İstanbul Kalkınma Ajansı hibe desteğiyle kurulan istasyon, Tuzla ve çevresindeki yer hareketlerini Marmara Bölgesi’nde geometrik düzende kurulan diğer istasyonların bilgileriyle paylaşarak bilgi aktarımı sağlıyor. İçindeki sismografla yer sarsıntılarının büyüklüğü, süresi, merkezi ve saatini saptayan, yer hareketleri ile olası depremler hakkında bilgi veren, yer hareketlerini kayıt altına alarak Marmara Bölgesi’ndeki diğer istasyonlarla veri aktarımı sağlayan Tuzla Deprem İzleme İstasyonu’nun kurulumu, düzenlenmesi ve internet bağlantısı hizmetleri Tuzla Belediyesi tarafından sağlandı. Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, açılışta yaptığı açıklamada şu şekilde konuştu: “Olası bir depremden hiç kimsenin bir kenara kaçması mümkün değil. Coğrafi konumuyla Tuzla’da kurulan bu istasyona biz de katkı sağladık. İnşallah bir Marmara Depremi’ni yaşamayız ama bu depremi yaşamadan önce de bilgelerin alınması, bu verilen değerlendirilmesi, deprem hakkında bilgilerin elde edilerek belli kanaatlerin oluşturulması konusunda elimizden gelen bütün katkıyı sunuyoruz”
Tuzla’dan Marmara Depremi’ne Bakış Paneli
Tuzla Deprem İzleme İstasyonu’nun açılışının ardından, Tuzla’dan Marmara Depremi’ne Bakış Paneli düzenlendi. Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı ve eşi Dr. Fatma Yazıcı’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen panele, Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Kaynak, İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, İstanbul AFAD Eğitim Koordinatörü Özden Işık ile Doğa Hareketleri Araştırma Derneği Koordinatörü Fuat Agalday konuşmacı olarak katıldı. Paneli, Mahalle Afet Gönüllüleri yakından takip etti.
Başkan Yazıcı, Okullardaki Deprem Kollarına Dikkat Çekti
Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, panelin açılış konuşmasında Tuzla Belediyesi’nce gerçekleştirilen ve devam eden Toplum Tabanlı Sürdürülebilir Afet Risk Yönetim Modeli; Tuzla İlçesi, Deprem Görev Emri, Mahalle Afet Gönüllüleri, depremlerde pasif tedbirler amacıyla ev eşyalarının Tuzla Belediyesi tarafından duvara ücretsiz monte edilmesi projeleri hakkında bilgi verdi. Tuzla Belediyesi’nin süreç yönetiminde eğitime verdiği öneme ve yaklaşımının popülist olmadığına değinen çeken Başkan Yazıcı, bu konudaki yelpazeyi daha da genişletecek bir ayrıntıya dikkat çekti. Başkan Yazıcı, “Okullarımızdaki deprem kollarının güçlendirilmesini, daha bilinçli çocuklarımızın bu kollarda eğitim alarak, öğrenerek gelişmesini arzu ediyoruz” dedi.
Başkan Yazıcı, “Bütün herkesi gönüllü olmaya davet ediyorum. Tuzla’da deprem öncesinde, anında ve sonrasında afete hazır Tuzla için çalışıyoruz. Bu konuda her nefere ihtiyacımız bulunuyor” mesajıyla konuşmasını tamamladı.
Tuzla, Şanslı Bir İlçe
İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, Tuzla ve Çevresinin Depremselliği konulu sunumunda güvenli yapı ve eğitimin önemine değindi. Gündoğdu, “Bu işe ciddiyetle bakmazsak, toplum buna hazır değil ise biz hazır değiliz demektir” ifadesini kullandı.
İstanbul AFAD Eğitim Koordinatörü Özden Işık ise sunumunda depremleri önceden belirlemenin afet yönetimindeki yeri ve önemi konusuna değindi. Deprem öncesi doğa ve insanlarda görülen ortak belirtileri slayt eşliğinde anlatan Işık, Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı’ya da teşekkür etti. Işık, “Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı’nın bilimsel anlamdaki hizmet anlayışı ve bunu çok hızlı hayata geçirmesi açısından Tuzla çok şanslı” şeklinde konuştu.
Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Kaynak, Tuzla ve deprem konusundaki araştırmalarını izleyicilerle paylaştı. Doğa Hareketleri Araştırma Derneği Koordinatörü Fuat Agalday Depreme İzleme İstasyonlarının afet yönetimindeki önemini anlattı.
Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı ve eşi Dr. Fatma Yazıcı, panelistleri teşekkür belgesi ile uğurladı.