Tükettiğiniz besinlerle genç kalabilmek mümkün! İşte önemli noktalar
Yapılan araştırmalar sonucu Türkiye'de yaşlı nüfus son beş yılda %17 artmış ve 7 milyon kişiye ulaşmıştır. Beslenme stilinin yaşlanma üzerindeki etkisi yadsınamayacak kadar büyük. Yaş alırken zinde ve genç kalmak mümkün mü? Peki bunun için nasıl beslenmeliyiz? Diyetisyen Deniz Zünbülcan, genç kalmanın püf noktalarına
112
Beklenen yaşam süresi 75 yaşında 10,9 yıl iken 85 yaşında 5,9 yıl oldu. Türkiye'de 2019 yılında toplam 24 milyon 1940 haneden 5 milyon 629 bin 421'inde, yaşlı nüfus olarak tanımlanan 65 ve daha yukarı yaşta en az bir fert bulunduğu görüldü. Bu verilere göre yaşlı nüfus son beş yılda %17 artmıştır.
212
Her zaman genç ve zinde kalabilmenin en etkili yollarından biride beslenme şeklidir. Beslenmenize ekleyeceğiniz bazı besinle sayesinde yaş aldıkça genç kamanıza yardımcı olacaktır. Peki bunun için doğru beslenme nasıl olmalı? İşte detaylar...
312
Yaşlanma karşıtı 3 öneri
Su yeterli düzeyde tüketilmeli
Yaş ilerledikçe vücudun su oranı azalmaktadır. Çay, kahve, asitli içecekler, hazır meyve sularının tüketimi kontrol altına alınmalıdır. Çay, kahve gibi diüretik sıvılar tüketildiği zaman su tüketiminin arttırılması gerekmektedir.
412
Yeterli suyun tüketilmesi böbrek fonksiyonlarının normal bir şekilde sürdürülebilmesi, idrar yolları enfeksiyonlarının önlenebilmesi, kabızlığın önlenebilmesi, metabolizmanın işlevlerini doğru bir şekilde gerçekleştirebilmesi için önemlidir.
512
Posa kaynaklarını tüketin Diyetinizin içeriği posadan zengin olmalıdır. Kuru baklagiller, tam buğday ekmekleri ve tahıllar, sebze ve meyvelerin posa içeriği yüksektir. Posa, şeker hastalığı, kanser, koroner kalp hastalığını önleyici ve tedavi edici özelliktedir.
612
Rengarenk beslenin
Yaş ilerledikçe vücutta bazı değişiklikler gözlemlenir. Bağırsak enzimlerinde ve emiliminde bazı azalmalarda olduğu için öğün sayıları ve öğünlerde tüketilen besinlerin verimliliği ve kalitesi çok önemlidir. Vücudun ihtiyacı olan tüm besin ögelerini tek çeşit beslenme ile sağlamak mümkün değildir. Bu nedenle beslenmenin çeşitliliği çok önemlidir.
712
Yaşlanma karşıtı 3 besin
Yumurta 8 temel aminoasidi içeren yumurta aynı zamanda çinko, A, B, D ve E vitamininin de kaynağıdır. Aynı zamanda yumurta kolajen üretimi, göz sağlığı, kemik sağlığı ile hafıza ve konsantrasyonu artırma ve duygusal sağlığı artırmada çok etkilidir.
812
Yumurtanın hem sarısının hem beyazının aynı anda tüketilmesinde fayda vardır. Haşlanmış olarak tüketildiğinde biyoyararlılığı artmaktadır.
912
Siyah Üzüm Resveratrol, antosiyaninler, kuersetin, tanin başta olmak üzere bir çok antioksidan madde içermektedir. İçeriğinde yüksek miktarda su ve lif ile birlikte demir, selenyum, potasyum ve çinko yer alır. Tüm bu maddeler yaşlanma karşıtıdır.
1012
Pancar Koyu kırmızı renkli pancar çok güçlü antioksidan olan betasiyanin maddesini içerir. Kanı temizler ve anti kanserojen özelliğe sahiptir. Aynı zamanda pancarın karaciğeri koruma özelliği çok yüksektir ve kolesterolü düşürücü etkiye de sahiptir.
1112
İçeriğinde bulunan silika maddesi sağlıklı cilt, saç, tırnak, kas ve kemik bağ dokusu için gerekli bir maddedir.
1212
Anti-aging smoothie tarifi Malzemeler:
- 1 pancar - 1 havuç - 1 yeşil elma - Fındık büyüklüğünde taze zencefil
Yapılışı: Pancarı haşlayın ve diğer tüm malzemeler ile biraz su ekleyerek blender'dan geçirin. Afiyetle tüketebilirsiniz...