TBMM Genel Kurulu, 27. Dönem 6. Yasama Yılı başladı. Genel Kurul, TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un başkanlığında özel gündemle toplandı. Genel Kurul'a Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, bakanlar, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ile Mithat Sancar ve milletvekilleri katıldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Genel Kurul'da kürsüye çıkarak bir konuşma gerçekleştiriyor. Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:
Aziz milletim, sayın Başkan, değerli milletvekilleri sizleri en kalbi duygularımla selamlıyorum. TBMM'nin 27. Dönem 6. Yasama Yılı'nın ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum. Büyük Millet Meclisimizin ilk Başkanı, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal başta olmak üzere ülkemizin gelişmesinde gayret gösteren herkesi rahmetle yad ediyorum.
Bugün de sınırlarımızın içinde, ötesinde aynı mücadeleyi vermeyi sürdürüyoruz. Askerlerimize, polislerimize, jandarmalarımıza, sahil güvenlik personelimiz, istihbaratçılarımıza, güvenlik korucularımıza başarılar diliyorum.
"GÜNDEME GELECEK ÇALIŞMALARLA MECLİSİMİZİN TARİHİ MİSYONUNU YERİNE GETİRECEĞİNE İNANIYORUM"
TBMM, Milli Mücadele yıllarından beri milletimizin her beklentisinin karşılanmasında öncü rol üstlenmiştir. Bugün de kanunlarla, komisyonlarda ve genel kurulda bekleyen tekliflerle, bundan sonra gündeme gelecek çalışmalarla Meclisimizin tarihi misyonunu yerine getireceğine inanıyorum.
"TÜRKİYE HEM MİLLETVEKİLLERİNİ HEM DE CUMHURBAŞKANINI BELİRLEYECEK"
Meclisimizin seçime göre çalışmalara ara vermeden önce pek çok kritik düzenlemeyi hayata geçirerek süreci değerlendireceğine inanıyorum. Türkiye hem milletvekillerini hem de cumhurbaşkanını belirleyecek. Siyasi, ekonomik ve askeri güç merkezlerinin yeniden oluştuğu dönemde bu seçimleri yapacağız. Sizlerin misyonunun gereklerini başarıyla ifa etmiş kadro sıfatıyla milletimizin gönlündeki yerini aldığınıza inanıyorum. Siyasi parti grup yönetimlerimiz ile Meclis Başkanlık Divanımıza ayrıca teşekkür ediyorum.
"MİLLETİYLE BAĞLARINI EN GÜÇLÜ ŞEKİLDE SÜRDÜREN BİR MECLİS VAR"
Bir dönem ülkemize demokrasiyi bedel ödemeden elde ettiği için içselleştiremediği ithamları yöneltildi. Şimdi ise son çeyrek asrın en kapsamlı demokrasi atılımlarının altyapısını kurmuş bir TBMM var. Şimdi karşımızda küresel eğilimlerin aksine, milletiyle bağlarını en güçlü şekilde sürdüren bir Meclis var. Saldırıların bir sebebi de bu tablodur. Türkiye'yi müstemleke muamelesine maruz bırakmak isteyenler Meclisimizin onurlu duruşundan da rahatsızdır. Biz kimin ne dediğine, ne istediğine değil, milletimizin neye ihtiyacı olduğuna, ülkemizin hedeflerine bakarak, yasama, yürütme ve yargısıyla birlikte istikametimizi çiziyoruz, yolumuza devam ediyoruz.
En önemli reformlardan biri de yönetim sistemi değişikliğidir. Geçmişte demokratik denge içinde değil de yıkıcı rekabet görünümü veren yasama, yürütme ve yargı artık aynı ortak gayede birbirlerini destekleyen anlayışla çalışmaktadır.
YENİ ANAYASA
İçimizde ukde kalan bir meselede yeni Anayasa'ya ülkemizi kavuşturmaktır. Bunu bir borcumuz, gençlerimize hediye edeceğimiz en önemli kazanım olarak görüyoruz. İnşallah yeni Anayasa çalışmasını da tamamlayacağız.
"TEK TÜK EYLEM TEŞEBBÜSLERİ BU HAİNLERİN SON ÇIRPINIŞLARIDIR"
Uzun yıllar boyunca ülkemiz gündeminin bir numaralı sorunu hep terör meselesiydi. Operasyonlar, tedbirler ve izlediğimiz diplomasiyle terör örgütlerini sınır içinde bitirerek yeni bir güvenlik ve huzur iklimi oluşturduk. Tek tük eylem teşebbüsleri bu hainlerin son çırpınışlarıdır.
ASGARİ ÜCRET, MEMUR VE EMEKLİ MAAŞLARI
Neresinden bakarsanız bakın ülkemize eşsiz kazançlar sağlayacağımız bir yol seçtik. Kendi özgün ekonomi modelimizi inşa ettik.
Vatandaşımızın döviz kuru yükselişi ve enflasyondan kaynaklı fahiş artışla refah kaybını gayet iyi biliyoruz. Aralarında KKM'nin de olduğu bir dizi tedbirle paniğin önünü kesmiştik. Enflasyon kaybını önlemek için asgari ücreti, memur ve emekli maaşlarını, sosyal yardım rakamlarını ciddi oranlarla artırdık. Temmuz ayındaki ilavelerle bunu daha da ileri taşıdık.
Yılbaşında tüm ücretlilerin durumlarını, kayıplarını telafi edecek şekilde tekrar gözden geçireceğiz. Hiçbir vatandaşımızın enflasyonun altında ezilmesine izin vermeyeceğiz.
YAPILAN YATIRIMLAR
Türkiye'nin 20 yılda nereden nereye geldiğini göstermek mümkündür. Bu tablo gençlerimizin asırlık değişimi görebilmelerine imkan sağlayacaktır. 2002 yılında vatandaşlarımıza bir söz verdik. Türkiye'yi eğitim, sağlık, güvenlik ve adalet üzerinde yükselteceğiz. Bununla yetinmedik; ulaştırma, enerji, tarım, spor, sosyal yardımları ekleyerek ülkemizi 20 yılda asırlık hizmetlere kavuşturduk.
Eğitimde yıllık bütçeyi 10,3 milyar liradan, 304 milyar liranın üzerine çıkardık. Derslik sayımızı 343 binden 612 bine yükseltirken, 750 bin yeni öğretmen ataması yaptık. 3,5 milyar adet ücretsiz ders kitabı dağıttık. Bir dönem darbe zihniyetinin yerle yeksan ettiği mesleki eğitimi yeniden ayağa kaldırdık, eğitime erişimi sağladık. Maarif Vakfımız ile 49 ülkede eğitim öğretim faaliyetlerini yürütüyoruz. 76 üniversite sayısını 208'e çıkardık.
Sağlıkta, son 5 yılda 29 bin yataklı 20 şehir hastanemizi hizmete sunduk. Sayısı 35'e yatak kapasitesi 47 bine çıkacak şehir hastanelerimizle ülkemizi sağlıkta eşsiz yere taşımış olacağız.
Gençlik ve sporda; spor tesisimizi 1575'ten 4138'e, yurt yatak kapasitesini 182 binden 850 bine çıkardık.
Aile ve sosyal hizmetlerde ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza540 milyar lira kaynak aktarıldı. Engelli memur sayısı 66 bini buldu. Yaşlılara destek programıyla 65 yaş üstü vatandaşlarımıza evde bakım, destek hizmetleri veriyoruz.
LGBT AÇIKLAMASI
Aile kurumumuza kasıtlı saldırıların farkındayız. Sinsi faaliyetlere karşı maddi manevi tüm alanda aile yapımızı korumakta kararlıyız. Aile fıtratını güçlendirmeye yönelik adımları önümüzdeki dönemde yeni unsurlarla destekleyeceğiz.
YERLİ OTOMOBİL TOGG
Yerli elektrikli otomobilimiz TOGG’un Gemlik’teki fabrikasını 29 Ekim’de açıyor, seri üretimi başlatıyoruz. Milli Teknoloji Hamlemizi, gençlerimizin enerjisini ve birikimini en üst düzeyde ülkemizin hizmetine sunacak bir anlayışla hayata geçiriyoruz.
Çalışma ve sosyal güvenlikte asgari ücret bugün 5 bin 500 liraya ulaştı. Aktif sigortalı sayımız 12 milyondan 25,3 milyona yükselirken, toplam istihdam 31 milyona dayandı.
Adalet'te hakim-savcı sayımızı 22 bin 756'ya yükselttik. Mahkeme sayısını yüzde 91, idari yargıda yüzde 42 artırdık. 277 adalet hizmet binası inşa ettik.
İçişleri'nde yerel yönetimlerde yaptığımız düzenlemelerle mahalli idari sistemimizi güçlendirdik. Emniyet, sahil güvenlik ve jandarmamız 538 bin personeliyle güvenliğimiz için gece gündüz çalışıyor. Muhtarlıklarımzıı güçlendirdik. Sigorta ve maaşlarına kadar her alanda destekledik. Düzensiz göçle mücadele için 30 geri gönderme merkezi kurduk. Güvenli bölgelere 526 bin gönüllü geri dönüş oldu.
Milli Savunma'da güney sınırımızda oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu yok ettik, ediyoruz.
Ulaştırmada bölünmüş yol mesafemizi 28 bin 722 km'ye, otoyol uzunluğumzuu 3 bin 633 km'ye çıkardık. Tünel sayısı 469'a ulaştı. Son 20 yılda ulaştırma eserleri içinde Osman Gazi, Yavuz Sultan Selim, Nisip, Hasankeyf 2, 1915 Çanakkale Köprüsü var. Tüneller arasında Bolu Dağı, Avrasya, Ilgaz, Marmaray, Konak, Sabuncubeli, Ovit, Salarha var.
TOKİ ile 1 milyon 170 bin konut ürettik. 3 milyon konutun dönüşümünü tamamladık. Deprem ülkesi olan ülkemizde 12 milyon vatandaşımızı güvenli konutlara kavuşturduk. 350 bin konutun dönüşümü devam ediyor. 250 bin sosyal konutun, 100 bin konut arsasının inşasına başlıyoruz. Konut amaçlı arsa üretimini 1 milyona çıkaracak bir hazırlığın içindeyiz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız parselizasyon çalışmasını yapıyor. 81 şehrimize, 81 milyon metrekare millet bahçesi için 455 millet bahçesi yapıyoruz.
Tarım ve ormanda çiftçilerimize 183 milyar lira tutarında destek verdik. Cari rakamlarla bu rakam 465 milyar liraya tekabül ediyor. Tarımsal yurtiçi hasılamızı 407 milyar liraya yükselttik.
"TÜRKİYE'NİN BÖLGESİNDEKİ OLAYLARI SEYRETME LÜKSÜ YOKTUR"
Dünyamız büyük bir girdaba sürükleniyor. Türkiye tüm gelişmelerden en fazla etkilenen ülke konumunda Türkiye'nin bölgesindeki olayları seyretme lüksü yoktur.
"SORUNLARA ÇÖZÜM ÜRETEN BİR DİPLOMATİK GÜÇ HALİNE GELDİK"
Sorunların çözümünde inisiyatif alarak aktif siyaset üretiyoruz. Uluslararası planda fikirlerine başvurulan, önerileri dikkate alınan, sorunlara çözüm üreten bir diplomatik güç haline geldik. Türk diplomasisi son asırların en başarılı dönemini yaşamaktadır. Ukrayna krizindeki tutumumuz ülkemizin barışı, istikrarı merkeze alan dış politikasının son örneğidir. Rusya-Ukrayna arasındaki savaşta tercihimizi barıştan yana, diyalogdan, adaletli hakemlikten yana kullandık.
Rusya-Ukrayna arasında gerçekleştirilen esir mübadelesi Türk diplomasisini çok farklı bir lige yükselmiştir.
İSVEÇ VE FİNLANDİYA'NIN NATO ÜYELİĞİ
Terörizmle mücadelede kararlılığımızı NATO'nun son genişleme zirvesinde gösterdik.
İsveç ve Finlandiya'nın taahhütleri yerine getirip getirmediğini titizlikle takip ediyoruz.
Biz ülkemize verilen sözler tutulana kadar kararlı tutumumuzu sürdüreceğiz.
TERÖRLE MÜCADELE
Suriye ve Irak'ın kuzeyindeki harekatlar ile hainleri kıpırdayamaz hale getirdik. Yaklaşık 40 yıldır terörle mücadele eden ülke olarak bu konuda kimseye taviz verecek durumumuz yok.
"YUNANİSTAN'I KİMİN ÜZERİMİZE SALMAYA ÇALIŞTIĞINI BİLİYORUZ"
Yunanistan'ın silahlandırılması akılla, izanla ve müttefiklikle bağdaşmaz. Yunanistan'ı kimin üzerimize salmaya çalıştığını biliyoruz. Oynanmaya çalışılan oyunun farkında olduğumuzu her fırsatta söylüyoruz. Yunanistan'a halkını felakete sürükleyecek davranışlardan uzak durmasını tavsiye ediyoruz.
ŞENTOP: "CUMHURİYET'İN İLANIN 100'ÜNCÜ YILINI HEYECANLA KUTLAYACAĞIZ"
TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un konuşmasından öne çıkanlar şöyle:
7. Dönem 6. Yasama Yılı'nın açılışı için buradayız.Bu dönemin tarihe şahitlik ettiğini söyleyebiliriz. Bir sonraki yasama döneminde Cumhuriyet'in ilanın 100'üncü yılını heyecanla kutlayacağız. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bütün mücadele arkadaşlarını, tüm gazi ve şehitlerimizi minnetle, şükranla yad ediyorum. 100. yılını andığımız hadiselerin temelinde Milli Mücadele yer almaktadır. Milli Mücadele, sonrasındaki kahramanlıkların önsözü, mirasıdır.
"TÜRKİYE'NİN ULUSLARARASI ALANDA GÜVENİLİR VE ÖNEMLİ BİR ÜLKE OLARAK ÖNE ÇIKTIĞINI MEMNUNİYETLE GÖRMEKTEYİZ"
Selçuklu da bizimdir, Osmanlı da bizimdir. Türkiye Cumhuriyeti bizimdir, hepimizindir. Küresel ölçekte büyük belirsizliklerin yaşandığı, çatışma ve savaş ikliminin yıkıcı sonuçlar doğurduğu bir süreçten geçiyoruz. Dengelerin bozulduğu, yeni dengelerin kurulduğunu görüyoruz. Türkiye'nin uluslararası alanda güvenilir ve önemli bir ülke olarak öne çıktığını memnuniyetle görmekteyiz. Tahıl krizinin çözülmesi Türkiye'nin dünya için yapıcı rolünü gösteren önemli bir örnektir.
"TÜRKİYE BARIŞTAN YANA ÇALIŞMAYI SÜRDÜRMEYE DEVAM EDECEKTİR"
Değişen şartlar ne olursa olsun, Türkiye barıştan yana çalışmayı sürdürmeye devam edecektir. Türkiye fikri, Türkiye sınırlarından çok daha büyük bir muhtevaya sahiptir. Mazlum ve mağdur milletlerin geleceğe dair duyduğu umudun adıdır Türkiye.
"TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLETİ, KIBRIS TÜRKLERİNİN HAKLI DAVASINI DESTEKLEMEYİ SÜRDÜRECEKTİR"
Türkiye uluslararası hukukta sahip olduğu tüm haklarını korumak konusunda kararlıdır. Türkiye, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın tavrını desteklemektedir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, Kıbrıs Türklerinin haklı davasını desteklemeyi sürdürecektir.