Koronavirüs salgını sürecinde aşı çalışmaları hız kesmeden devam ederken, Türk doktorlar adını duyurmaya devam ediyor. ABD'de yaşayan Türk bilim insanı Dr. Serhat Gümrükçü, Los Angeles'taki kendi adını taşıyan laboratuvarda koronavirüs ilacı üzerine yaptığı çalışmada başarı elde etti.
Gümrükçü, ekibi ile birlikte SARS-CoV-2'lerin kendi ana protein enzimlerini kullanılarak geliştirilen Hijack RNA adlı yöntemi hazırladı.
Yönetem, hayvanlar üzerinde yapılan denemelerde virüsü 48 saat içinde etkisizleştirip yok edince insanlar üzerinde deneme için FDA onayı başvurusunda bulunuldu.
''KENDİNİ ÖLDÜR' SİNYALİ VEREN BİR MEKANİZMAYA SAHİP''
Yöntem, insanlar üzerinde başarılı olursa 9-10 ay gibi aralıklarla ilacın ağza bir kez sıkılmasıyla hem tedavi edici hem de koruyucu olarak kullanılacak. Bu ilaç ile mutasyonlu virüslerin de önüne geçilecek.
Konu ile ilgili bilgi veren Serhat Gümrükçü, "Normalde viral enfeksiyonla savaşırken bilim insanları virüslerin enzimlerini hedef alıp bloke etme amaçlı ilaçlar geliştirmeye çalışırlar. Bundan 3 yıl önce farklı bir etki mekanizması geliştirilebileceğini düşündüm. Bir tedavi modeli geliştirdim. Bu modelde, ilaç enzimle etkileşip hücreye ve virüse 'kendini öldür' sinyali veren bir mekanizmaya sahip. Hepatit B enfeksiyonlarında denemeye başladık. Koronavirüs salgını çıktı. Dünyadaki tüm araştırma laboratuvarları gibi ben de bu virüsü araştırma çalışmalarıma ekledim. Hepatit B için geliştirdiğim mekanizmayı, ilacın genetik şifresini ve protein kodunu değiştirerek koronavirüsü hedef alacak şekilde yeniden tasarladım. İlacın tasarımını bitirip hücre çalışmalarına başladım." dedi.
Hayvan çalışmalarında enfeksiyon dozajı ve virüs miktarının insanlara göre çok daha yüksek yapıldığı bilgisini veren Gümrükçü, '' Hayvanları koronavirüsle enfekte ettiğimizde bir insana bulaşan virüs miktarının yaklaşık 10 bin katı virüsle enfekte ediyoruz. Hayvandan insana bunun tercümesi daha farklı oluyor. Bu yüksek virüs oranıyla 6 günde hayvanlar iyileşebiliyorsa insanlardaki iyileşme etkisinin 2-3 gün olacağını tahmin ediyoruz." şeklinde konuştu.
1 AY İÇİNDE İNSAN ÜZERİNDE ÇALIŞMALARA BAŞLANACAK
Gümrükçü, bir çok üniversite ile çalışmalara başladıklarını belirterek, "Bizim geliştirdiğimiz ilaç, virüsün kendi yaşamını devam ettirmesi için çok önemli olan enzimi hedef aldığı için mutasyonların kurtulması mümkün değil. Çünkü enzim mutasyona uğrarsa virüs yaşayamaz. Virüsü tam beyninden vurup mutasyonları ve gelecekteki mutasyonları da engelleyeceğini düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.
SPREY OLARA KULLANILACAK
İlacın kullanım şeklini de anlatan başarılı doktor, "Bu senenin sonundan önce ilacın piyasaya çıkmasını bekliyoruz. Ciğerler ve solunum sisteminizde ilaç aylarca kalıyor. Bu da sadece tedavi amaçlı değil koruyucu amaçlı da kullanılabileceğini gösteriyor. Bütün varyantlara karşı etkili olacak ve virüs bizden bir adım önde olmayacak, biz virüsten bir adım önde olacağız." diye konuştu.
Gümrükçü, ayrıca gelecek senelerde Türkiye'de araştırma enstitüsü kurup araştırmalarını ülkesinde devam ettirebileceğini dile getirdi.