Tuzla, Olabilecek Afetlere Profesyonel Olarak Hazır

Tuzla Belediyesi, “Toplum Tabanlı Sürdürülebilir Afet Risk Yönetim Modeli; Tuzla İlçesi” projesini uyguladı. Olası afetlere hazırlık ve sürdürülebi (…)

Tuzla Belediyesi, “Toplum Tabanlı Sürdürülebilir Afet Risk Yönetim Modeli; Tuzla İlçesi” projesini uyguladı. Olası afetlere hazırlık ve sürdürülebilir projeleri uygulayan Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, “Tuzla, olası afetlere hazır” dedi.

Tuzla Belediyesi, Tuzla Kaymakamlığı, İstanbul Teknik Üniversitesi, Türk Kızılayı Eğitim Şubesi ortaklığıyla İstanbul Kalkınma Ajansı destekli “Toplum Tabanlı Sürdürülebilir Afet Risk Yönetim Modeli; Tuzla İlçesi” projesi, uygulamalarıyla hayata geçirildi. 30 Ekim 2013 Çarşamba günü başlayan projenin kapanışı, 21 Nisan 2014 Pazartesi günü Tuzla Belediyesi Kültür Merkezi ve Nikah Sarayı’nda gerçekleştirildi. Programa Tuzla Kaymakamı Ali Rıza Çalışır, Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Afet Yönetimi Uygulama Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu ile projenin uygulayıcı kesimleri katıldı.

Tuzla, Afetlere Profesyonel Olarak Hazır

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Afet Yönetimi Uygulama Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı’ya teşekkür etti. Kadıoğlu, “Bizim amacımız öncelikle afet risklerini azaltmak. Afetlere profesyonel olarak hazır olan Türkiye'deki ilk ilçe Tuzla. Seçim vaadine afetle mücadeleyi ekleyen ilk Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı. Yapılan çalışmalardan dolayı Belediye Başkanımız Dr. Şadi Yazıcı’ya teşekkür ederiz” dedi.

Türk Kızılayı’nın çalışmalarından bahseden Genel Başkan Ahmet Lütfi Akar, projenin ortakları arasında yer almadan duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Başkan Yazıcı: Biz Hazırız

Seçim vaatlerine “Afetlere Hazır Tuzla” projesini de ekleyen Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, “Tuzla’yı bize emanet eden halkımız için Tuzla’nın geleceğini düşünerek elimizden gelen çalışmaları yapmaya devam edeceğiz. Tuzla’da olabilecek bir afete karşı bütün risklerimizi tespit ettik. Almış olduğumuz bilgiyle beraber, sürdürülebilir yönüyle de projenin devamı için gayret edeceğiz. Biz deprem anında yapılması gereken çalışmaların hazırlığını yaptık. Olası bir deprem anında toplanılacak parklarımızı belirledik. Vatandaşımızın deprem anında nerede ve nasıl toplanması gerektiğini bilen bir toplum için gerekli çalışmalarımızı yaptık. Kısacası Tuzla olarak olası bir afet durumuna hazırız.” şeklinde konuştu.

Tuzla Kaymakamı Ali Rıza Çalışır da konuşmasında “Birlik beraberlik olduğu, Tuzla için bir şeyler yapabilme duygusu olduğu müddetçe çözümlerin rahat olacağına eminim” dedi.

Program, karşılıklı hediyeleşme ile sona erdi.

“Toplum Tabanlı Sürdürülebilir Afet Risk Yönetim Modeli; Tuzla İlçesi” Projesinin Kapsamı

İstanbul Kalkınma Ajansı desteği ile; her mahallede kanaat önderlerinden oluşturulan 340 kişiye toplumsal sorumluluk, gönüllülük, afet sonrası güvenli davranış, afet sonrası psikolojik yardım, yangın ve ilk yardım eğitimleri verildi. Toplum temsilcileri afet konusunda bilinçlendirildi.

Tuzla Belediyesi’nden 20 çekirdek personel seçildi. Belediyenin afetlere dönük kapasitesini güçlendiren personel eğitimi Prof.Dr. Mikdat Kadıoğlu tarafından verildi. Eğitimler aracılığı ile belediyenin normal işleyişte afetlere dirençli davranabilme yeteneği geliştirildi. Tuzla Belediyesi’nin 20 çekirdek personeli saha çalışması ile çevrede tehlikeleri nasıl göreceklerini öğrendi.

Afet Acil Eylem Planı ve Tahliye Planı

İstanbul Kalkınma Ajansı Desteği ile; Tuzla Belediyesi’nin afet ve acil durumlara karşı hazırlıklı olma, zarar azaltma, müdahale etme ve iyileştirme amacıyla mevcut kaynaklarını organize eden, analiz, planlama, karar alma ve değerlendirme süreçlerinin tümünü kapsayan afet ve acil durum eylem planı ve tahliye planı yapıldı.

Risk Haritaları Oluşturuldu

İstanbul Kalkınma Ajansı Desteği ile; proje kapsamında, eğitim alan personelin ve Tuzla halkının katılımıyla etkin afet önleme duyarlılığında bir toplum oluşturmayı hedefleyen yerleşke risk analizi modeli kullanılarak, bölgede yaşayanların gözünden olası riskler derlendi. Ayrıca, yerleşimi tehdit eden başlıca tehlikeler ve tehlikelerin oluşma düzeyleri, yerleşimin şehirsel, yapısal, demo-grafik konularıyla ilgili hasar görebilirlik verileri toplandı. Tüm bu veriler ile coğrafi bilgi sistemleri destekli afet tehlike ve risk bilgi alt-yapısının oluşturulması ve Tuzla ilçesi belediye sınırları içinde kalan bölgenin risk odaklı planlama ve yönetimine yönelik stratejik öncelikleri ve hedefleri belirlendi.

Her Mahallede Yapılacak Saha Çalışması

Tuzla Belediyesi personelleri kanaat önderlerine afet yönetimi ve saha çalışmalarına ilişkin uygulamalı eğitim verdi. Böylelikle projenin devamını sağlayacak sistem kuruldu. Akabinde, saha çalışmalarının yapılacağı bölgelerin teknik dökümantasyonları çıkarıldı. Harita üzerinden yola çıkılarak uygulamalı tehlike taramaları gerçekleştirildi. Tehlikelerin tespiti ve düşünülen öneriler Tuzla Belediyesi’ne sunularak halkın yerel yönetimlerde söz sahibi olması sağlandı ve tehlikelerin giderilmesi yönünde adımlar atılmasında katılımcı bir mecra kuruldu.

İstanbul Kalkınma Ajansı Desteği ile projenin hedeflediği çalışmaların, bireylerin-toplulukların ve kurumların bireysel-toplumsal ve kurumsal algı düzeylerini, kapasitelerini, katkılarını ölçmek üzere etki değerlendirme ve anket çalışması yapıldı.

Yerel Haberleri