İstanbul Anadolu Yakası’ndaki 9 AK Partili Belediye ve TÜBİTAK, Milli İşletim Sistemi Pardus İşbirliği protokolünü imzaladı. Tuzla Belediyesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın milli işletim sistemi Pardus’un kullanılması yönündeki talimatına istinaden altyapı ve donanım hazırlıklarını sürdürüyor. Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı ve İstanbul’un Anadolu yakasındaki 9 AK Partili belediye başkanının imzaladığı protokol kapsamında, Pardus işletim sisteminin kurumsal bütünlüğe uyumu test ediliyor, Tuzla Belediyesi’nde kullanılan yazılım ve donanımlarının uygunluğu kontrol ediliyor, yeni sisteme entegresi sağlanıyor.
Tuzla Belediyesi’nde Pardus Göç Projesi Başladı
Tuzla Belediyesi personeli, pardus işletim sistemine geçiş aşamasında ilk olarak 3. Kamu Açık Kaynak Konferansı KAK 2017’e katılarak “Pardus ve LibreOffice Eğitimi” ile “Pardus GNU/Linux Sistem Yönetimi” eğitimlerini aldı. TÜBİTAK Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi tarafından (ULAKBİM) geliştirilen PARDUS’a geçiş işlemlerini hızlı bir şekilde sürdüren Tuzla Belediyesi, TÜBİTAK sistem uzmanlarına ev sahipliği yaptı. TÜBİTAK uzmanları Tuzla Belediyesi’nin yazılım ve donanım altyapısını inceleyerek durum analizini ortaya çıkardı, tespitlerini rapora döktü. Tuzla Belediyesi, bir yandan eğitim ile kendini yeni sisteme adapte ederken diğer yandan da pardus göç projesine başladı. Mevcut işletim sistemlerini PARDUS’un işletim sistemiyle değiştirmenin ilk aşamalarından oluşan göç projesi kapsamında seçili bilgisayarlara pardus işletim sistemi kuruldu. Kullanıcıların ihtiyaç duyduğu programlar seçili bilgisayarlarda pardus işletim sistemi çatısı altında kullanılmaya başlandı.
Başkan Yazıcı: Altyapı ve Sistemimizi Pardusa Uygun Hale Getiriyoruz
Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, göç projesini başlatarak milli işletim sistemi pardusa geçişin devam ettiğini söyledi. Başkan Yazıcı, açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Milli işletim sistemimiz olan pardusa geçiş sürecimiz devam ediyor. Dışa bağımlılığı azaltan, düşük maliyeti ile kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasına fayda sağlayan pardusun göç projesini uyguluyoruz, teknik altyapı ve sistemimizi pardusa uygun hale getiriyoruz”
Pardus Nedir?
PARDUS, Debian GNU/Linux [1] temelli açık kaynak kodlu bir işletim sistemidir. İnternet üzerinden ücretsiz olarak indirilebilmekte ve kolay kurulabilmektedir. Kişisel veya kurumsal kullanımlar için Pardus’un rekabet edebilir ve sürdürülebilir bir işletim sistemi haline getirilmesi için TÜBİTAK ULAKBİM bünyesinde geliştirme ve idame çalışmaları devam ettirilmektedir.
Pardus’un, kamu kurum ve kuruluşları ile KOBİ’lerde kolay yaygınlaştırılabilmesi için kurumsal ihtiyaçları karşılayan açık kaynak kodlu alt projeleri bulunmaktadır. Lider Ahenk Merkezi Yönetim Sistemi, Engerek Kimlik Yönetim Sistemi, Ahtapot Bütünleşik Siber Güvenlik Sistemi, Etkileşimli Tahta Arayüz Projesi (ETAP), ULAKBÜS Bütünleşik Üniversite Sistemi bunların başlıcalarıdır.
Pardus, bir Linux dağıtımı olmanın yanı sıra, kamuda açık kaynak ve özgür yazılımların yaygınlaştırılması, ülkemizdeki açık kaynak / özgür yazılım ekosisteminin geliştirilmesi çabaları ile birlikte bir projeden daha çok bir program haline gelmiştir. Pardus şemsiyesi altında özgün projeler şeffaf bir şekilde geliştirilerek özgür yazılım dünyası ile paylaşılmaktadır.