Türk Kahvesi nasıl yapılır? Bol köpüklü Türk kahvesi tarifi

5 Aralık Dünya Türk Kahvesi gününde kahve severler, ‘Türk kahvesi nasıl yapılır?, Orta kahve nasıl yapılır?, Sade kahve nasıl yapılır?, Şekerli kahve nasıl yapılır?, Bol köpüklü kahve nasıl yapılır?, Türk kahvesinin püf noktaları neler?’ etiketlerini aradılar. İşte bol köpüklü kahve tarifi…

5 Aralık Dünya Türk kahvesi gününde kahve tarifi merak konusu oldu. Türk kültürünün efsane lezzetlerinden Türk kahvesi tarifini n püf noktalarını ve bol köpüklü türk kahvesi tarifini sizler için araştırdık .Peki Türk kahvesi nasıl yapılır?, Orta kahve nasıl yapılır?, Sade kahve nasıl yapılır?, Şekerli kahve nasıl yapılır?, Bol köpüklü kahve nasıl yapılır?, Türk kahvesinin püf noktaları neler?. İşte bol köpüklü kahve tarifi…

TÜRK KAHVESİ YAPMANIN PÜF NOKTALARI

Kahvenin tazeliği en önemli noktalardan biridir. Uygun şartlarda saklanmayan kahvenin kokusu değişir, ağırlaşır. Ne kadar özenli pişirseniz de iyi sonuç alınmaz. Hava almayacak kaplarda nem ve kokudan uzak saklanması gerekir.

Eskiden hazır çekilmiş kahve alma alışkanlığı yoktu. Evlerde tavada karıştırılarak kavrulur, el değirmenlerinde çekilirdi. Tabii günümüzde çok zaman aldığı ve zahmetli olduğu için tercih edilmiyor. Hazır çekilmiş kahve tüketiyoruz.

Yeni kavrulmuş ve çekilmiş kahve almak, paket kahve almaktan daha mantıklı geliyor bana. Az miktarda alıp evde bekletmeden tüketilmesini tavsiye ederim. En azıdan rayihası kaybolmadan mis gibi kokar.

Kahve pişirirken kullanılan su klorlu  olmamalıdır. Arıtılmış su veya şişe suyu kullanmak gerekir.

Kullandığımız su soğuk olursa kahve daha güzel köpürür.

Su kahve ve şeker, cezve ateşe alınmadan önce 30-40 saniye iyice karıştırılırsa çok yumuşak bir kıvamı oluyor. Kulağa mantıklı gelmeyebilir ama bir deneyin derim...

Kahve çok ağır ateşte pişmelidir, közde veya mangalda pişen kahvenin çok lezzetli olmasının sebeplerinden biride ağır ateşte pişmesidir.

Kahveyi iyice karıştırıp ocağa aldıktan sonra kabarana kadar fazla karıştırmamak gerekir, köpüğü sönebilir.

Kahve biraz kabarmaya başlayınca, köpüğü fincanlara birer çay kaşığı dağıtılır. Köpüğünü dağıtmadan önce çok kabarırsa köpüğü sönebilir.

Cezvede kalan kahve tekrar kaynatılır ve fincanlara paylaştırılır.

Kahve fincanlara dökülürken fincanın kenarından yavaş yavaş dökülür. Ortadan hızla dökmek köpüğü varsa bile sönmesine yol açar.

Yumuşak bir aroma istiyorsanız her fincan için 1 çay kaşığı süt ekleyebilirsiniz.

Çikolata katmak da kahveyi çeşitlendirmenin lezzetli bir yolu. Bitter çikolata kullanmak gerekir, sütlü çikolataların karışımında bulunan yağ ve farklı maddeler kahvenin tadını bozuyor. Her fincan için yarım madlen kullanabilirsiniz.

Şeker miktarını ayarlarken çikolatayı dikkate almak lazım.

Şeker miktarı :

Sade kahve şekersiz kahvedir, yanına bir parça çikolata veya kuş lokumu ile nefis olu

Az şekerli yarım küp şeker

Orta 1 küp şeker

Şekerli 2 küp şeker olarak adlandırılır.

Fincan başına iki çay kaşığı kahve kullanılır.

Kahvenin yanında su ikram etmek ,önce bir yudum su içip sonra kahve içmeye başlamak kahvenin aromasını daha güzel algılamamızı sağlar ve midemizi korur.

Kahvenin kavrulma süreleri de çeşitli. Az, orta ve koyu kavrulmuş çeşitleri oluyor. Az kavrulmuş kahve çok hafif bir aromaya sahiptir ve biraz ekşimtrak bir tadı vardır. Bir tiryaki olarak tercih etmediğimi söyleyebilirim.

Orta kavrulmuş kahvenin daha dengeli bir tadı vardır.

Çifte kavrulmuş kahve tam tiryaki kahvesidir, alışkın olmayanlara biraz ağır gelebilir.

Dibek kahvesi adı altında satılan kahveler ise bir karışımdır. İçinde farklı aroma katacak maddelerin yanısıra(kesin bir bilgi değil ama damak tadıma güvenerek söylüyorum) kahve kreması kullanılıyor. Türk kahvesi olarak değil, farklı bir tat olarak tüketilebilir.

Kahvenin içine damla sakızı veya kakule gibi baharatlar katılabilir. Kakule kahveye çok güzel bir aroma katar ve sağlık için de çok faydalıdır.

ORTA-SADE-ŞEKERLİ TÜRK KAHVESİ RESİMLİ ANLATIM

TÜRK KAHVESİ NASIL YAPILIR? BOL KÖPÜKLÜ TÜRK KAHVESİ TARİFİ

Malzemeler

1 kişi için;

1 kahve fincanı su
    2 çay kaşığı toz şeker
    2 tepeleme çay kaşığı kuru kahve

Köpüklü Türk Kahvesi Tarifi Yapılışı

Cezveye kişi sayısına göre ölçtüğünüz suyu, şeker ve kahveyi koyalım. Küçük bir kaşık yardımı ile şekerler eriyecek, kahveler su ile karışacak şekilde karıştıralım.

Kahvenin bir kısmı suyun yüzeyinde kalabiliyor çok fazla karıştırmaya gerek yok.

Daha sonra küçük ocakta kısık ateşe cezvemizi koyuyoruz, kahvenin pişmesi esnasında karıştırmadan biriken köpükleri fincanlarımızın tabanına paylaştırıyoruz.

Kahve yapımında dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise kahvenin fokur fokur kaynamadan ocaktan alınmasıdır aksi halde kahveniz acıyacaktır.

Kahve kaynamadan, kenarlarında köpüklenmeler başladığında ocaktan alınız.

Fincanlara boşaltırken fincanın kenarlarında oldukça yavaş bir şekilde köpükleri söndürmeden dökelim. Yanında

Türk Lokumu, likör ve su ile birlikte servis edebilirsiniz.
Kahvenin ağızda kalan tadından hoşlanmıyorsanız damla sakızı ile tatlandırdığınız su ile de servis edebilirsiniz.

Not: Tarifte orta şekerli kahve ölçüleri verilmiştir şeker miktarını  isteğiniz doğrultusunda artırır ya da azaltabilirsiniz.

Yemek Tarifleri Haberleri