Tuzla Piyade Okulu'nun kışla sınırı değişti

15 Temmuz darbe girişiminin ardından İstanbul’daki askeri alanların şehir dışına taşınması ile yeniden gözlerin çevrildiği Tuzla Piyade Okulu’nun da bulunduğu askeri alan için plan değişikliği yapıldı

İstanbul’un bin 700 hektarlık alanı ile en büyük askeri alanlarından biri olan Tuzla Piyade Okulu’nun da içinde bulunduğu arazi için hazırlanan 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planına ilişkin rapor ile askeri alan içerisinde kalan şahıs malları kenara toplandı. Yaklaşık 200 bin metrekarelik bu alanın 104 bin metrekaresinin ‘Günübirlik Tesis Alanı’, 58 bin metrekaresinin ‘Park Alanı’ı olmasına karar verildi. Bu alandaki ‘Askeri Alan’ fonksiyonunu da iptal edildi. Ayrıca E-5 ile sahil yolu arasındaki bağlantıyı sağlamak amacıyla 20 metrelik yol alanı yapılmasının da planlandığı kaydedildi.

KIŞLA SINIRI DIŞINA TAŞINDI

Raporda, 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Plan Değişikliği’nin “Hünkar Çayırı Bağlantı Yolu Projesi revize edilmesi için yol güzergahının batıya kaydırılması suretiyle kışla sınırı içerisinde kalan ve mahkeme kararı ile özel mülkiyet adına tesciline karar verilen 763, 3013, 3014, 3015, 3016 ve 3017 numaralı parsellerden toplam 117 bin metrekarelik şahıs arazisinin trafik yolunun doğusunda askeri alan dışında bir kullanım kararı getirilerek kışla sınırı dışına çıkarılması” için hazırlandığı ifadelerine yer verildi.

ÇAY BAHÇESİ, KAFETERYA YAPILABİLİR

Plana göre, yeri değiştirilen alana sökülüp takılabilir malzemeden yapılmak kaydıyla yüksekliği 4,50 metreyi geçmeyecek çay bahçesi, kafeterya, büfe, muhtarlık, güvenlik kulübesi, sporcu soyunma kabinleri, taksi durağı gibi yapılar yapılabilecek.

CHP: ASKERİ ALANLAR OLDUĞU GİBİ KORUNMALI

Karara itiraz eden CHP adına konuşan meclis üyesi Esin Hacıalioğlu, “Bu işler ‘günübirlik tesisi’ adı altında başlar, turizmle gelişir, sonra otel ve rezidans olur. Sonra ‘kim yaptı bunu’ deriz. İşin başındayken reddedilmesi gerekli. Askeri alanların hiçbir şekilde yapılaşmaya açılmaması konusunda karar almalıyız” diye konuştu. Hacıalioğlu, askeri alanların kamulaştırılarak yeşil alan olarak korunması gerektiğini savundu.

AK PARTİ: YÜKSEK KAMULAŞTIRMA MALİYETLERİ SÖZ KONUSU

Eleştirilere yanıt veren İmar ve Bayındırlık Komisyon Başkanı Hadi Diler, alanın turizme, imara açılmasının söz konusu olmadığını belirterek, ‘yüksek kamulaştırma maliyetleri’ yüzünden askeri alanda kalan şahıs mallarının bir köşede toplandığı açıklamasında bulundu. Diler, “Askeriye zamanında buraya yerleştiği için içlerinde bazı şahıs parselleri var. Uzun zamandan beri bu şahıs parsellerinin mülkiyet problemleri olduğundan dolayı bu askeri alanın tamamı içindeki kamu parselleri ve şahıs parsellerinin bir köşede toplayıp plan hazırladık” diye konuştu.

Kaynak: Dünya Bülteni/ Haber Merkezi

Yerel Haberleri