Vücudu onarmak ve inşa etmek için gerekli olan proteini karşılayarak amino asitler üzerinde etkili olan fıstık ezmesi, tüketildikten sonra vücut içerisinde parçalanarak her hücreye eşit bir şekilde dağılır ve koruma sağlar.
Tekli doymamış yağ, flovonaidler ve mineraller içermesinden dolayı kan basıncı seviyelerini düşürmeye yardımcı olacak olan fıstık ezmesi, kötü huylu kolesterol seviyelerinin düşürülmesine yardımcı olurken iyi huylu kolesterol için de teşvik eder.
Doymamış yağ içermesinden dolayı açlık kan şekeri seviyeleri ve insülin direncinde etkili olan fıstık ezmesi, diyabet hastalığının risklerini ve semptomlarını azaltmaya yardımcı olur.
A. C ve E vitaminleri içermesinden dolayı bağışıklık, sindirim sistemi sağlığını korumakla birlikte hastalıkların vücuda girmesini engelleyecek olan mineralleri de içeren fıstık ezmesi, A vitamininden dolayı da göz sağlığının korunmasını ve iyileştirilmesine etki eder.
Kalp ve damar sağlığı için gerekli olan potasyum ihtiyacını da karşılaması sebebiyle kan damarlarının genişlemesine yardımcı olarak kalbe giden damarlarda etkili olan fıstık ezmesi, kalp kaynaklı görülebilecek olan kariyovasküler hastalıklar, hipertansiyon gibi rahatsızlıkları engeller.
Diyet lifi açısından zengin olması sebebiyle sindirim sistemi üzerinde etki ederek kabızlık, şişkinlik, hazımsızlık gibi durumların etkilerini azaltır.
Kas, kemik ve bağışıklık sistemi üzerinde etkili olan magnezyum açısından zengin olması sebebiyle kan şekeri ve kan basıncı seviyelerinin dengelenmesi ve düşürülmesinde de yardımcı olarak vücutta elektrolit görevi görür ve her türlü hasara karşı korur.