Kulak kiri, kulakların çok kuru olmasını engellemek, kiri hapsetmek ve potansiyel bakterilerin kulak içinde yer etmesini engellemek için fayda sağlamakla birlikte bu kirleri ortadan kaldırmak için kullanılan kulak çöpleri bazı hasarların yaşanmasına neden oluyor.
Kulak kirini ucu yuvarlak bir şekilde olan kulak çöpü ile temizlemeye çalışmak kiri daha da ileriye iteceğinden, kirin kendisini doğal olarak temizlemesini engelleyecek ve burumdan sonra kulakta ağrı, boğuk işitme ve kulakta bir yumru varmış gibi hissettirecektir.
Orta kulağın potansiyel olarak yaralanmasına neden olacağından kulak zarında ağrı ve yırtılmalar görülecektir.
Kulak içinde bulunan kirler kulak içine girebilecek olan bakterilerin yakalanmasına ve içeriye girmesine engellemeye yardım edeceğinden çöp kullanılması durumunda hem kir daha fazla ileriye gidip ağrı yapacak hem de bakterilerin yolu açılarak çeşitli kulak enfeksiyonları görülecektir.
Kulak çöpünün ucunda bulunan pamuksu cisim temizleme esnasında kulak içinde kalabilir bu da kir ile beraber içeride yuva yaparak kulakların ağır işitmesine zamanla da işitme kaybına neden olur.
DAHA İYİ BİR KULAK TEMİZLİĞİ İÇİN;
Kulak çöpleri yerine kulağı sağlıklı bir şekilde temizlemek için kulak için bebek yağı veya zarar vermeyen bitkisel yağlar ile yumuşatılır. Yumuşayan kulak içi bir miktar su ile ıslatılır ve biraz beklenir ve kulaktaki kirin dışarıya akması için yan bir şekilde pozisyon alarak biraz beklenir, havlu ile kurulanır.
KULAK ÇÖPÜNE ALTERNATİFLER;
Gliserin
Zeytinyağı
Sirke
Parafin Yağı
Hindistan Cevizi Yağı
Badem Yağı