Google konuk sanatçı Merve Atılgan'ın resimlediği günün Doodle'nda Türk kısa öykü yazarı ve çevirmen Tomris Uyar'ın 79. doğum gününü kutluyor. Konuk sanatçı olarak Google'a özel çizim hazırlayan Merve Atılgan'ın resimlediği Tomris Uyar illüstrasyonu Google'a Doodle oldu.
Peki, Tomris Uyar kimdir? Tomris Uyar eserleri nelerdir?
TOMRİS UYAR'IN İLHAM KEDİLERİ DOODLE OLDU
Google konuk sanatçı Merve Atılgan'ın resimlediği günün Doodle'nda Türk kısa öykü yazarı ve çevirmen Tomris Uyar'ın 79. doğum gününü kutluyor. 1970'lerde Türk edebiyatının önde gelen isimlerinden Uyar, genellikle kadın karakterlerin ve aile dinamiklerinin özgün tasvirine odaklanan gerçekçi tarzı ile tanınıyordu. Türkiye'nin çağdaş edebiyatına erişimi gelecekteki yazar için güçlü bir ilham kaynağı oldu. Bir yazar olarak, kedilerinden biraz destek alarak kısa kurguya kendini adadı.
Odaya her girdiğinde, kedilerine yazı yazma sürecini teşvik ettiği için teşekkür etti. Doodle sanat eserinde atıfta bulunulan bu “ilham kedileri”, kariyeri boyunca hikayelerinin 11 cildinde 900'den fazla sayfa yayınlamasına yardımcı oldu. İnsan portreleri ile tanınan Türk yazar Sait Faik'ten etkilendi. Faik gibi etkilerden yola çıkarak Tomris Uyar’ın çalışmaları sıradan insanların yaşamlarını, özellikle kadın bakış açısını araştırmak için postmodern teknikler kullandı.
TOMRİS UYAR KİMDİR?
Tomris Uyar, 15 Mart 1941’de doğdu. 1961’de o dönem İngiliz Kız Okulu, Arnavutköy Amerikan Kız Koleji olan ve şimdiki adı Robert Koleji’nde eğitimini tamamladı. Buradan sonra İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesine bağlı Gazetecilik Enstitüsünü 1963 yılında bitirdi.
Türkiye’ye mal olmuş olan yazarlarımız Ülkü Tamer ile Cemal Süreya’yla beraber Papirüs dergisi kurucularındandır. Tomris Uyar’ın, eleştiri, deneme ve kitap tanıtma yazıları Varlık, Soyut ve Yeni Dergi gibi dergilerde yayımlandı. 10 öykü derlemesinden Yürekte Bukağı ile 1979, Yaza Yolculuk ile 1986 Sait Faik Hikâye Armağanı’nı adı. 60’ı aşkın çevirisi kitaplaşan Uyar’ın günlükleri, ‘Gündökümü' genel başlığında toplandı.
Ülkü Tamer ile olan ilk evliliğinden Eylül adındaki kızı, sütten boğularak öldü. Ardından şair Turgut Uyar ile evlenen Tomris Uyar’ın Hayri Turgut Uyar isminde bir oğlu oldu. Oğlu İstanbul Teknik Üniversitesi’nde öğretim görevlisidir.
4 Temmuz 2003 yılında kanserden dolayı hayatını kaybeden Tomris Uyar’ın naaşı Zincirlikuyu Mezarlığı'ndadır.
TOMRİS UYAR ESERLERİ
İpek ve Bakır (Bilgi, 1971)
Ödeşmeler (Sinan, 1973)
Dizboyu Papatyalar (Okar, 1975)
Gündökümü 1975 (Koza, 1976)
Yürekte Bukağı (Okar, 1979) - Sait Faik Hikâye Armağanı
Yaz Düşleri/Düş Kışları (Ada, 1981)
Sesler, Yüzler, Sokaklar (Hür, 1981)
Gecegezen Kızlar (Ada, 1983)
Büyük Saat (Can, 1984)
Rus Ruleti- Dön Geri Bak (1985)
Günlerin Tortusu 1980 - 1984, günce (Ada, 1985)
Yaza Yolculuk (Ada, 1986) - Sait Faik Hikâye Armağanı
Babayasaları, Anasözleri (Metis, 1989)
Yazılı Günler 1985 - 1988, günce (Can, 1989)
Sekizinci Günah (Can, 1990)
Otuzların Kadını (Can, 1992)
İki Yaka İki Uç (Gendaş, 1992)
Tanışma Günleri, Anları, günce (Can, 1995)
Aramızdaki Şey (Can, 1997)
İstanbul'da Zaman (Büke, 2000)
Gündökümü I - II (YKY, 2003)
MERVE ATILGAN'IN DOODLE'IN ARKASINDAKİ DÜŞÜNCELERİ
Bu konu sizin için neden anlamlıydı?
Çocukluğumdan beri her zaman hayatta asi bir tutumu olan eşsiz ve güçlü kadınlara hayran kaldım. Özgürce yaşamaktan, gerçek benliklerini ve içgüdülerini takip etmekten korkmazlardı ve birçok açıdan dönemlerinin ötesinde yaşarlardı. Tomris Uyar bu kadınlardan biriydi.
Bu Doodle için özellikle herhangi bir şeyden ilham aldınız mı?
Onu derinlemesine araştırdım. Onunla ilgili röportajları ve makalelerini okudum. Tomris Uyar hakkında öğrendiğim güzel bir detay, Doodle konseptine ilham veren “ilham kedileri”nden yazdığı yazı için ilham bulmasıydı.
İnsanların Doodle'ınızdan ne almasını umuyorsunuz?
İnsanların onun güçlü havasını hissetmelerini istiyorum: güçlü, yetenekli ve gerçekliğe sahip. Umarım insanlar onlardan farklılıklarını ve benliğini sevgiyle kucaklamayı öğrenebilirler.