Türk kahvesinin yanında neden su ikram edilir? Kız istenirken, arkadaşınızla buluştuğunuzda, misafirliğe gidildiğinde türk kahvesi içilir. Çoğu kişiye göre hatta çoğu gurmede bu düşüncededir; türk kahvesi gibi yoğun kahveler içildiğinde ağızda kalan o telve tadını süpürmesi için su içilir. Ama aslında bu gerçek bambaşka... Türk kahvesi kültürü tee Osmanlıdan gelmektedir. Ve Osmanlı zamanlarının o ince düşüncesi türk kahvesine de yansımıştır. Bakalım türk kahvesi neden su ile ikram ediliyormuş...
TÜRK KAHVESİ NEDEN SU İLE İKRAM EDİLİR?
Osmanlı zamanında eve misafir geldiğinde hemen ev sahibi bir kahve ikramında bulunur, yanına da bir bardak su koyarmış. Misafir eğer suyu kahveden önce içerse, karnının aç olduğu anlamına gelir, hemen sofra kurulurmuş. Eğer kahveyi önce içerse karnı tok olduğu sadece muhabbet etmeye geldiği anlaşılırmış. Yani misafir karnım aç demez, su ile ima edermiş; ev sahibi de, aç mısın tok musun demez su ile halini sormuş olurmuş.
Suyun kahvenin yanına koyulmasının bir diğer nedeni ise; padişahların yemeklerini tadan çeşnicibaşılar her yemeği zehirli olup olmadığını anlamak için tattıkları gibi kahveyi de tadarlarmış. Fakat kahvenin lezzetli olanı demir cezvede tek kişilik yapılanı olunca padişaha 5 kişilik kahve değil tek kişilik kahve pişiriliyormuş. Bu da güvenlik zafiyeti oluşturuyormuş. Bunun üzerine bir yöntem geliştirilmiş. Bu yönteme göre, padişah kahveye parmağını bandırıp kahvenin yanında gelen suya sokarmış. Kahvenin suyun içindeki dağılımına göre zehirli olup olmadığını anlarmış. Mevzu da o günlerden bugünlere gelmiş..
Kahvenin suyla birlikte servis edilmesi zaman içinde sadece bir gelenek haline dönmüştür, yani bizler artık eskilerde olduğu gibi bir anlam çıkarmak için suyu ikram etmiyoruz. Kahvenin yanına koyduğumuz suyun başında veya sonunda ya da hiç içilmemesi artık bir anlam ifade etmiyor, içen kişinin arzusuna göre durum değişiyor.
BOL KÖPÜKLÜ TÜRK KAHVESİ YAPMANIN PÜF NOKTALARI
Türk kahvesi için gerekli ölçekler:
Bir fincan için iki çay kaşığı kahve kullanılır. Az şekerli Türk kahvesi için yarım küp şeker; orta şekerli Türk kahvesi için 1 küp şeker; şekerli Türk kahvesi için 2 küp şeker kullanılır ve tercihe göre şekersiz de yapılabilir.
Kahvenizin taze olması, lezzetli ve köpüklü sonuç alma oranınızı artırır. Aksi halde kahveniz bayat ise, kahvenizin kokusu da tadı da değişebilir.
Kahvenizi pişireceğiniz suyun klorlu olmaması önemlidir ve içme suyunuzdan kullanmanızda fayda vardır. Suyun soğuk olması, kahvenin köpürtülmesi için püf noktalardan biridir.
Cezvenizi ocağa almadan önce kahve, şeker ve suyunuzu yaklaşık 35 saniye kadar karıştırırsanız daha yumuşak ve lezzetli bir kıvam elde edersiniz. Daha sonra cezveyi ocağın üzerine koyun ve kahve pişene kadar hassas şekilde karıştırın. Sert ve hızlı bir şekilde karıştırırsanız kahveniz köpürmeyebilir.
Kahveniz köpürmeye başlayınca kaşık yardımıyla fincanlara bir miktar köpük dağıtılır. Bu noktada kahvenin fazla köpürmesini beklememelisiniz, çünkü köpük tekrar sönebilir.
Köpük fincanlara dağıtıldıktan sonra cezvede kalan kahve pişirilmeye devam edilir ve piştikten sonra fincanlara yavaşça, fincanın kenarından dökülmelidir. Kahveyi direkt fincanın orta yerine ve hızlı şekilde dökerseniz var olan köpük sönebilir.