Mesleğin Bilgileri
Meslek Kodu : 7513.06
Meslek Adı : Tereyağı İmal İşçisi
Grup Bilgileri
M. Ana Grubu : Sanatkarlar Ve İlgili İşlerde Çalışanlar
M. Alt Ana Grubu : Gıda İşleme, Ağaç İşleri, Giyim Eşyası Ve Diğer Sanatkarlar Ve İlgili İşlerde Çalışanlar
M. Grubu : Gıda İşleme Ve İlgili İşlerde Çalışanlar
M. Birim Grubu : Süt Ürünleri İmalatçıları
Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : İlköğretim
Meslek Tanımı Nedir?
Meslek Tanımı :
Tereyağı imalinde yer alan işlerin tamamını veya bir kısmını yapan kişidir.
Görev ve İşlem Basamakları :
Tereyağı İmal İşçisi işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, işçi iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gereklerine uygun olarak:
a) Zararlı bakterileri yok etmek için sütü pastörize etmek,
b) Bir santrifüj içinde sütün kremasını ayırmak,
c) Kremayı olgunlaştırmak için içine laktik tahammür maddesi ilave etmek,
d) Kremayı makineli bir yayığa dökerek veya pompalayarak; yayığı çalıştırmak,
e) Rutubeti, harareti ve yayıklama süresini kontrol ederek tereyağı yapmak,
f) Yayık içinde tereyağına tuz ilave etmek
g) Muayene için tereyağından numuneler almak, vb. görev ve işlemleri yerine getirir.
Tereyağı İmal İşçisi Meslek Kodu Nedir?
SGK her farklı meslek için ayrı meslek kodu uygulamaktadır. Örneğin: Eforlu Elektrokardiyografi Teknisyeni mesleği için “3211.18” kod olarak kullanılır iken Uluslararası İlişkiler Öğretim Üyesi mesleği için “2311.94” kod olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde standart bir veri tabanı oluşturma ve SGK prim kayıplarının önüne geçilmesi gibi nedenlerle meslek kodu belirtme zorunluluğunu bulunmaktadır.
ISCO-08 Mesleklerin Uluslararası Standart Sınıflandırması göre;
Tereyağı İmal İşçisi Meslek Kodu “7513.06” olarak belirlenmiştir.