TUS kontenjanları ne kadar 2020 Şubat ÖSYM?

TUS kontenjanları ne kadar 2020 Şubat ÖSYM? Hangi bölümden kaç kişi alınacak? soruları dün gerçekleşen TUS / STS Tıp sınavının ardından araştırılmaya başlandı. Biz de sizler için araştırdık. İşte 202 kontenjan bilgisi.

Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı ya da Tıpta Uzmanlık Sınavı olan TUS 23 Şubat 2020 Pazar günü gerçekleştirildi. Bu sınavın ardından adaylar internette kontenjan bilgisini araştırmaya başladı. Peki TUS kontenjanları ne kadar 2020 Şubat ÖSYM? Hangi bölümden kaç kişi alınacak?  Tüm merak edilenler haberimizde...

TUS KONTENJANLARI NE KADAR 2020

TUS 2020 kontenjan bilgisi aşağıdaki linkte sunulmuştur.

 2020 TUS 1. Dönem Uzmanlık Öğrencisi Kontenjanları İçin Tıklayınız

TUS NEDİR?

TUS yani Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı, tıp fakültesi mezunlarının uzmanlık eğitimi alabilmeleri için girdikleri bir branş seçme sınavıdır. ÖSYM tarafından yılda iki kez; eylül ve nisan aylarında Ankara, İstanbul ve İzmir illerinde yapılır. Sınav iki basamaktan oluşur. Bunlar Tıbbi Yabancı Dil sınavı ve Bilim sınavıdır. İlk sınav olan Tıbbi Yabancı Dil sınavında başarılı olan adaylar Bilim sınavına girerler. Bilim sınavından başarılı olan adaylar ise yapacakları tercihlere göre uzmanlık eğitimlerine kabul edilirler.

TUS'A KİMLER GİREBİLİR?

Tıpta Uzmanlık Sınavına giren en büyük kitle Doktorlardır. Tıp Fakültesinde iken, Tıp Fakültesini hemen bitirmişken, Tıp mezuniyetinin üzerinden yıllar geçmişken bile TUS’a girebilirler.

Bu sınav, Tıp bölümü mezunlarının girdiği ve tercih verebildiği bir sınavdır. Tıp bölümü mezunu bütün Hekimlerin uzmanlık sınavına girme hakkı vardır.

Tıpta Uzmanlık Sınavına girebilecek diğer bir grup da Tıp Fakültesi öğrencileridir. Özellikle İntern Doktorlar olmak üzere diğer Tıp Fakültesi öğrencileri de sınava girebilmektedir.

Ancak şöyle bir ekleme yapmak gerekiyor. Bu öğrenciler sınava girebilmekte ancak tercih verememektedir. TUS sonucunda tercih verebilme hakkı sadece fakülteyi bitirdikten sonra kazanılmaktadır.

Buraya bir bilgi eklemek iyi olacaktır. Son yıllarda yapılan uzmanlık sınavlarında İntern Doktorların oldukça başarılı olduğu görülmektedir. Hatta 2017 Nisan ve 2018 Şubat sınavında bir İntern Doktor TUS birincisi olmuştur.

TUS'A BAŞKA HANGİ BRANŞLAR GİREBİLMEKTEDİR?

Tıpta Uzmanlık Sınavına, Tıp dışı bazı meslek mensuplarının da girebildiği bilinmektedir. “2527 sayılı kanun kapsamına göre eczacı, biyolog, tıbbi biyolog, kimyager veya veteriner olmak ya da bu alanlarda eğitimine devam ediyor olmak” şeklinde bir ifade de TUS kapsamında yer almaktadır.

Buradan anladığımız şu; veterinerlik, eczacılık, kimya, biyoloji veya tıbbi biyoloji öğrencileri veya mezunları da TUS’a girebilmektedir.

Bahsettiğim bu meslek grupları TUS’da sadece temel bilimler sınavına girebilmektedir. (Klinik bilimler sınavına sadece Tıp bölümü mezunları girmektedir.)

Tıp dışı meslek grupları, temel bilimler puanlarına göre açılan temel bilimler kontenjanlarına yerleşebilmektedir. Ancak bu kadroların sayısı çok azdır.

Kısaca özetleyecek olursam; TUS’a Tıp bölümü mezunları ve Tıp Fakültesi öğrencileri girebilmektedir. Ancak yerleştirme işlemi sadece Tıp bölümünden mezun olduktan sonra yapılmaktadır.

TUS’a girebilen ikinci kısım ise eczacı, kimyager, biyolog ve veterinerledir. Ancak sadece temel bilimler sınavına girebilmekte ve açılan az sayıda temel bilim kontenjanını tercih edebilmektedirler.

Bu yazı umarım aklınızdaki soruya yanıt olmuştur. Tıpta Uzmanlık Sınavı kategorisinde yer alan diğer yazılar da aklınızdaki pek çok soruya yanıt olabilir. Bakmanızda fayda olacaktır.

TUS İÇİN YABANCI DİL YETERLİLİĞİ KAÇTIR?

Tıpta Uzmanlık Sınavına girebilmek için dil şartı yoktur. Ancak mezun olmuş bir Hekimin uzmanlık tercihinde bulunabilmesi için ÖSYM tarafından kabul edilen dil sınavlarından birinden yeterlilik alması şarttır.

ÖSYM tarafından kabul edilen dil sınavları TIPDİL, YÖKDİL ve YDS‘dir. TUS’dan sonra uzmanlık tercihi verebilmek için bu sınavlardan en az 50 puan almak gerekmektedir.

TUS'TA KAÇ SORU SORULUYOR?

Tıpta Uzmanlık Sınavında tüm Tıp eğitiminden soru sorulmaktadır. Altı yıllık Tıp eğitimin her bir anından soru sorulabilir.

TUS iki oturumda uygulanmaktadır. Sabah ve öğleden sonra oturumları şunlardır;

    Temel Bilimler
    Klinik Bilimler

Temel bilimler ve klinik bilimler testlerinden 120’şer soru sorulmaktadır. Tıpta Uzmanlık Sınavında toplamda 240 soru sorulmaktadır. 240 soru için 300 dakika süre verilmektedir.

TUS'DA HANGİ DERSLERDEN SORU SORULUYOR?

Temel bilimler ve klinik bilimler testlerinin içeriğinde birçok ders yer almaktadır. Tıpta Uzmanlık Sınavında her dersten sorular sorulsa da, sorular şu başlıklar altında toplanabilir.

Temel bilimler dersleri şunlardır;

    Anatomi
    Biyokimya
    Fizyoloji – Histoloji – Embriyoloji
    Mikrobiyoloji
    Farmakoloji
    Patoloji

Klinik bilimler dersleri şunlardır;

    Dahiliye
    Pediatri
    Genel Cerrahi
    Kadın Hastalıkları ve Doğum
    Küçük Stajlar

TUS’da hangi dersten kaç soru soruluyor adlı yazım ve TUS sorularının derslere ve konulara göre dağılımı adlı yazım sizlere daha fazla bilgi sunacaktır.

Eğitim Haberleri