Aksaray, Ankara ve Konya sınırları içinde yer alan ve Türkiye’nin ikinci en büyük gölü olan Tuz Gölü için kuraklık alarmı verildi. Flamingo cenneti olarak bilinen ve görsel şölen sunan gölde özellikle son iki yılda yaşanan kuraklık nedeniyle gözle görülür küçülme kaydedildi. Göl sınırlarında 1 kilometrelik gerileme olduğu kaydedilirken, uzmanlar Tuz Gölü'nün tuz miktarının azaldığını ve küçülerek, daha merkeze doğru çekildiğini ifade etti.
Gölde araştırmalar yapan Dr. Hatice Ünal Ercan “Sınırı bir kilometre içeri girdi, son iki yıldır yaşanan kuraklıktan dolayı daha merkeze doğru çekildi ve küçüldü” dedi.
Su çıkışı olmadığı için ‘kapalı göl’ özelliğini taşıyan Tuz Gölü, ülkenin tuz ihtiyacını büyük bir oranda karşılıyor. Ayrıca çoğu flamingo olan kuşların göç yolunda bulunmasından dolayı da birçok kuş türü ilkbahar ve yaz aylarında burada konaklıyor.
Eşsiz manzarasıyla büyüleyici güzelliğe sahip olan Tuz Gölü yaz döneminde ise binlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret ediliyor.
Suyun içinde yaşayan algler, sıcaklığın ve tuzluluğun arttığı temmuz ve ağustos aylarında, kırmızı renkli beta-karoten madde üreterek güneş ışınlarının zararlı etkilerinden kendisini koruyor. Halobakterilerin fazla üremesine bağlı olarak pembe ve kırmızı renge bürünen göl göz kamaştırıyor.
Göldeki kırmızı renk sıcaklık azalınca veya yağmurlu dönem başlayınca tekrar eski haline kavuşuyor. Ancak bu yıl kuraklık nedeniyle göl haziran ayı başından itibaren pembeleşmeye başladı.
Tuz Gölü’nde bilimsel araştırmalar yapan Dr. Hatice Ünal Ercan, göldeki kuraklıkla ilgili değerlendirmelerde bulundu.
“Bu pembe renk yoldan geçenlerin ve turistlerin çok fazla dikkatini çekiyor. Halkımız araçlarını park ederek veya tesislerden Tuz Gölü’ne giriş yapıyorlar. İnsan faktörü doğanın kirlenmesine sebep oluyor."
"Tuz Gölü çevresindeki tuz yapısı ve mineralleriyle ilgili özel bir şirketle bir çalışma yapıyoruz. Tuz Gölü’ndeki küçülme kıyıdan itibaren görünüyor."
"Yaklaşık 50 yıl öncesine kadar anayola yakın olduğunu görüyoruz. Günümüzde ise sınırın bir kilometre içeri girdiğini, son iki yıldır yaşanan kuraklıktan dolayı Tuz Gölü’nün daha merkeze doğru çekildiğini ve küçüldüğünü görüyoruz."
"Bu sadece insanlar açısından değil, çevresindeki tarımsal faaliyetlerle fazla su tüketimi de gölün küçülmesine sebep oluyor. Burası birçok kuş türünün göç yolu üzerinde bulunuyor. Su olmayınca birçok kuş türü de sulak alanlara rotasını değiştiriyor.”