Tuzla Faciasının Bilançosu Çıktı: 43 Kişi Hastanelik Oldu

Tuzla'da nitrik asit üretimi yapan fabrikada 20 tonluk tankın delinmesi sonucunda 5 Ağustos'ta meydana gelen sızıntıda, 43 kişinin hastanelik olduğu ortaya çıktı.

Tuzla'da nitrik asit üretimi yapan fabrikada 20 tonluk tankın delinmesi sonucunda 5 Ağustos'ta meydana gelen sızıntıda, 43 kişinin hastanelik olduğu ortaya çıktı.

Fabrikadaki sızıntı 5 saatte kontrol altına alınabilmiş bölgede büyük panik yaşanmış, rüzgar hesabı katılmadan gerekli tahliyenin yapılmadığı eleştirisi getirilmişti. Sosyalist Enternasyonal Başkan Yardımcısı CHP'li Umut Oran, bu dönem milletvekili olmadığı için Bilgi Edinme Yasası kapsamında Sağlık Bakanlığına başvurarak o güne dair kimi soru işaretlerinin aydınlatılmasını istemişti. Umut Oran'ın danışmanı Mansur Çelik tarafından açıklanan Sağlık Bakanlığı'nın Oran'a verdiği yanıt şöyle:

" İstanbul ili genelinde İstanbul Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne 9, İstanbul Tuzla Devlet Hastanesi'ne 29, Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne 5 olmak üzere, toplam 43 hasta başvurmuştur.

Nitrik aside maruz kalma ile başvuran hastalara ilk müdahale olarak bakanlığımız UZEM (Ulusal Zehir Danışma Merkezi) koordinasyonunda Bilgi Edinme Başvurusunda da belirtilen kazazedenin açık havaya çıkartılması, % 10'luk sodyum bikarbonatlı su teneffüs ettirilmesi ve oksijen tedavileri uygulanmış olup, hastaların akciğer filmleri çekilmiş, kan ve idrar tetkikleri yapılmış, ayrıca ventollin, prednol 40, izotonik 500, metpamit, pulmicort, flixotide v.b. semptomatik ilaç ve mai tedavileri uygulanmıştır.

Ek olarak gelen kazazedeler içerisinde 33 haftalık gebe bir hasta için kadın doğum uzmanından konsültasyon istenmiştir."

Umut Oran'ın soruları şöyleydi:

Nitrik asit dumanı solunum sistemini tahriş ederek, şiddetli öksürük, yutma ve solunum güçlüğüne sebep olmaktadır. Maruz kalmalardan sonra 48 saat içerisinde akciğerlerde, ölüme sebebiyet verebilen pulmoner ödem oluşabileceği bilinmektedir. Bu nedenle Tuzla'da 5 Ağustos'tan bu yana akciğer-solunum rahatsızlığı nedeniyle hastanelere kaç kişi başvurdu?

Nitrik asit gazına maruz kalan kazazedenin açık havaya çıkartılması, hiç kıpırdatılmadan % 10'luk Sodyum bikarbonatlı su, saf oksijen teneffüs ettirilmesi önerilmektedir. Bu tedavi yöntemi dün Tuzla'da uygulandı mı?

https://www.bolgegundem.com/asit-tanki-delinen-fabrikadan-kimyasal-sizinti-alarmi-17536h.htm

Gündem Haberleri