Birçok türü olan çerimoya, Güney Amerika'da yetişen kalp şeklinde, yeşil bir meyvedir. Muhallebi elma ile aynı bitki ailesine aittir. Merak konusu ola meyvenin yenmeyen kabuğu pulludur ve görünüşte bir enginar gibidir. Meyvenin içi kremsi ve muhallebi gibi yumuşaktır. Çerimoya meyvesini yerken içinde bulunan koyu kahverengi kısımlar çıkarılmalıdır.
Çerimoya meyvesi dengeli bir diyette önemli olan vitaminler, mineraller ve lif sağlar. Meyvede ayrıca kanser gibi hastalıkları önlemeye yardımcı olan antioksidanlar bulunur. Çerimoyadaki karotenoidler, flavonoidler ve C vitamini, sağlığı ve zindeliği çeşitli şekillerde destekler. İşte meyvenin saymakla bitmeyecek faydaları...
KAN BASINCINI DÜZENLER
Çerimoya, kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilecek potasyum ve magnezyum gibi besinler içerir Bir çerimoya meyvesinde 674 miligram potasyum ve 40 miligram magnezyum bulunur.
BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİR
Çerimoyadaki flavonoidler , bağışıklık sisteminizi desteklemeye yardımcı olurken, kanserle savaşmada da etkilidir.
C VİTAMİNİ AÇISINDAN ZENGİN
Bağışıklık sistemini destekleyen meyve, C vitamini açısından oldukça zengindir. Günlük C vitamini miktarını alarak vücudun enfeksiyonla karşı savaşmasına yardımcı olur. Bir çerimoya meyvesi günlük olarak önerilen C vitamininin yüzde 60 miktarını karşılar
İTİHAPLANMA RİSİKİNİ AZALTIR
Cherimoyadaki bazı bileşimler iltihaplanma riskini azaltır. Kronik inflamasyonu azaltan meyve tüketildiği zaman kanser, kalp hastalığı, artrit, bağırsak hastalıkları ve diyabet riskini azaltabilir.
LİF AÇISINDAN ZENGİNDİR
Bir fincan çerimoya meyvesi 4.8 gram lif içermektedir. Lif, sağlıklı bir sindirim sistemini desteklemeye yardımcı olarak kolesterolü düşürmeye ve kan şekeri düzeyini dengelemeye yardımcı olur. Meyve yüksek lif içerdiğinden tok tutmayı sağladığından kilo vermek isteyenler için tercih edilebilir.
GÖZ İÇİN KORUMA SAĞLAR
Çerimoya, A vitamini ve beta-karoten ile ilgili bir karotenoid olan lutein içerir. Lutein gözlerde bulunduğundan ve yaşa bağlı makula dejenerasyonu (AMD) gibi durumlara karşı korunmaya yardımcı olur.
DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Tohumları zehirli olan meyve böcek ilacı yapmak için kullanılmıştır. Gözle teması halinde toksik keratit gibi sorunlara yol açabilir.
Düzenli olarak çok fazla çerimoya yemek , sinir sistemi üzerinde olumsuz etkileri olacağından asetogeninler nedeniyle artan Parkinson hastalığı riski ile ilişkilendirilebilir.
MEYVENİN TADINI FARKLI ŞEKİLDE ÇIKARMAK İSTEYENLER İÇİN;
Çerimoya meyvesini smoothie haline getirin.
Çerimoya ile lezzetli ev yapımı şerbet yapın.
Tropikal bir salataya çerimoya ekleyin.
Çerimoya turtası yapın.