Tivnikli Ailesi'nden yapılan yazılı açıklamada, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de katıldığı bir görüşme gibi kamuoyuna yansıtılmasının gerçek dışı olduğu söylenilerek, ziyaretin tamamen Abdullah Tivnikli'nin vefatı nedeniyle taziye amaçlı olduğu açıklandı.
Basın açıklaması olarak yayınlanan duyurudaki ifadeler şu şekilde;
"Bir ulusal gazetede bugün (10.05.2019) Mahmut Övür imzasıyla yayımlanan köşe yazısına istinaden bu açıklamayı yapma zorunluluğu doğmuştur;
Babam Abdullah Tivnikli Kasım 2018'te vefat etmişti. Kamuoyunun da çok yakından takip ettiği üzere merhum babamın cenazesine Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve devlet büyüklerimiz bizzat katılmışlardı. Daha sonra Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nun da taziye ziyaret talebi bizlere ulaşmıştır. Araya 31 Mart yerel seçimlerinin yoğunluğunun girmesi nedeniyle taziye ziyareti ancak 2 Mayıs 2019 tarihinde gerçekleştirilmişti. Sayın Kılıçdaroğlu'na bu taziye ziyaretinde Sayın Gürsel Tekin, danışmanı ve üç yakın koruması eşlik etmiştir.
ABDULLAH TİVNİKLİ KİMDİR?
Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yakınlığıyla bilinen patronlardan Abdullah Tivnikli hayatını kaybetti. 17-25 Aralık dosyasında adı geçen isimlerden olan Tivnikli, '30-40 milyon avrom yanar' diyerek AKP'ye kendisine özel yasa çıkarttıran, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın danışmanı İbrahim Kalın'ın 'Benim kızın okul taksitleri var. Himmetinizi beklerim' sözleri sonrası okul taksitlerini ödeyen isimdi. Türk Telekom'un satış sürecinde oynadığı rol nedeniyle adı 'Becerikli Abdullah Bey'e çıkan Tivnikli, AKP döneminde servetine servet katanlardandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yakınlığıyla bilinen patronlardan Abdullah Tivnikli, bir süredir tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.
İlk olarak Türk Telekom'un satılış sürecindeki rolüyle gündeme gelen Tivnikli, 17-25 Aralık soruşturmasında da yer almıştı. Erdoğan'ın danışmanı İbrahim Kalın'ın kızının okul taksitini ödediği haberleriyle gündeme gelen Tivnikli, zarara uğramamak için AKP'ye yasa değiştirten patron olarak da biliniyor.
AKP ÜZERİNDE BÜYÜK BİR ETKİYE SAHİP
2008 yılında Türk Telekom'un satış sürecindeki yolsuzlukları gündeme getiren dönemin CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, “Türk Telekom'un özelleştirmesi sırasında Hariri ailesine ve bu aileye ait Oger Telekom'a büyük katkıları olduğu ileri sürülen Abdullah Tivnikli'nin, AKP hükümeti üzerinde büyük bir etkiye sahibi olduğunun” söylendiğini aktarmış, Oger Telekom'un yüzde 35'inin Saudi Telecom Company'e satılmasında Tivnikli'nin ön planda olduğuna ilişkin Suudi Arabistan medyasında yer alan haberi gündeme getirmişti.Erdoğan, Tivnikli, Hariri ve Saudi Telecom'un 2 yetkilisinin yer aldığı fotoğrafa da yer verilen haberi gazetecilere gösteren Kılıçdaroğlu, “Kendisine bazı çevrelerce 'Becerikli Abdullah da denilen Tivnikli'nin, Türk Telekom hisselerinin önemli bir miktarını başkaları adına yediemin olarak muhafaza ettiğinin söylendiğini ileri sürmüştü.
17-25 ARALIK'TA MALLARINA EL KONULMASI KARARI ÇIKARILMIŞTI
AKP'nin eski ortağı Cemaat tarafından düzenlenen 17-25 Aralık operasyonunun ikinci dalgasında Mustafa Latif Topbaş, Cemal Kalyoncu, Ömer Faruk Kalyoncu, Mehmet Cengiz, Üsame Kutub ve Cengiz Aktürk'le birlikte mallarına el konulma kararı çıkarılan isimlerden biri olan Tivnikli hakkında aynı zamanda yakalama kararı da verilmişti.
Operasyon kapsamında Abdullah Tivnikli, elektirik dağıtım şirketinin kaçak elektirik bedellerinin devlet tarafından karşılanması için Erdoğan'ın danışmanı İbrahim Kalın'ın kızının okul taksitlerini karşıladığı iddia edilmişti.
"30-40 MİLYON AVROM YANAR" DEDİ, YASA DEĞİŞTİ
Rüzgâr santrallarının kapasite artırımına sınırlama getiren yasa tasarısının Meclis’te görüşüldüğü sırada AKP'li yöneticileri arayan Abdullah Tivnikli, yasanın değişmesini sağlamıştı.
Yasa Meclis'te görüşülürken Mahir Ünal’ı arayan Tivnikli, "30-40 milyon Avrom yanar" diyerek düzenlemede değişiklik yaptırmıştı.
ERDOĞAN'IN PRENSLERİNDEN Mİ?
2015 yılında gazeteci Aykut Küçükkaya'nın hakkındaki iddialara ilişkin sorularını yanıtlayan Tivnikli, Kendisi için "Erdoğan’ın prenslerinden" tabirinin kullanılmasını şu sözlerle değerlendirmişti:
Bunlar abartılı şeyler. Bu tapelere istenilen bazı yerler kesilip monte edilmesi nedeniyle birilerine ithamlarda bulunuluyor. Ben prens olsaydım basit bir direk için 19 ay bekler miydim? Açıyorum diyorum ki ya bu olmaz evet deyin hayır deyin, kuramıyorlar, kuramıyorlar, dosyalar kaybolmuş. Kayıtlara bakın 12 ay, 19 ay onay için beklemişiz. Demek ki hiçbir şekilde tanıdık ilişkilerinden rahatsız edici bir talebimiz olmamış. Onun dışında başka kurumları da müşteşarları da aradım. Müracatlarım kayıp, 12 aydır, bir kısmı 16 aydır kayıp. Lütfen bunları çıkarın, çünkü süreleri var hepsinin. İbrahim Kalın’dan da rica ettiğim o. Bulduk diyorlar, dosyalar bir yerlerde kaybolmuş.
Eksim’in patronu Abdullah Tivnikli, Albaraka Türk’ün kuruluş sürecinde yer almıştı. 1989’dan beri Kuveyt Türk Katılım Bankası’nda Yönetim Kurulu Üyesi ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı olarak görev alan Tivnikli, Eksim Grubu’nda Murahhas Azalık, Türk Telekom’da da Yönetim Kurulu üyeliği görevlerinde bulunuyordu.
Abdullah Tivnikli'nin ölümü iş dünyasını yasa boğdu, erken yaşta vefat eden Abdullah Tivnikli'nin ardından yaşam hikayesi ve başarılar merak edildi. Aslen Erzurumlu olan ve 59 yaşındaki iş adamı Abdullah Tivnikli'nin 4 tane çocuğu vardır ve iyi derece İngilizce bilir. Katılım bankacılığı alanında uzman olan Abdullah Tivnikli, 60 bin çalışanın olduğu Eksim Holding’in de temelini atan kişilerdendir.
EKSİM Yatırım Holding'ten yapılan açıklamada "Eksim Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Tivnikli, İstanbul’da bir süredir tedavi gördüğü hastanede, 59 yaşında hayatını kaybetti." denildi
Açıklamanın devamında Tivnikli ile ilgili şu bilgilere yer verildi:
"Türkiye’de ve İngiltere’de aldığı lisans ve lisansüstü eğitimlerin ardından, genç yaşlarından itibaren önemli projelerde görev alan Abdullah Tivnikli, yöneticilik görevlerinin yanı sıra yurt içinde ve yurt dışında yaptığı hayırseverlik işleriyle de tanınıyordu.
ABDULLAH TİVNİKLİ KİMDİR - BİYOGRAFİSİ
1959 yılında Erzurum’da doğan Abdullah Tivnikli, 1981 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldu ve bu üniversitede İşletme yüksek lisansını tamamladı.
Yüksek lisans eğitiminin ardından akademik çalışmalar için İngiltere’ye giden Abdullah Tivnikli, burada katılım bankacılığı modelinin dünyadaki işleyişi, hukuki altyapısı ve uygulamaları hakkında eğitim aldı ve çalışmalar yaptı. Türkiye’de 1980’lerin başında serbest piyasa ekonomisine geçilmesiyle birlikte, 1983 yılında aldığı bir davet üzerine katılım bankacılığının hukuki altyapısının hazırlanmasında görev yapmak üzere ülkesine döndü. Katılım bankacılığı modelinin Türkiye’deki ilk uygulayıcısı olan Albaraka Türk’ün kuruluş sürecinde yer aldı.
1986 yılında aile şirketi olan Eksim kuruldu. Holding, gerçekleştirdiği gıda, hububat ve petrol türevlerinin ticaretiyle yıllar içinde büyük şirketler arasına girdi. Enerji yatırımlarıyla büyüyen Eksim, yenilenebilir enerji üretiminde ülkemizin en büyük şirketleri arasına girdi. Elektrik dağıtım ve satış hizmetlerinde de Abdullah Tivnikli’nin önderliğinde önemli yatırımlar gerçekleştirdi.
BANKA YÖNETİMİNDE YER ALDI: Abdullah Tivnikli, 1988 yılında Kuveyt Türk Katılım Bankası Yönetim Kurulu Üyesi, 2001 yılında aynı bankada Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve 2005 yılında Türk Telekomünikasyon A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi olarak atandı. Tivnikli, vakıf faaliyetlerine daha fazla zaman ayırmak için 2015’te Kuveyt Türk’teki başkan yardımcılığı görevinden ayrıldı.
6 BİNİ AŞKIN ÇALIŞAN: Abdullah Tivnikli’nin başında bulunduğu Eksim Holding’in temeli 1986 yılında atıldı. Gıda alanındaki faaliyetleri ile bilinen Eksim Holding, geçtiğimiz yıllarda enerji sektörüne de yöneldi. Gayrimenkul sektöründe de yatırımları bulunan Eksim Holding bünyesinde 6 bini aşkın kişi çalışıyor. Holding bünyesinde bulunan Sinangil Un, Türkiye'nin en büyük 500 şirketten biri konumundaydı.