Mesleğin Bilgileri
Meslek Kodu : 7516.10
Meslek Adı : Tütün Harman İşçisi
Grup Bilgileri
M. Ana Grubu : Sanatkarlar Ve İlgili İşlerde Çalışanlar
M. Alt Ana Grubu : Gıda İşleme, Ağaç İşleri, Giyim Eşyası Ve Diğer Sanatkarlar Ve İlgili İşlerde Çalışanlar
M. Grubu : Gıda İşleme Ve İlgili İşlerde Çalışanlar
M. Birim Grubu : Tütün Hazırlayıcılar Ve Tütün Ürünleri Yapımcıları
Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : İlköğretim
Meslek Tanımı Nedir?
Meslek Tanımı :
Belirli içimli bir harman yapmak üzere çeşitli kalite ve cins tütün yapraklarını formülüne göre karıştırarak harman eden kişidir.
Görev ve İşlem Basamakları :
Tütün harman İşçisi işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, işçi iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gereklerine uygun olarak:
a) Çeşitli balyaların her birinden tütün yaprakları alarak yaprakları bir tepsiye serip içinden harmana yaramayacak olanları toplamak,
b) Her cins yaprağı formülüne göre tartarak karıştırmak,
c) Karıştırma işlemi sırasında tütün üzerine koruyucu madde olarak asetik asit kapsayan su püskürtmek, vb. görev ve işlemleri yerine getirir.
Tütün Harman İşçisi Meslek Kodu Nedir?
SGK her farklı meslek için ayrı meslek kodu uygulamaktadır. Örneğin: Mobilya Süsleme Sanatları Teknisyeni mesleği için “3435.19” kod olarak kullanılır iken Çömlek Ve Porselen Presçisi (Elle) mesleği için “7314.08” kod olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde standart bir veri tabanı oluşturma ve SGK prim kayıplarının önüne geçilmesi gibi nedenlerle meslek kodu belirtme zorunluluğunu bulunmaktadır.
ISCO-08 Mesleklerin Uluslararası Standart Sınıflandırması göre;
Tütün Harman İşçisi Meslek Kodu “7516.10” olarak belirlenmiştir.