Mesleğin Bilgileri
Meslek Kodu : 7511.09
Meslek Adı : Tuzlayıcı Ve Fümeci-Balık
Grup Bilgileri
M. Ana Grubu : Sanatkarlar Ve İlgili İşlerde Çalışanlar
M. Alt Ana Grubu : Gıda İşleme, Ağaç İşleri, Giyim Eşyası Ve Diğer Sanatkarlar Ve İlgili İşlerde Çalışanlar
M. Grubu : Gıda İşleme Ve İlgili İşlerde Çalışanlar
M. Birim Grubu : Kasaplar, Balık Satıcıları Ve Benzer Gıda Hazırlama İşlerinde Çalışanlar
Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : İlköğretim
Meslek Tanımı Nedir?
Meslek Tanımı :
Balıkları kuru tuzlamak, tuzlu suya bastırmak, kurutmak veya tütsülemek suretiyle işleme tabi tutan kişidir
Görev ve İşlem Basamakları :
Tuzlayıcı ve Fümeci (Balık) işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, işçi iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gereklerine uygun olarak:
a) Çok miktardaki balığı kalınca bir tuz tabakası serilmiş bir zemin üzerinde kürekle alt üst ederek yine kürekle fıçılara doldurmak,
b) Balığı, içine tuzlu su konmuş fıçı veya varillere bastırarak salamura yapmak,
c) Balığı güneşte, kurutma hücresi veya fırında kurutmak,
d) Balığı istenilen rengi alıncaya kadar bir duman hücresinde tutmak ve tütsülemek,
e) Salamuranın nevine göre de ayırt etmek, vb. görev ve işlemleri yerine getirir.
Tuzlayıcı Ve Fümeci-Balık Meslek Kodu Nedir?
SGK her farklı meslek için ayrı meslek kodu uygulamaktadır. Örneğin: İplik Operatörü (Nezaretçi/Ustabaşı) mesleği için “3122.32” kod olarak kullanılır iken Astsubay Başçavuş (Sahil Güvenlik) mesleği için “0210.31” kod olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde standart bir veri tabanı oluşturma ve SGK prim kayıplarının önüne geçilmesi gibi nedenlerle meslek kodu belirtme zorunluluğunu bulunmaktadır.
ISCO-08 Mesleklerin Uluslararası Standart Sınıflandırması göre;
Tuzlayıcı Ve Fümeci-Balık Meslek Kodu “7511.09” olarak belirlenmiştir.