43 Tavaf namazının hükmü nedir? Nerede ve nasıl kılınmalıdır?
İster farz, ister vacip, isterse nafile olsun, her tavaftan sonra iki rekat tavaf namazı kılmak Hanefi ve Malikilere göre vacip; Şafi ve Han- belilere göre ise sünnettir.
Efdal olan tavaf namazını Makam-ı İbra¬him’de kılmak ise de, imkannispetinde Harem’in uygun yerinde, buna da imkân bu¬lamayanlar Harem’in dışında kılabilirler. Bu itibarla tavaf namazını Makam-ı İbrahim’de kılmaya çalışarak tavaf edenlere engel teşkil etmekten sakınılmalıdır.
44 Tavaf namazını kılmadan peşpeşe birkaç defa tavaf yapmanın bir sakıncası var mıdır?
Tavaf namazı Hanefi ve Malikilere göre va¬ciptir. Ancak tavafın vacibi olmayıp, haccın müstakil vaciplerinden olduğu için, kılın- maması tavafın sıhhatine mani değildir. Peş peşe birden fazla tavaf yapan kimsenin her bir tavafın arkasından iki rekât tavaf namazı kılması müstehap olup ertelenmesi mekruh¬tur. Şâfiî mezhebine göre ise bunun bir sa-kıncası yoktur.
45 Namaz kılınması mekruh olan vakitlerde tavaf namazı kılınabilir mi?
Hanefi mezhebine göre kerahet vaktinde namaz kılmak mekruhtur. Bu nedenle efdal olan, kerahet vakti değilse tavaf namazını ta¬vaf yapıldıktan sonra ara vermeden kılmak¬tır; ancak daha sonra da kılınabilir.
Şafii mezhebine göre ise tavaf namazı kera¬het vaktinde de kılınabilir.
46 Sa’yden sonra kılınması gereken bir namaz var mıdır?
Hac ve umre sa’yinden sonra kılınması gere¬ken bir namaz yoktur.
47 Mescitte uyuyan kişi uyandıktan sonra abdest almadan namaz kılabilir mi?
Yatarak veya herhangi bir yere yaslanarak uyuyan kimsenin abdesti bozulur. Bu du¬rumdaki kişinin tavaf etmesi veya namaz kı¬labilmesi için yeniden abdest alması gerekir. Uyku ile uyanıklık arasında olup yanında konuşulanları duyacak durumda olan ya da tahiyyatta uyuyan kimsenin ise abdesti bo-zulmuş olmaz.