Görmenizi tavsiye ettiğimiz yerlerden bir kaçını şu şekilde sıralayabiliriz. Trabzon Yaylaları Turist akınına uğrayan Trabzon’nun muhteşem doğa güzelliği görenleri hayrete düşürüyor. Yapısal olarak değişimi istenmeyen ve korunan yaylara çıkmadan gelmeyin. Başlıca yaylaları şunlardır; Maçka – Şolma Yaylası Maçka – Mavura Yaylası Maçka – Kiraz Yaylası Lapazan Yaylası Maçka – Çakırgöl Yaylası Karadağ Yaylası Hıdırnebi ve Kuruçam Yaylaları Tonya – Erikbeli Yaylası Sazalanı Yaylası Sis Dağı Yaylası Kadırga Yaylası Çatma Obası Yaylası Mızraklı Su Düzköy (Haçka Obası) Yaylası
Trabzon Gezilecek Yerler Listesi
Sümela Manastırı: Trabzon’nun Maçka ilçesinde bulunan Sümela manastırı en çok turist çeken yerlerden ilk gelenidir. 365-395(zannedilen) yıllarında sarp kayalar üzerine kurulan Sümela manastırı halk arasında ‘Meryem ana’ olarak da anılır. Oldukça harabe gibi görünen sümela manastırı hatıra fotoğrafı çektirmek için ideal bir yer.
Trabzon Kalesi: Trabzon il merkezinde bulunan Trabzon kalesi, MS 5. yüz yılda inşa edilmiştir. Zamanında Evliya Çelebi bu kaleden şöyle söz etmiştir: “Dağ tarafında cehennem kuyusuna benzer bir derin hendeği vardır ki yetmiş yedi adam girer. Safi kesme kayadır. İçinde camii, muhafazacı evleri, mahzenleri, cebehâneleri vardır”.
Vazelon Manastırı: Yine Maçka ilçesinde bulunan diğer bir manastır olan Vazelon manastırı. sümela manastırından farklı olup içerisinde mağaralar ve ayazma bulunmaktadır. Kuruluş tarihi ve kurucu belli değildir. MS 270-317 arasında kurulduğu sadece bir söylentidir. İsmini bulunduğu Zabulon adlı dağdan aldığı bir diğer rivayetler arasındadır.
Uzungöl: Adını çokça duyduğumuz uzun göl tam bir tabiat harikasıdır. burayı anlatacak ne bir kaç yazı, ne de bir kaç resim olabilir. turizm alanında da turlar düzenlenen uzun göl, misafir perverliği ve yöresel yemekleri ile misafirlerine hizmet sunmakta.
Ayasofya Müzesi: 1250-1260 yılları arasında, Trabzon imparatorluğunun Komnenos Ailesinden Kral I. Manuel tarafından kilise olarak yaptırılmıştır. Daha sonraki yıllarda hastane ve cami olarak kullanılan kilise, restorasyon çalışmaları sonucu günümüzde müze olarak kullanılmakta ve Trabzon’un en çok ziyaret edilen noktalarından biri olarak yer almaktadır.
Trabzon'un akıllardan çıkmayan yaylalarından biridir Sultan Murat Yaylası. Yeşilin her tonuna şahit olacağınız Sultan Murat Yaylası, Çaykara'nın sınırları içerisindedir. Çaykara'dan yaylaya 25 kilometrelik toprak bir yolla ulaşabilirsiniz.
Peristera Manastırı: Peristera adıyla anılan manastırdır. Bu manastır 8. yüzyılın ortalarında Maçka’nın Şimşirli Köyü yakınlarında, kurulmuş ve daha sonra gelişmiştir.
Boztepe: Eğer Trabzon’u tepeden seyredip keyif yapmak istiyorsanız Boztepeyi ziyaret etmeden dönmeyin. Deniz ve muhteşem bir gün batımına sahip olan tepeden temiz hava alabilir ve çayınızı yudumlayabilirsiniz.
Çal Mağarası: Dünyanın en uzun ikinci mağarası olarak görülen Çal Mağarası, sizi tüm Dünya’dan arındıran esrarengiz bir yolculuğa çıkarabilir. 8 milyon yılda bugünkü haline geldiği düşünülen mağaranın içinde bulunan yürüyüş yolunun altında ise debisi dönem dönem artıp su yoluna ulaşan bir su yolu da var. Ayrıca mağaranın astım ve sinüzit hastaları için de şifa kaynağı olduğu oldukça sık dillendirilmekte.
Altındere Vadisi: Doğu Karadeniz’in en güzel manzaralarını sunan milli park, derin bir vadiden akan Altındere ile birlikte, zengin bitki ve hayvan çeşitliliği ile ziyaretçilerini etkiliyor.
Peristera Manastırı: 8. yüzyılın ortalarında Trabzon’un Maçka ilçesinin Şimşirli Köyü yakınlarında kurulan bu manastır, Sümela Manastırı kadar dikkat çeken ve tarihi yerleri seven turistler için görülmesi gereken yapılar arasında yerini alır.
Atatürk Köşkü Müzesi: 1890 yılında Trabzonlu Banker Kostantin Kbayanidis tarafından yazlık olarak yaptırılın köşk Barok dönemi mimarisi özelliklerini taşımaktadır. Mustafa Kemal 1924 yılında Trabzon’a yaptığı gezisinde bu köşkü beğendiğini dile getirmiş daha sonra 1930 yılında ise ziyaret etmiştir.
Zağnos Vadisi Parkı: Trabzon şehir merkezindeki Yavuz Selim Bulvarı üzerinde yer alan Zağnos Vadisi Parkı, kentsel dönüşüm kapsamında restore edilmiştir. Zağnos Vadisi içerisinde yapay havuzlar, ağaç ve bitki peyzajları, rekreasyon alanları, piknik alanları ve çay bahçesi bulunmaktadır.
Bedesten: Kent merkezindeki Bedesten’in, Sultan Selim’in annesi tarafından 1512 yılında kaleme alınan imaret listesinde bulunması nedeniyle 1461-1512 arasında inşa edildiği düşünülüyor.
Forum Trabzon AVM: Bedesten dışında kentin en önemli alışveriş alanı olarak sizlere tavsiye edebileceğim tesis, trend markaların mağazalarından yeme-içme alanlarına, etkinlik alanlarından sinemalara kadar her yaş grubundan bireyi tatmin edecek içeriği bünyesinde barındırıyor.
Sümela Manastırı: Trabzon’nun Maçka ilçesinde bulunan Sümela manastırı en çok turist çeken yerlerden ilk gelenidir. 365-395(zannedilen) yıllarında sarp kayalar üzerine kurulan Sümela manastırı halk arasında ‘Meryem ana’ olarak da anılır. Oldukça harabe gibi görünen sümela manastırı hatıra fotoğrafı çektirmek için ideal bir yer.
__