Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği, bu yıl ilk defa liseye geçişte uygulanacak merkezi sınavla ilgili düzenlemeler dikkate alınarak güncellendi. Bugün resmi gazete yer alan yönetmeliğe eklenen nakil ve geçişlerle ilgili maddeyse kafaları karıştırdı. Düzenlenen yönetmelikte yanılgıya neden olan ‘Geçiçi Madde 9’ da, “Yönetmelikte yer alan yerleştirme, nakil ve geçişlere ilişkin hükümler, 2018-2019 eğitim ve öğretim yılından itibaren ortaokul ile imam hatip ortaokullarının 8’inci sınıfını tamamlayıp ortaöğretim kurumlarına yerleşen öğrencileri kapsar” ifadeleri yer alıyor.
Bu ifadeler yeni sistemin gelecek yıl uygulanacağı şeklinde yorumlandı. Konuyla ilgili Milli Eğitim Bakanlığı’ndan alınan bilgiye göre TEOG uygulanmayacak. Değiştirilen yönetmelikte yer alan nakil ve geçişlerle ilgili madde doğal olarak 2018-2019 eğitim yılında uygulanacak. Çünkü yeni sisteme göre nakil ve geçişler, 2018-2019 eğitim öğretim yılının başında yapılacak.
TEOG SINAVINA NEDEN GEÇİŞ YAPTILAR
Milli Eğitim Bakanlığı son dakika TEOG’u yeniden uygulanacağı haberiyle herkesi şaşırttı. Çünkü, adaylar yeni sınav sistemine göre hazırlıklarını yaparken ve 4 aydan az bir süre kala TEOG’un yine uygulanacağı belirtildi.
Sınav tarihi bile açıklanmıştı! Merkezi sınavla öğrenci alan ortaöğretim kurumları için yapılacak sınav (8. sınıflar) 2 Haziran 2018’de yapılacağı belirtilmişti. Peki TEOG sınav oturumları ne zaman olacak. He rşey sil baştan tekrar açıklanacak.
Seneye ne değişecek! 14 Şubat 2018 tarihli resmi gazetede MEB ortaöğretim kurumlar yönetmeliği değişikliği sonrası liseye geçişte uygulanacak merkezi sınav, puan hesaplama ve geçişlere dair tüm detaylar belli olsa da sistemin önümüzdeki eğitim öğretim yılından itibaren BİR DEĞİŞİKLİK OLMAZSA uygulamaya geçirileceği belli oldu.
İlk başta alınması gereken bir karardı! Madem seneye uygulanacak neden bu yıl TEOG tamamen kalktı diye adayların kafası karıştırıldı ve karıştırılmaya da devam ediliyor. 4 aydan az bir süre kala TEOG’un tekrar uygulanacak denmesi çok geç bir karardır.
İlk başta açıklanması gerekirken, yani TEOG’un bu yıl uygulanacak olmasına dair hükümlerin yer alması ta en baştan olması gerekirken MEB’de bu düzensizliğin sorumluluğunu kim üstlenecek ve öğrencilerin mağduriyetleri nasıl giderilecek?
Yine 1000’lerce TEOG birincisi çıkacak? Şimdiden açıklıyoruz geçtiğimiz yıl gibi basit bir sınav uygulanacak ve öğrencilerin geçici madde ile geçici gönlü alınacak. Geçtiğimiz yıl sınavın basitliğinden dolayı binlerce 1’nci çıkacağını belirtmiştik ve nitekim de öyle oldu. Tam 12 bin TEOG birinci oldu.
RESMİ GAZETEDE YER ALAN HABER'DE
Ortaokulların 8. sınıfında okumakta olan öğrenciler, bu yıl liselere, geçen yıl uygulanan sisteme göre (TEOG) yerleşecek. Hali hazırdaki sisteme göre, liselere geçiş için 8. sınıflarda 6 dersten girilen sınavlardan alınan puanlara göre tercih sonrasında yerleştirme yapılmakta.
Ancak, gelecek yıl yani 2018-2019 eğitim öğretim döneminde 8. sınıflardan mezun olacak öğrenciler ise yeni sistem uygulanacak.
Yönetmelikte yer alan geçici madde şu şekilde
MADDE 15 - Aynı Yönetmeliğe aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
"Ortaöğretim kurumlarına yerleştirme, nakil ve geçişler
GEÇİCİ MADDE 9 - (1) Bu Yönetmelikte yer alan yerleştirme, nakil ve geçişlere ilişkin hükümler, 2018-2019 eğitim ve öğretim yılından itibaren ortaokul ile imam hatip ortaokullarının 8 inci sınıfını tamamlayıp ortaöğretim kurumlarına yerleşen öğrencileri kapsar.
(2) Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla ortaöğretim kurumlarında öğrenimlerine devam eden öğrencilerin nakil ve geçişleri; bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce yürürlükte olan Yönetmelik hükümlerine göre yürütülür."