Tedbirlerin gevşemesi bu kriterlere bağlı: Hava durumu gibi takip edilecek!
Tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs salgınında, mart ayına geçişle birlikte yurt genelinde, bölgesel çapta kısıtlamaların esnetilmesi bekleniyor. Her il için vaka sayısına göre gevşeyecek olan kısıtlamalar vatandaşlar tarafından hava durumu gibi anbean takip edilecek.
120
1 Mart tarihinden itibaren uygulamaya konması beklenen kademeli normalleşme kurallarında baz alınacak kriterler belli oldu.
220
Sağlık Bakanlığının resmi web sitesinde paylaşılan oransal vaka haritasının yanısıra kentlerdeki aşılama oranları ve hastanelerdeki yoğunluk durumu da gevşeme kararında etkili olacak şartlar arasında gösteriliyor.
320
İllere göre farklılık gösterecek esneme, vatandaşlar tarafından anbean, tıpkı hava durumu gibi takip edilecek.
420
Haziran ayına kadar böyle devam etmesi planlanan sistemde, yaz mevsimiyle birlikte duruma göre değişiklik söz koınusu olabilir.
520
Hürriyet'ten Nuray Babacan'ın haberine göre, Sağlık Bakanı Fahretin Koca'nın 1 Mart tarihinden itibaren geçerli olacağını duyurduğu kademeli gevşeme uygulamasına ilişkin çalışmalar devam ederken il pandemi kurullarınca takip edilecek kriterler de belirlenmeye başladı.
620
Bu kapsamda,illerin pandemi seviyesini gösteren “Düşük, orta, yüksek ve çok yüksek riskli” kategorilerine geçiş kriterleri oluşturuluyor.
720
Hangi durumda, hangi yasakların kalkacağına ilişkin bu listeler, il hıfzıssıhha kurullarına gönderilecek.
820
Esneme veya sıkılaşma kuralların değişmesi ve bir ilin, 4 renkli haritada farklı bir renge bürünebilmesi için belirlenen kriterler arasında, oransal vaka sayısının yanı sıra hastanelerin ve yoğun bakımların doluluk kapasitesi gibi etkenler de yer alacak.
920
İl içi takiplerde ise bu ilin her ilçesine yönelik farklı kararlar alınamayacak. Her ilçe tek bir il altında, bütün olarak değerlendirilecek.
1020
İş hareketliliği ve geçirgenlik nedeniyle özellikle metropol ilçeleri birbirinden ayırmak ve farklı kurallar koymanın mümkün olmadığı belirtilirken yalnızca vaka patlaması yaşanan ilçelerde bölgesel karantina uygulanabileceği belirtildi.
1120
Vatandaşların tıpkı hava durumu takip eder gibi, bulundukları ilin pandemi seviyesini ve yasakları bilmesi gerekecek.
1220
Yasakların konulması veya kaldırılması gibi durumlar, gerekli zamanlarda bir haftalık ancak çok gerekmediği sürece 14 günlük izlemelerim ardından getirilecek.
1320
Yeni sistemin haziran ayına dek sürmesi planlanırken yaz mevsimine geçişle birlikte farklı bir plan söz konusu olabilir.
1420
İl genelinde uygulanacak kuralların belirlenmesi için şu kriteler sıralandı:
1520
Her ilde sokağa çıkma kısıtlaması saatlerine, yaşlı ve gençler için ayrı tutulan uygulamalara ve kafe ve restoranların açık olup olmadığına bakılacak.
1620
Seyahat sırasında bulunulan ilin kurallarına göre takvim belirlenecek; aynı zamanda giden kişi, varacağı yerdeki kurallara da uymak zorunda olacak.
1720
Bir ilin yalnızca merkezinde değil tüm ilçelerinde aynı kurallar uygulanacak. Yalnız vaka sayısında ciddi artışların yaşandığı ilçeler görülürse buralarda bölgesel karantinaya geçilebilecek.
1820
Salık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıklamasına göre, 100 binde 10’un altındaki iller (düşük riskli) mavi, 100 binde 11-35 arası (orta riskli) sarı, 100 binde 36-100 arası (yüksek riskli) turuncu ve 100 binde 100’ün üstündeki iller (çok yüksek riskli) kırmızı olarak gösterilecek.
1920
İllere göre oransal vaka haritası haftalık olarak yayımlanacak ve vatandaşlar, bulundukları ilin vaka sayısına göre oradaki kısıtlama ve gevşemeler hakkında öngörüye sahip olacak.
2020
Gevşeme ve kısıtlama kararlarına iki haftalık izleme sürecinin ardından karar verilecek.