Hürriyetten Mesut Hasan Benü'nün haberine göre, savcılık, şüpheliler hakkında Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesine dava açtı. İddianamede, aralarında TRT çalışanı, polis ve bürokratların da bulunduğu 43 kişi müşteki olarak yer aldı.
İddianamede, şüphelilerin oluşturduğu dolandırıcılık sistemi bütün ayrıntılarıyla anlatıldı. Buna göre Aysun E., TRT’nin kantin ihalesinden kar payı dağıtılacağı vaadiyle piyasadan para toplamaya başladı. E., müştekileri ikna etme için TRT yöneticilerini imzalarını taklit ederek, sahte kantin sözleşmeleri hazırladı. Hatta müştekilerden alınan paraların, TRT kurumuna yatırıldığına inandırmak amacıyla sahte tahsilat makbuzları bile düzenlendi.
BAKANIN ADINI KULLANDI
Şüpheliler, ucuza alınıp pahalıya satılacak arsalardan da kar payı dağılacağı vaadiyle ikinci bir dolandırıcılık yöntemi kullandı. Şüpheliler, arasa alım satım için para toplama sürecinde ilgileri olmadığı halde Bakan Numan Kurtulmuş’un danışmanlarının da bu işte olduğunu belirterek güven ortamı sağlamaya çalıştı. Oluşturulan bu güven ortamına inanan ve aldanan müştekiler, bu şekilde satılacak olan arsa payı üzerinden kar alacaklarını zannederek sisteme para yatırdı.
SİSTEM BÖYLE İŞLEDİ
Aysun E., oluşturduğu sistemin dönmesi için müştekilerden aldığı paraların karşılığı olarak ilk etapta hemen kar payı adı altından ödeme yaptı. Bu ödeme nedeniyle sistemin işleyeceğine inan müştekiler, bu sefer ilk ödediklerinden daha fazla sisteme para yatırmaya başladılar. İddianamede sisteminin çöküşü ise şöyle anlatıldı:
PARA AKIŞI KESİLİNCE ZİNCİR KOPTU
“Süreç içerisinde sisteme para katılmasının zorlaştığı, kar payı dağıtılmada zorluk yaşandığı, bu nedenden dolayı şüphelilere inanılması konusunda bir takım soru işaretlerinin doğduğu, bir süre sonra para akışının kesilmesi ile zincirin koptuğu anlaşılmıştır. ”
KENDİSİ TRT’DEN KOCASI EMNİYETTEN TOPLADI
Oluşturulan dolandırıcılık zincirinde her bir şüphelinin bir görevi bulunduğu belirtildi. Aysun E.’nin daha çok TRT içindeki belirleyici bir etki oluşturduğu, E.’nin polis eşi Araf E. ve şüpheli polis Cemalattin G.’nin daha çok emniyet teşkilatı içerisinde sisteme para katılmasını sağlamak amacıyla müşteri buldukları belirtildi.
KOMİSYON KARŞILIĞINDA MÜŞTEKİ BULDULAR
Diğer şüphelilerin de organizasyon içerisinde komisyon karşılığında müşteri buldukları ve Aysun E. ile devamlı iletişim halinde bulundukları iddia edildi. İddianamede, Aysun E.’nin sahte TRT kantin ihalesinden ve arsa alım satışından kar payı vaadiyle yaklaşık 5 milyon TL para topladığı belirtildi.
BÖYLE GÜVEN TELKİN ETTİ
İddianamede ifadelerine yer verilen müştekilerden M.F.N., Aysun E.’yi tanıdığını arsa alıp satıldığını, bundan kar payı dağıtıldığının kendisine söylediğini, 10 bin TL para verdiğini, istihbarat görevlilerinin de bu işte olduğunu, bu şekilde güven telkin ettiğini, bu güven dolayısıyla süreç içerisinde toplam 342 bin TL para verdiğini anlattı.
19 BİN TL KAR PAYI ALDIK
Müşteki Z.T.A da ifadesinde, Aysun E.’nin TRT’de bulunan kantin hisselerini satıldığını, hisse başına 3 bin TL kar payı alındığını söylediğini, eşi ile birlikte 45 bin TL’yi havale ettikleri, kar payı adı altında 19 bin TL para aldıkları, ancak daha sonra bu durumun bittiğini, bu şekilde dolandırıldıklarını ifade etti.
ZİNCİR DAHA SONRA KOPTU
Müşteki S.A da Terörle Mücadele Daire Başkanlığında polis memuru olduğunu şüphelilerden Araf E. ile meslektaş olduklarını, TRT’deki kantin ihalesinin Aysun E.’nin çalıştığı birime verildiği yönünde bilgiler verdiğini, bu şekilde 45 bin TL karşılığında 3 bin TL kar payı verileceğini ifade ettikleri, 45 bin TL para yatırdığını, 19 bin TL’sinin geri aldığını, daha sonra ise zincirin koptuğunu belirtti.