2019 yılının Aralık ayında Çin'de başlayan ve tüm dünyaya yayılan koronavirüs salgınında 2 yılın geride kalmasına günler kalırken virüsün ortaya çıkan yeni varyantları salgının kontrolünü zorlaştırırken çok sayıda insanın hastalanmasına neden oluyor.
Hindistan'da ortaya çıkan Kovid-19'un Delta ve Delta Plus varyantlarının ardından bu kez de Güney Afrika'da içerisinde çok sayıda mutasyon barındıran Omicron varyantı ortaya çıktı. Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 89 ülkede tespit edilen varyant çok hızlı yayılırken dünyada yaygın olarak uygulanan aşıların etkinliklerinde azalmaya neden oldu.
Bu konuda Türkiye'de de uygulanan BioNTech aşısını üreten şirketin CEO’su Uğur Şahin, aşının Omicron varyantı karşı etkinlik verilerini Fransız Le Monde gazetesine değerlendirdi.
"GERÇEK YAŞAM VERİLERİ GÜVENLİ BİLGİLER SAĞLIYOR"
NTV'nin haberine göre Prof. Dr. Uğur Şahin, öncelikle aşısının etkinliği hakkında kendinden emin olduğunu belirterek, "İngiltere ve Güney Afrika'dan gelen gerçek yaşam verileri bize güven verici bilgiler sağlıyor” diye konuştu.
Geçen hafta, Güney Afrika'nın önde gelen özel sağlık sigortası şirketi Discovery Health ve İngiltere'de Sağlık Bakanlığı, erken Omicron kontaminasyonuna (bulaş oranları) ilişkin analizlerini sundu.
Söz konusu çalışmalar hakkında değerlendirme yapan Şahin, iki doz Kovid - 19 aşısının Omicron'a karşı korumasının yüzde 70 olduğunu belirterek," Bu biraz hafife alınmış olabilir. " dedi.
"TARTIŞMASIZ DAHA İYİ KORUNUYOR"
Güney Afrika'da birincil enfeksiyon oranının yüksek olduğunu belirten Şahin," Bu nedenle aşımızın karşılaştırıldığı kontrol grubu, geleneksel bir popülasyondan tartışmasız daha iyi korunuyor. Bu yüzden konuyla ilgili bir sonraki İngiltere gerçek hayat verilerini bekliyorum” diye konuştu.
Üçüncü dozun üzerinden 3 ay geçtikten sonra Omicron'a karşı koruyuculuğun yüzde 25 düştüğüne yönelik çalışma hakkında da değerlendirme yapan Uğur Şahin şunları söyledi:
"Zamanla Omicron'a karşı bir etkinlik kaybı olacak. Bu durum oldukça muhtemel. Üçüncü doz aşı olan kişiler Omicron'u bulaştırabilir. Tahminlerimi ön laboratuvar verilerine değil, çok daha uygun olan gerçek yaşam verilerine dayandıracağım. Duruma farklı bir açıdan bakmalıyız."