TEOG Sınavı Kaldırıldı mı!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım Beylerbeyi köşkünde hangi konuları konuştu? TEOG konusu görüşmede yapıldı mı? Başbakan TEOG kaldırıldı dedi mi?

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım arasındaki görüşme Beylerbeyi Sarayı'nda gerçekleşti.

ERDOĞAN TEOG SINAV İÇİN NE DEMİŞTİ?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TEOG'la ilgili olarak şu açıklamalarda bulunmuştu;

"Bunun kararını verecek olan hükümettir. Bu ülkenin Cumhurbaşkanı olarak Bakanıma, Başbakanıma bir kere söylerim olur biter. Ama ben Sayın Bakan'a söyledim, yarın zaten Sayın Başbakanımızla burada görüşmem var, kendisiyle bunu paylaşacağım. Bak böyle böyle. Hafta başı bu böyle başlamış veya önümüzdeki hafta devam edecek, bu konuda artık kararı kesinlikle süratle alalım Başbakanım, bunlardan kurtaralım bu ülkeyi. Biz artık böyle ilkel bir durumda değiliz, o geçmişte kaldı, neler çekti bu ülke yetti artık"

Eğitim Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Yalçın: "TEOG kendi içinde revize edilmeli"

ğitim Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gündeme getirdiği Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) Sınavı'nın kaldırılmasına ilişkin, TEOG sisteminin kendi içinde revize edilerek, güçlendirilerek ve sınıflandırılarak yeniden oluşturulması gerektiğini belirtti.

Eğitim Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, İhlas Haber Ajansı muhabirine TEOG'a ilişkin açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı bir televizyon programındaki "Ben TEOG'a karşıyım. TEOG'un kaldırılması lazım" sözlerini değerlendiren Yalçın, TEOG'un önemli bir seçenek olduğunu belirterek, "Sayın Cumhurbaşkanının TEOG hakkında kurduğu cümle aslında beklenen bir şeydir. TEOG konusunda biz de çeşitli analiz, okumalar gerçekleştiriyor ve tıkanan noktaların revizyona tutulması gerektiği konusunda bir kanaati kendi içimizde büyütüyoruz. Buna ilişkin derli toplu bir raporlama çalışması oluşturmuş durumdayız. Cumhurbaşkanının bu sözü bu sürecin birinci elden tartışılması açısından bir fırsattır. TEOG önemli bir seçenektir. Sınavların ortak yapılması konusunda, tek sınav ile çocuğun hayatını, kariyer planlamasını şekillenmesinin önüne geçilmesi konusunda, heyecana yenilen ve tek sınav ile kaybeden çocuğun "ben öldüm bittim" gibi bir psikolojiye düşmemesi konusunda önemli bir fırsat sunuyor. Sınavlar merkezi olarak yapılıyor. Birkaç sınav peş peşe olduğu için de bu arada oluşabilecek olumsuzluklar tolere edilebiliyor" dedi.

Ali Yalçın'ın açıklamanın devamı için tıklayın

MERAK EDENLER İÇİN: TEOG SINAVI NEDİR

Daha önce SBS adı altında yapılan sınav, sistem olarak bir takım değişiklikler ile,Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş ismi verilen kısa adıyla TEOG olarak uygulanmaktadır.

Bu yeni sistemin asıl amacı, öğrencinin başarısını anlık bir performansa dayalı olarak değil, geniş bir zaman dilimine yayarak belirlemektir. SBS'ye göre en temel farklılık bu yönde olmuştur.

Buna göre Yerleştirmeye Esas Puan (YEP) şu şekilde belirlenecek, Merkezi Yazılı Sınavlar (tabii ki kısaltması, MYS) ve Yılsonu Başarı Puanı (YBP) ile birlikte öğrencinin yerleştirme puanıyla ortaya çıkacak. Detayı aşağıda anlatılacak.

TEOG hangi derslerden uygulanıyor?

Sınavlara farklı bir formatta devam ediliyor. Şöyle ki, 2013-2014 eğitim yılından itibaren, sadece 8. sınıflar 6 temel dersten merkezi bir sınava tabi tutuluyor. Bu temel dersler Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri, TC İnkilap Tarihi ve Atatürkçülük, Yabancı Dil. Öğrenciler kendi okulların sınava giriyor ancak öğretmenler çalıştıkları okuldan farklı okullarda sınava giriyorlar.

TEOG sınavı ne zaman uygulanıyor?

1. Dönem sınavları Kasım'ın son haftası, 2. dönem sınavları ise Nisan'ın son haftası yapılmaktadır.

Bu sınava giremeyenler Aralık'ta ve mayıs'ta mazeret sınavlarına giriyorlar. SBS'de mazeret sınavı yoktu. TEOG'daki farklardan birisi de bu. Mazeret sınavları gerçekleştiği için artık herkes sınav sonuçlarının ne zaman açıklanacağını merak ediyor. MEB'in yaptığı açıklamaya göre sınav sonuçları Ocak ve haziran aylarında e okul sisteminden bildirilmektedir.

TEOG sistemi ile ilgili detaylı bilgi

TEOG modelinde, iki yazılısı olan derslerin birinci yazılısı, üç yazılısı olan derslerin ikinci yazılısı merkezi sistemde yapılacak. Sınav soruları, SBS'ye paralel olarak öğrencilerin kazanımlarını dikkate alarak yorumlama, analiz yapma, eleştirel düşünme, sonuçları tahmin etme, problem çözme ve benzeri yeterlilikleri ölçecek nitelikte hazırlanmış.

Sorular 4 şıklı ve yanlış cevaplar doğruları götürmüyor.

Din kültürü ve ahlak bilgisi ile ilgili şöyle bir durum var ; eğer öğrenci Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden muaf ise alternatif sorular soruluyor.

Sınav sorularının orta ve uzun vadede açık uçlu soruları da içerebileceği söyleniyor.

Yerleştirmeye Esas Puan (YEP) Nasıl Hesaplanacak ?

Biraz önce kısaca YEP'in nasıl hesaplanacağından bahsetmiştik. Şimdi bunu biraz açabiliriz.

Yılsonu Başarı Puanı (YBP)

6, 7 ve 8. sınıflarda, öğrencinin derslerden aldığı yılsonu puanlarının haftalık ders saati ile çarpılarak elde edilen toplam puan toplamının, haftalık ders saati toplamına bölümü ile hesaplanan puandır. Biraz karışık oldu sanırım. Daha basitçe yılsonu notları, o dersin haftalık ders saatiyle çarpılacak ve bu yılsonu puanları, haftalık toplam ders saatine bölünecek ve Yılsonu Başarı Puanı (YBP)elde edilecek.

Puanlama 100 üzerinden yapılacak.

Gündem Haberleri