1959 yılından bu yana sayısız oyunda rol alan İBB Şehir Tiyatroları Sanatçısı Metin Çoban kalp krizi sonucu yaşamını yitirdi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları tarafından Metin çoban ile ilgili yapılan açıklamada, “Tiyatro oyuncusu ve besteci Metin Çoban’ı kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyoruz. Kederli ailesine, tüm sevenlerine ve tiyatro camiasına başsağlığı dileriz. Metin Çoban’ın cenaze töreni, 4 Kasım 2020 Çarşamba günü (yarın) saat 11.00’de Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde düzenlenecektir. Sanatçı, öğle vaktinde Maltepe Gülsuyu Mezarlığı’nda toprağa verilecektir” ifadeleri kullanıldı.
Osmanlı İmparatorluğu’nda kurulan ilk konservatuvar olan ve 27 Ekim 1914 tarihinde İstanbul Belediyesi bünyesinde konservatuvar olarak açıldıktan sonra, okul hüviyetinden çıkıp bir tiyatro topluluğuna dönüşen Dârülbedâyi’nin çınarlarından olan Metin Çoban, bir röportajında şu açıklamayı yapmıştır:
“Ben usta çırak ilişkisiyle yetişmiş alaylı bir oyuncuyum. Onlardan, yani ustalarımdan öğrendiklerimi hiçbir mektep öğretemezdi bana. Mesleğin inceliklerini, konservatuvarda değil, kuliste, sahnede öğrendim çünkü. Büyük, çok değerli ustaların tedrisatından geçtim.”
METİN ÇOBAN KİMDİR?
Sanatçı tiyatroya amatör olarak Kadıköy Halkevi’nde başladı. Okul temsilleri ve seyirlik oyunlarda rol aldıktan sonra profesyonelliğe ilk adımını Atilla Opereti’nde attı. Bu arada Muhittin Sadak’ın Şehir Korosu ve Nedim Otyam’ın kurduğu koroda yer aldı. Daha sonra Necati Başara, Ahmet Yamacı, Orhan Dağlı ve Feriha Tunceli’nin eğitmenliklerinde Türk Halk Müziği, Neveser Kökdeş ve Ferudun Darbaz eğitiminde de Türk Sanat Müziği çalışmalarında bulundu. Ardından İstanbul Şehir Tiyatroları’na girdi. Sayısız oyunda önemli roller aldı. Yerli oyunlar için oyun müzikleri besteledi. Radyo tiyatrolarında oyunlar yönetti. Emekli olduktan sonra da sahneyi bırakmayan Metin Çoban son olarak “On İki Öfkeli Adam” ve Komik-i Şehir Naşit Bey adlı oyunlarda rol aldı.