Mesleğin Bilgileri
Meslek Kodu : 7516.09
Meslek Adı : Tütün Ayırma İşçisi
Grup Bilgileri
M. Ana Grubu : Sanatkarlar Ve İlgili İşlerde Çalışanlar
M. Alt Ana Grubu : Gıda İşleme, Ağaç İşleri, Giyim Eşyası Ve Diğer Sanatkarlar Ve İlgili İşlerde Çalışanlar
M. Grubu : Gıda İşleme Ve İlgili İşlerde Çalışanlar
M. Birim Grubu : Tütün Hazırlayıcılar Ve Tütün Ürünleri Yapımcıları
Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : İlköğretim
Meslek Tanımı Nedir?
Meslek Tanımı :
Kurutulmuş tütün yapraklarını, renklerine, dokusuna, yaprak boyuna ve yetiştiği yere göre tip ve kalitelere ayıran kişidir.
Görev ve İşlem Basamakları :
Tütün Ayırma İşçisi işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, işçi iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gereklerine uygun olarak:
a) Teslim alınmış balyalardan numune yaprakları toplamak;
b) Yaprağa bakarak eliyle yoklamak suretiyle tütünün kalitesini ve özelliğini tespit etmek,
c) İşlenmesinden önce ayrıca bir muameleye tabi tutulup tutulmayacağını tayin ederek her balyadan alınan numunelerin özellik kayıtlarını tutmak, vb. görev ve işlemleri yerine getirir.
Tütün Ayırma İşçisi Meslek Kodu Nedir?
SGK her farklı meslek için ayrı meslek kodu uygulamaktadır. Örneğin: Mimarlık ve Şehir Planlama Teknikeri mesleği için “3112.10” kod olarak kullanılır iken Çömlek Ve Porselen Döner Tablacısı mesleği için “7314.02” kod olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde standart bir veri tabanı oluşturma ve SGK prim kayıplarının önüne geçilmesi gibi nedenlerle meslek kodu belirtme zorunluluğunu bulunmaktadır.
ISCO-08 Mesleklerin Uluslararası Standart Sınıflandırması göre;
Tütün Ayırma İşçisi Meslek Kodu “7516.09” olarak belirlenmiştir.