Türkiye sandık başında: Oy verme işlemi başladı

Oy verme işlemi başladı! Saat 08:00 itibariyle Türkiye sandık başına geçti. Türkiye tarihinde ilk kez siyasi partiler ittifak kurarak yarışacağı yerel seçimde bugün 56 milyon 342 bin 263 seçmen oy kullanacak. Oy verme işlemi 31 Mart günü 17:00'da bitecek

Oy verme işlemi başladı! Saat 08:00 itibariyle Türkiye sandık başına geçti. Türkiye tarihinde ilk kez siyasi partiler ittifak kurarak yarışacağı yerel seçimde bugün 56 milyon 342 bin 263 seçmen oy kullanacak. Oy verme işlemi 31 Mart günü 17:00'da bitecek.

OY VERME İŞLEMİ BAŞLADI | SON DAKİKA

İlk kez bu seçimde görev yapacak seyyar sandık kurulları aracılığıyla hasta ve engeli nedeniyle yatağa bağlı durumdaki seçmenler bulundukları yerde oy kullanabilecek. Bu amaçla 271 ilçede seyyar sandık kuruldu. Seyyar sandıkta oy kullanacaklar arasında eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'da bulunuyor.

664 bin 326 engelli seçmen ile 75 yaş ve üzeri 2 milyon 473 bin 800 seçmenin, aileleriyle birlikte 5 milyon 333 bin 899 kişinin sandık alanlarının giriş katlarında oy vermeleri sağlandı. Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) internet sitesi de engelli erişimine tam uygun hale getirildi. 

31 MART GÜNÜ NE YAPMAK YASAK? 

Saat 18.00’e kadar yayın organları tarafından seçim ve seçim sonuçlarına ilişkin haber, tahmin ve yorum yapılamayacak. Radyo ve her türlü yayın organları 18.00-21.00 saatlerinde yalnızca YSK’dan gelen haber ve tebliğleri yayımlayabilecek. Tüm yayınlar saat 21.00 itibariyle serbest olacak. Fakat YSK daha erken saatlerde de toplanarak yayınların daha erken saatlerde serbest bırakılmasına karar verebilecek.

YURT DIŞINDA YAŞAYANLAR NASIL OY VERDİ?

Yurtdışında 60 ülke ve 123 temsilcilikte sandık kuruldu, 13 gün süren oy verme işlemi tamamlandı. Yurtdışında 1 milyon 486 bin 532 kişi oy kullandı ve katılım oranı yüzde 48.78 oldu. Gümrük kapılarında oy kullanma işlemi de bugün 17.00’ye kadar sürecek. Yurtdışı oylar da Türkiye’ye uçaklarla getirecek. Seçim günü sandıkların açılmasıyla birlikte bu oylar da sayılacak.

31 MART GÜNÜ KİMLER GÖREVLİ ÇALIŞACAK?

CUMHURBAŞKANI ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri’nin güvenliği için İçişleri bakanlığı teyakkuza geçti. Alınacak önlemler şöyle:

Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi Başkanlığı ile 81 il valiliği koordineli çalışacak. İçişleri Bakanlığı Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi (GAMER), ‘seçim harekât merkezi’ olacak. 81 ile videokonferansla canlı bağlantı sağlanacak. 

Polis, jandarma, sahil güvenlik ile korucuların izinleri iptal edildi. 531 bin emniyet, jandarma, sahil güvenlik ve korucu görev alacak. Ayrıca 5 bin Kara Kuvvetleri Komutanlığı personeli ihtiyaç olması halinde takviye kuvvet için hazır bekleyecek.

Güvenlik açısından riskli yerleşim birimlerindeki oy sandıkları ile sayıma ilişkin evrak ve belgeler, zırhlı araçlar ve helikopterlerle taşınacak. 

Vatandaşların toplu olarak bulunduğu umuma açık yerler, turistik bölgeler, havaalanı, deniz limanı, otobüs terminali, tren istasyonu, çarşı, alışveriş merkezi, pazar, metro ve benzeri yerlerde yapılabilecek muhtemel eylemlere karşı tedbirler alınacak. 

Bankacılık, e-devlet, hava ulaşım gibi bilişim sistemlerini işlevsiz hale getirmeye yönelik siber saldırı ve sabotaj eylemlerine karşı önlemler alındı. 

Devlet büyükleri, siyasi parti yöneticileri gibi seçilmiş kişiler ile kanaat önderleri, belediye başkan vekilleri gibi hedef olabilecek kişilerin korunmasına yönelik önlemler alınacak. 

SEÇİM GÜNÜ ELEKTRİK KESİLİRSE NE OLACAK?

Elektrik arızasına karşı sürekli bakım ve tamir için ekipler hazır bulundurulacak. 

Seçim günü ülke genelindeki tüm eğlence mekanları, oy verme süresince kapalı olacak. Oy verme günü, güvenlik personeli dışında hiç kimse, köy, kasaba ve şehirlerde silah taşıyamayacak.

Seçimde haklarında arama kararı bulunanlar ile bakaya ve yoklama kaçağı durumundakiler sandık başına gidebilecek. Yoklama kaçağı ve bakayalar sandık başına yakalanmayacak, tutanak tutulup bırakılacak. 

TÜRKİYE'DE BİR İLK: KASIRGA YAZILIMI KULLANILACAK

SİBER tehditlere karşı bir önceki seçimde olduğu gibi yine yerli imkânlarla geliştirilen Kasırga yazılımıyla önlem alınacak. Ülke genelindeki birçok yapıyı aynı anda tarayabilen sistem, normal şartlarda 10 gün sürebilecek bir çalışmayı 15 dakikada yapabiliyor.

OPERATÖRLER DE ÖNLEM ALDI

Hürriyet'in haberine göre, Türkiye genelinde iletişim şebekesinin kesintisiz şekilde sürmesi için de bugüne kadar servis sağlayıcılar Turkcell, Vodafone ve Türk Telekom ile çeşitli toplantılar yapan BTK, seçim günü de operatör yetkilileriyle sürekli temas halinde olacak ve saatlik iletişim raporları alınacak. Video konferanslar yoluyla da İstanbul ve diğer illerdeki çalışmalar takip edilecek.

KASIRGA YAZILIM NEDİR?

Kasırga yazılım yerli imkanlarla geliştirilen bir yazılım türüdür. Siber tehtidlere karşı olası bir saldırı durumunda  geliştirilen bu yazılım devreye girecek. Ülke genelinde birçok sistemi tarayan aynı anda yapılacak olan birden çok işlemin çok kısa bir zaman diliminde yapmasını olanak sağlıyor. Saatler hatta günler sürecek bir çalışmayı 'kasırga yazılım' yöntemi minumum seviyeye indiriyor.Bu çalışmada  Ulusal Siber olaylara müdahale merkezi'nden (USOM) 100' yakın  personel bu güvenliği sağlayacak. MİT  Emniyet ve Jandarma eş zamanlı olarak Türkiye'de yaşanabilecek Siber hareketliliği anbean takip edecek. Vatandaşları provakatörlüğe ,nefrete ve saldırıya yönlendirecek her türlü paylaşımı Bilgi ve teknoloji kurumu (BTK)  sosyal medya şirketleriyle de birlikte bir çalışma izleyecek,gerek görüldüğünde işlem yapılacak.

NASIL OY KULLANACAĞIZ 31 MART 2019 YEREL SEÇİMLERİ?

31 Mart 2019 yerel seçimlerine geri sayım başladı. Sizler için "Yerel seçimlerde nasıl oy kullanılır?" , " Yerel seçimlerde kaç tane oy pusulası var?", "31 Mart seçimlerinde kimlere oy vereceğiz?" " İşte yerel seçimlerde nasıl oy kullanılır adım adım anlatımı...

31 MART YEREL SEÇİMLERDE NASIL OY KULLANILACAK?

31 Mart Yerel seçimlerde nasıl oy kullanacağını merak eden vatandaşlar için adım adım nasıl oy kullanacağınız haberimizde...

KİMLİK BELGENİZİ UNUTMAYIN!

Oy verme günü yanınıza TC. Kimilik Numaralı; TC. Kimlik Kartı (TCKK), nüfus cüzdanı, geçici kimlik belgesi, pasaport, evlenme cüzdanı, resmi dairelerce verilmiş kimlik kartı v.b. resimli ve resmi nitelikli belgeyi almayı unutmayınız.

OY PUSULALARINI ALIP KABİNE GEÇİNİ

Birleşik oy pusulalarını zarf ve “EVET” mührünü alıp kapalı bölüme geçin.

OYUNUZU KULLANIN VE OY PUSULALARINI AYNI ZARFA KOYUN

Birleşik oy pusulalarında tercih ettiğiniz bölüme mührü basın, birleşik oy pusulalarını zarfa koyarak zarfı kapatın.

SANDIĞA GİDİN

Oy zarfını sandığa atın

İMZANIZI MUTLAKA ATIN

Sandık seçmen listesinde adınızın bulunduğu yerin karşısına imzanızı atın.

31 MART 2019 YEREL SEÇİMLERDE KAÇ OY KULLANILACAK?

31 Mart Yerel Seçimlerde tek pusula olmayacak. Yerel seçimlerde hangi oyları kullanacağımız belirlendi. İşte 31 Mart 2019 Yerel seçimlerinde kullanacağımız oylar...

BÜYÜKŞEHİR OLAN İLLERDE KULLANILACAK OYLAR

Büyükşehir Belediye Başkanı
Belediye Başkanı
Belediye Meclisi Üyeliği 
Muhtarlık ve İhtiyar Heyeti


BÜYÜKŞEHİR OLMAYAN İLLERDE KULLANILACAK OYLAR

İl Genel Meclisi Üyeliği 
Belediye Başkanı
Belediye Meclisi Üyeliği 
Muhtarlık ve İhtiyar Heyeti


KÖYLERDE YEREL SEÇİMDE KULLANILACAK OYLAR

İl Genel Meclisi Üyeliği 
Muhtarlık ve İhtiyar Meclisi

YSK kararına göre Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis ile bu illerde bulunan ceza infaz kurumlarında oy vermenin başlangıç ve bitiş saatleri 07.00-16.00 olarak uygulanacak. Bu illerin dışında kalan diğer illerde oy verme saatleri 08.00-17.00 olacak.

Oy verme saatlerinin 07.00-16.00 olduğu illerde saat 16.00, diğer illerde saat 17.00'den önce oylar sayılmaya başlanamayacak. Sandık seçmen listesindeki bütün seçmenler oylarını kullanmış olsalar bile oy vermenin bitim saatinden önce sandıklar kesinlikle açılamayacak.

Büyükşehirlerde, sırasıyla büyükşehir belediye başkanlığı, belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği ve muhtarlık, diğer illerde, sırasıyla belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği, il genel meclisi üyeliği ve muhtarlık, seçimlerine ait oypusulalarının sayım ve dökümü yapılacak.

OY VERME BAŞLANGIÇ VE BİTİŞ SAATLERİ

Aşağıdaki illerde 07.00 - 16.00 arasında oy kullanılacak;

Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkâri, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis

Yukarıda adları yazılı illerin dışında kalan diğer illerde ise oy verme başlangıç ve bitiş saatleri 08.00 - 17.00 arasında gerçekleşecek.

2019 SEÇİMLERİNDE KAÇ MİLYON KİŞİ OY KULLANACAK?

YSK Başkanı Sadi Güven, 31 Mart'ta yapılacak Mahalli İdareler Seçimleri'ne katılacak siyasi partilerin birleşik oy pusulasındaki yerlerinin belirlenmesiyle ilgili Yüksek Seçim Kurulunda kura çekilişi töreninde konuştu. Güven, "Bugün itibarıyla güncel yurt içi seçmen sayısı 57 milyon 78 bin 461, tahmini sandık sayısı 194 bin 715'tir" dedi.

31 MART'TA KULLANILACAK OY PUSULASI

Yüksek Seçim Kurulu'nda yerel seçimlere katılacak siyasi partilerin birleşik oy pusulasındaki yerleri de kura çekimiyle belirlendi.

Partilerin oy pusulasında sıralaması şu şekilde:

1. Saadet Partisi
2. Bağımsız Türkiye Partisi
3. Türkiye Komünist Partisi
4. Vatan Partisi
5. Büyük Birlik Partisi
6. Hür Dava Partisi
7. Cumhuriyet Halk Partisi
8. Adalet ve Kalkınma Partisi
9. Demokrat Parti
10. Milliyetçi Hareket Partisi
11. İyi Parti
12. Halkların Demokratik Partisi
13. Demokratik Sol Parti

OY KULLANIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

1-Oy verme günü yanınıza T.C. Kimlik Numaralı; T.C. Kimlik Kartı (TCKK), nüfus cüzdanı, geçici kimlik belgesi, pasaport, evlenme cüzdanı, resmi dairelerce verilmiş kimlik kartı vb. resimli ve resmi nitelikli belgeyi almayı unutmayın.

2-Birleşik oy pusulalarını, zarf ve "EVET" mührünü alıp kapalı bölüme geçin.

3-Birleşik oy pusulalarında tercih ettiğiniz bölüme mührü basınız. Birleşik oy pusulalarını zarfa koyarak, zarfı kapatın.

4-Oy zarfını sandığa atın.

5-Sandık seçmen listesinde adınızın bulunduğu yerin karşısına imzanızı atın.

OY KULLANMAMA CEZASI 2019 NEDİR?

31 Mart seçimlerine sayılı bir zaman kala partiler de mevcut Belediyelerini korumak ve bunlara yeni Belediyeler eklemek için çalışmalarını sürdürüyor. YSK Başkanı Sadi Güven, yaptığı açıklamada yurt içinde 57 milyon 78 bin 461 kişinin oy kullanacağını söylerken tahmini sandık sayısını 194 bin 715 olarak açıkladı. Peki, seçimlerde oy kullanmama cezası nedir? 31 Mart seçimlerinde oy kullanmama cezası ne kadar? Merak edilen bütün bilgileri sizler için hazırladık.

SEÇİMLERDE OY KULLANMAMA CEZASI 2019 KAÇ PARA?

Bir vatandaşın, seçme hakkını kullanması zorunludur, YSK tarafından oy kullanmanın gerçekleşmediği durumda cezai işlem uygulanmaktadır. Her bireyin vatandaşlık görevi olan oy kullanmanın kullanılmadığında cezası YSK tarafından belirlenir.

31 MART SEÇİMLERİNDE OY KULLANMAMA CEZASI VAR MI VE NE KADAR?

31 Mart seçimlerine ilişkin oy kullanmama cezası miktarı henüz belli değil. Yani vatandaşların oy kullanmamaları durumunda kaç TL ödeyecekleri netleşmedi.

Miktar belli olduktan sonra 31 Mart seçimlerinde oy kullanmamış bireylerinin tespiti ile beraber kişilere gelen ceza ücreti, Maliye Bakanlığı'nda ödenecektir. Kişi, kendisine gelen ceza tebligatı ile beraber PTT ya da Maliye Bakanlığı gişelerinden cezasını ödeyebilir.

1 KASIM SEÇİMLERİNDE 22 TL ÖDENMİŞTİ

2017 yılı Referandum seçimlerinde YSK tarafından belirlenen 22 TL tutar bir önceki 1 Kasım Pazar 2015 seçimlerinde de 22 TL olarak belirlenmişti.

Gündem Haberleri