Türk Akım projesi nedir? Önemi nedir? Bitti mi? Ne zaman açılacak? Nerede?

Türk Akım projesi nedir? Önemi nedir? Bitti mi? Ne zaman açılacak? Nerede? soruları internette çokça araştırılıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in katılımıyla Haliç Kongre Merkezinde açıldı. Türk Akım boru hattı 31 Aralık 2019 itibarıyla gaz akışına hazır hale getirilmişti.

Türk Akım projesi nedir? Önemi nedir? Bitti mi? Ne zaman açılacak? Nerede? soruları internette çokça araştırılıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in katılımıyla Haliç Kongre Merkezinde açılan  Türk Akım, projesiyle Rusya'nın doğal gazı Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşınacak.

Proje ilk kez 2014'te duyuruldu. Türkiye ve Rusya'nın milli gaz şirketleri mutabakat anlaşması imzaladı. Hükümetler arası anlaşma ise 10 Ekim 2016 tarihindeydi.

Haliç Kongre Merkezi'ndeki törene, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in katılması bekleniyor. Rusya'nın Anapa şehrinden Kıyıköy'e uzanan ve 935'er kilometre uzunluğundaki iki hattan oluşan Türk Akım'ın inşaat süreci sona erdi. Anapa'da bulunan Russkaya Kompresör İstasyonu ve Türkiye Kıyıköy Alım Terminali de tamamlandı. 
Rus gazını doğrudan Türkiye'ye iletecek Türk Akım boru hattı 31 Aralık 2019 itibarıyla gaz akışına hazır hale getirildi.

TÜRKAKIM PROJESİ NEDİR?

TürkAkım Gaz Boru Hattı Projesine yönelik teknik, ekonomik ve hukuki çerçeveyi belirlemek amacıyla Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Rusya Federasyonu Hükümeti arasında TürkAkım Gaz Boru Hattı’na ilişkin Hükümetlerarası Anlaşma 10 Ekim 2016 tarihinde İstanbul’da  Cumhurbaşkanımız ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in tarafından imzalanmıştır. Anlaşmanın her iki ülkede resmi onay süreci tamamlanmıştır. TürkAkım Gaz Boru Hattı Projesi; Rusya Federasyonu’ndan başlayarak Karadeniz üzerinden Türkiye Cumhuriyeti’nin Karadeniz kıyısındaki alım terminaline ve devamında Türkiye Cumhuriyeti toprakları üzerinden Türkiye Cumhuriyeti’nin komşu devletleriyle olan sınırlarına kadar uzanan her biri yıllık 15,75 milyar m3 kapasiteye sahip iki hattan oluşan yeni bir gaz boru hattı sistemidir.

ÖNEMİ NEDİR?

Proje, Rusya Federasyonu’ndan ülkemize doğal gaz arzının yanı sıra Rus gazının ülkemizin toprakları üzerinden Avrupa’ya arzını sağlamak amacıyla inşa edilecek, deniz bölümü ve kara bölümünden teşkil bir boru hattı sistemidir. Deniz bölümünde yer alan iki hattın inşası ve işletimi Rusya Federasyonu tarafından yapılacaktır. Kara bölümünde yer alan hatlardan biri sadece ülkemize doğal gaz arz edecek olup, iletim sistemimizin bir parçası olarak BOTAŞ tarafından inşa edilecektir. Kara bölümündeki diğer hat ise Avrupa’ya gaz arz edecek olup, inşası ve işletimi %50 oranında ortaklık payı ile iki ülkenin ilgili şirketlerince kurulan TürkAkım Gaz Taşıma Anonim Şirketi tarafından yapılacaktır.Rusya Federasyonu ve Ukrayna arasında geçtiğimiz yıllarda yaşanan doğal gaz anlaşmazlıkları Batı Hattı’ndan ülkemize arz edilen gazın zaman zaman kesilmesine neden olmakta ve bu durum özellikle kış aylarında ülkemizin enerji arz güvenliği açısından tehlike arz etmektedir. TürkAkım kapsamında sadece ülkemize doğal gaz arz etmesi amacıyla inşa edilecek boru hattının devreye alınması ile birlikte Batı Hattı’ndan alınan yıllık toplam 14 milyar m3 gazın, mevcut sözleşmelerin şart ve koşulları değişmeksizin TürkAkım üzerinden Ülkemize teslim edilmesi planlanmaktadır. Böylece başka bir ülkenin iletim sistemi kullanılmadan doğrudan kaynak ülkeden ülkemize taşınacak gazın, üçüncü taraflardan kaynaklı muhtemel kesintilere maruz kalması önlenecektir.

HATTIN UZUNLUĞU

Boru hattının deniz kısmı, Rusya'nın Anapa kentinden başladı. Rus gazının Avrupa'ya ulaşan kapısı için Karadeniz'in altından yer yer 2 bin 200 metreye varan derinliklere borular döşendi. 

Her biri 15 milyar 750 milyon metreküp kapasiteli 4 hattan oluşacak Türk Akımı'nın 910 kilometresi Karadeniz'in altından geçecek. Trakya'dan Türkiye topraklarına girecek hattın kara bölümündeki uzunluğu da 260 kilometre olacak.

Uzunluğu 477, genişliği ise 124 metre... Dünyanın en büyük inşaat gemisi Pioneering Spirit. TürkAkım'ın deniz altı boru hattını döşedi. Karadeniz'in derin sularında bir ilke imza attı. Bir günde 6,33 kilometreye kadar hattı döşemeyi başardı. Bu rakam aynı zamanda bir dünya rekoruydu.

NEREDE?

Hattın Türkiye'de denizden çıkış noktası Kırklareli Kıyıköy. Proje 1,5 yıllık inşa sürecinin ardından gaz akışına hazır duruma geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin'in katılımıyla yapılacak törenle gaz akışı başlayacak. 31,5 milyar metreküp doğal gaz her yıl Türkiye'ye gelecek.

TürkAkım Projesi İletişim Müdür Yardımcısı Aslı Esen, "TürkAkım'ın toplam kapasitesinin yarısı kadar yani 15,75 milyar metreküp doğal gaz Türkiye’nin kullanımına ayrılmış durumda. Şu gördüğünüz tesisin bitiminde BOTAŞ'ın hattı başlıyor. Oradan da Lüleburgaz’a gidip Türkiye’nin dağıtım hattına bağlanıyor" dedi.

PROJE 2 HATTAN OLUŞUYOR

Hattın Türkiye'deki kara kısmı Bulgaristan sınırında son buluyor. Türk Akım yoluna Bulgaristan ve diğer ülkelerin açtığı boru hatlarıyla devam edecek. Rus gazı Avrupa'nın ortalarına kadar ulaşacak.

Proje 2 hattan oluşuyor. İlk hatta gaz Türkiye'ye pompalanacak. İkinci hattan gelen gaz ise Balkanlar ve Avrupa'ya pompalanacak. Bu sayede Avrupa'nın enerji güvenliğine katkı sağlanacak.

Türk Akım'ın devreye girmesiyle ile Türkiye, bölgenin enerji koridoru olmak için önemli bir adım daha atmış oldu.

AÇILACAK MI?

Rusya'nın doğal gazını Türkiye'ye ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya iletecek Türk Akım doğal gaz boru hattının açılışı yarın İstanbul'da düzenlenecek törenle gerçekleştirildi.

Açılış töreninde ayrıca Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, İletişim Başkanı Fahrettin Altun'un yanı sıra Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, Azerbaycan Enerji Bakanı Perviz Şahbazov, Bulgaristan Enerji Bakanı Temenuzhka Petkova, Sırbistan Madencilik ve Enerji Bakanı Aleksander Antic de yer aldı. 

Gündem Haberleri