Kuruöz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 4G hızını müşterilerine sunmak için sabırsızlandıklarını ifade ederek, "Rakiplerimizin '3G'ye henüz ihtiyaç yok' dedikleri dönemde Turkcell olarak değişen müşteri ihtiyaçlarını iyi okuduk ve Türkiye'yi 3G mobil internet hızıyla tanıştırdık. 4G yatırımlarımız ise aslında yeni başlamadı, aksine yıllardır devam ediyor" diye konuştu.
Turkcell Superonline ile 4G için önemli bir bileşen olan fiber altyapı tarafında en büyük alternatif operatör konumuna geldiklerini belirten Kuruöz, "2015 yılı içinde kullanılmaya başlanmasını beklediğimiz 4G için yine en güçlü altyapıyı sunabilmek adına iş ortaklarımızla durmaksızın çalışıyoruz" dedi.
İhale sürecinin detaylarının önümüzdeki günlerde netleşmesini beklediklerini dile getiren Kuruöz, frekans bantlarının, farklı işletmecilerin ihtiyaçlarını karşılayabilecek şekilde küçük parçalar (tercihen 5 veya 10 MHz) halinde ihale edilmelerinin uygun olduğunu düşündüklerini söyledi. Kuruöz, bu yöntemin bazı ülkelerde uygulandığını, bunun yanı sıra ihale sonucunda, her işletmeci için aynı frekans bandında tahsis edilen frekans parçalarının ardışık olarak düzenlenmesi gerektiğini belirtti.
- "4G teknolojisi, 3G'nin tamamlayıcısı niteliğinde"
4G ihalesi sürecinde nüfus yoğunluğuna göre daha efektif bir altyapı kurulabilmesi amacıyla LTE ve LTE-A için ihaleye çıkılacak frekansların spektrumun alt taraflarında yer almasının özellikle tercih edilmesi gerektiğini bildiren Kuruöz, LTE kullanımıyla yüksek hızlarda genişbant servisi sunulacağı için data kullanımının da buna paralel olarak çok hızlı artacağının öngörüldüğünü kaydetti.
Kuruöz, 4G teknolojisini, kapsama ve diğer yükümlülükler açısından 3G'nin tamamlayıcısı niteliğinde ve 3G teknolojisini bir ileri seviyeye taşıyacak teknoloji olarak değerlendirilebileceğini belirterek, "Tahsisler gerçekleştirilirken, işletmecilerin mevcut frekans bantları üzerinden yürüttükleri faaliyetler sekteye uğratılmamalı, ilave maliyetler çıkartılmamalı, bugüne kadar yapılmış yatırımların olumsuz etkilenmesine sebep olacak düzenlemeler yapılmamalı ve işletmeciler arasında haksız rekabete yol açılmamalıdır" diye konuştu.
4G için oldukça kritik bir öneme sahip olan fiber altyapı tarafındaki çalışmalarının Turkcell Superonline ile yılardır devam ettiğini dile getiren Kuruöz, bugün Türkiye'nin en büyük alternatif fiber sağlayıcısı durumunda olduklarını ifade etti. Kuruöz, mobil data kullanım miktarlarının hızla artmasının, alternatif arayışlarını da beraberinde getirdiğini anlattı.
- "4G ile müşteri memnuniyetleri yükselecek"
LTE teknolojisiyle daha yüksek veri hızları, daha düşük gecikme süreleri sunabilecek duruma gelineceğini bildiren Kuruöz, şöyle konuştu:
"Bu sayede bulut servislerinden, mobil cihazlar üzerinden video izleme deneyimine, akıllı ev ve şehir altyapılarından mobil ofislere, yüksek boyutlu dosyaların paylaşılmasından mobil sağlık ve mobil eğitim servislerine kadar çok farklı sektörlerde büyük değişimler yaşanacak. Yurtdışında 4G'nin hayata geçtiği ülkelere baktığımız zaman da 4G ile sektörlerin daha hızlı dönüşmeye başladığını, kullanıcıların data kullanımının da hızla arttığını görüyoruz. Düşük gecikme süreleri, özellikle şirketler için de kritik öneme sahip. Bu sayede özellikle sahada faaliyet gösteren çalışanları olan şirketlerin gerçekleştirdikleri işlemlerin süresi kısalacak, dolayısıyla müşteri memnuniyetleri de yükselecek. Kısacası 4G, önümüzdeki yıllarda çok daha fazla işin mobil olarak yapılabilmesini mümkün hale getirecek, müşterilerin mobil cihaz kullanım alışkanlıkları dönüşecek."
Yurtdışında 4G'ye geçen ülkelerde akıllı telefon sahiplerinin data kullanımının yaklaşık 8 kat arttığını anlatan Kuruöz, data kullanımındaki bu yükseliş trendinin, 4G penetrasyonun artması, 4G uyumlu akıllı cihazların yaygınlaşması ve 4G üzerinde çalışan ürün/servislerin çoğalmasıyla devam edeceğini kaydetti.
- "Yerli akıllı telefonda öncü olmak gurur veriyor"
Turkcell olarak yerli akıllı telefonda öncü olmanın kendilerine büyük gurur verdiğini belirten Kuruöz, Türkiye'nin operatör markalı ilk 4G'li telefonu Turkcell T50'nin 5,5 ay gibi kısa bir sürede 360 bin adetten fazla satarak, en çok satılan akıllı telefonlarından birisi olmayı başardığını ifade etti. Kuruöz, "Eylül ayından itibaren 'Made in Turkey' damgasıyla ürettiğimiz T50'nin bu başarısı bizi hem mutlu ediyor hem de daha iyi akıllı telefonlar geliştirebilmek için motive ediyor" diye konuştu.