Tehlike çanları çalıyor! Kandilli Rasathanesi Müdürü Özener, Marmara depreminin büyüklüğünü açıkladı! Yıllara göre deprem olasılığı verildi
Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, Marmara Bölgesi'nde olması beklenen depremin büyüklüğünün 7'nin üzerinde olacağını belirterek," Bu konuda yapılmış çok bilimsel çalışma var. Farklı senaryolar da var. Benim içinde olduğum bir grubun yapmış olduğu bir çalışma 7.2 diyor" dedi.
112
1-7 Mart Deprem Haftası dolayısıyla Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (BÜ-KRADE) tarafından deprem riskine karşı farkındalık yaratmak, depremsellik hakkında bilgi vermek ve Rasathane’nin yeni mobil uygulamasını tanıtmak amacıyla basın toplantısı yapıldı.
212
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, Enstitü Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Ali Pınar ve BÜ-KRDAE Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi Müdürü Doç. Dr. Doğan Kalafat'ın katıldığı toplantıda çok sayıda uzmanın tahminde bulunduğu Marmara depremi için değerlendirmeler yapıldı.
312
"OLABİLECEK POTANSİYEL DEPREMİN DE BÜYÜKLÜĞÜNÜ GÖRÜYORUZ"
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, toplantıda yaptığı konuşmada, Marmara depreminin vaktinin gelip gelmediğini bilmediklerini belirterek, "Bir sona doğru gidiyoruz ama sonun ne zaman geleceğini bilmiyoruz. Bir enerjinin biriktiğini biliyoruz, olabilecek potansiyel depremin de büyüklüğünü görüyoruz ama ne zaman açığa çıkacağını bilmiyoruz. Bugün, yarın, 6 ay sonra olacak demenin bir anlamı yok ama süre geçtikçe biriken enerji artıyor. Biriken enerji artıyor demek olası depremin büyüklüğünün artması demek." dedi.
412
"BENİM İÇİNDE OLDUĞUM ÇALIŞMA GRUBU 7,2 DİYOR"
Marmara depremi için tahminde bulunan Prof. Dr. Haluk Özener," Marmara için tahminim 7’nin üzerinde olur. Bu konuda yapılmış çok bilimsel çalışma var. Farklı senaryolar da var. Benim içinde olduğum bir grubun yapmış olduğu bir çalışma 7.2 diyor" diye konuştu.
512
Deprem sayısında artış olduğunu ifade eden Prof. Dr. Özener, algı eşiklerinin daha iyi duymaya başladığını söyledi. Özener, 5’in üzerindeki büyük depremlerin de artçılarını da çok net kaydedebildiklerinin bilgisini verdi.
612
Depremi olmadan bilme şanslarının olmadığını belirten Özener, "Depremin P ve S dalgası var, deprem olduktan sonra depremi çözüp size ‘yıkıcı dalga geliyor’ diye bilgi veriyor. Deprem erken uyarısı demek olmadan bulmak değil" ifadesini kullandı.
712
YIL VEREREK DEPREM OLMA OLASILIĞINI AÇIKLADI
BÜ-KRDAE Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi Müdürü Doç. Dr. Doğan Kalafat ise, Marmara depremi hakkında istatistikler yaptıklarına dikkat çekti. Yıllara göre Marmara'da deprem olma olasılığı hakkında bilgi veren Doç. Dr. Doğan Kalafat, " Marmara’da 2030 yılına kadar 7 büyüklüğünde bir depremin olma olasılığı yüzde 64, 2050’ye kadar yüzde 75, 2090 kadar yüzde 95 olasılıklı. 2090’a kadar bu iş bitecek diyemeyiz. Böyle istatistikler var ancak bu hiçbir depremin önceden belirlenmesi değildir.
812
Bu bize şunu veriyor ‘Marmara’da depremin tehlikesi belli, bu deprem olacak.’ Bizim yapmamız gereken toplum olarak deprem bilinci yüksek bir toplum haline gelebilmemiz, dirençli bir toplum olabilmemiz ve depremin vereceği zararları en aza indirebilecek, riskleri azaltma çalışmaları yapmaktır" ifadelerini kullandı.
912
DEPREM ZARARLARINI AZALTMA KONUSUNDA BİLGİ VERECEK
Enstitü Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Ali Pınar, geliştiren deprem uygulamasını kullanan kişilerin deprem olduğuna yönelik dönüşlerini uygulamaya girmelerinin kıymetli bir bilgi olacağının altını çizerek, " Sizden gelen bilgiyle ileriye dönük çalışmalar yaparak, özellikle deprem zararlarını azaltma konusunda önemli bir bilgi elimize ulaşmış olacak" dedi.
1012
"SENEDE 1-2, 4’TEN BÜYÜK DEPREM ASLINDA ÇOK DEĞİL"
Marmara Bölgesi'nde deprem etkinliğinin çok yüksek olduğunu söylediklerini anımsatan Prof. Dr. Ali Pınar, "Senede 1-2, 4’ten büyük deprem aslında çok değil. Marmara Denizi içinde deprem sayısının düşük olması iki türlü açıklanabilir. Biri gelen sismik enerjinin tamamı birikiyor olabilir. İkincisi de sismik enerjiyi depremlerle değil de akıp gidiyor olabilir, birikmiyor" diye konuştu.