Teknolojinin devlerine dava!

Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin madenlerinden çıkan bütün teknolojik aletlerin bataryalarının ham maddesi kobalt, güçlüklerle çıkartılıyor. ABD'li bir insan hakları grubu Kongolu aileler adına 5 büyük teknoloji şirketine dava açtı

Google,Apple,Alphabet, Dell Technologies ve Microsfot’a karşı dava açıldı.Ham maddesi kobalt olan madeni çıkartmak için günlük 1 dolara çalışan-40-50 bin Afrikalı çocuğun saatlerce çalışıyor.

14 AİLE ADINA DAVA AÇILDI

Demoktatik Kongo Cumhuriyeti’nden aileler, çocukların ölümünden sorumlu tuttuğu 5 büyük teknoloji şirketine dava açtı. ABD merkezli Uluslararası haklar Avukatları topluluğu tarafından, Kongo’dan 14 aile adına, Tesla, Apple, Alphabet, Dell Technologies ve Microsfot’a karşı dava açıldı. Bu adımla teknoloji şirketleri ilk kez bu alanda hukuki dayanağı olan yasal bir suçlama ile karşı karşıya kalmış oldu.

Washington DC'deki ABD Bölge Mahkemesinde açılan mahkeme belgelerinde yer alan görüntüler, felçli ve sakat çocukların hayatlarını gözler önüne serdi. Teknoloji devlerine Kongo’daki zorlu çalışma koşullarının bir parçası olmaları sebebiyle dava açan 14 ailenin çocukları tünel çökmesi veya felç gibi nedenlerle çalışamaz hale geldi.

4 YAŞINDA ÇOCUKLAR DAHİ ÇALIŞIYOR

Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu UNICEF'e göre Kongo'da Ziki gibi kobalt madenlerinde 40 bin çocuk çalışıyor. Madenlerde çalışan 4 yaşında çocuklara rastlamak bile mümkün. Ülkede faaliyet gösteren İngiliz ve İsviçre’li maden şirketi Glencore daha önce de çocuk işçi çalıştırmak suçuyla karşı karşıya kalmıştı.

GÜNLÜĞÜ 1,5 DOLAR

Kongolu çocuklar bu madenlerde, piyasa değeri trilyon dolarlarla ifade edilen şirketlerin kullandıkları ham maddeyi çıkarmak için haftanın 6 günü, günlüğü 1,5 dolara çalıştırılıyor.

Aileleri temsil eden avukatlardan Terrence Collingsworth “Bu şirketler, dünyanın en zengin şirketleri, lüks alet üreten bu şirketler, ucuz kobalt bulmaları için çocukların sakatlanmalarına ve öldürülmelerine izin verdiler” ifadelerini kullanıyor. Açılan davada şirketlerin tamamının Kongo’daki şartları iyileştirme gücüne sahip olduğu vurgulanarak, ülkede daha güvenli koşulların oluşturulması gerektiği ifade ediliyor.

YÜZDE 60'I KONGO'DA ÇIKIYOR

Elektrikli arabalardan akıllı telefonların bataryalarına kadar büyük küçük kullanılan pek çok elektronik cihazın bataryalarının temel maddesini kobalt oluşturuyor. En zor çıkarılan madenlerden biri olduğu için çok değerli olan kobaltın dünya genelinde yüzde 60’ı Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nden çıkarılıyor. Kobalt madeninin yüzde 20'si de elle çıkarılıyor.

Gündem Haberleri