Ulusal Beslenme Konseyi kuruluyor

Sağlık Bakanlığı tarafından uygulanan "Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı" kapsamında 9 Bakanlık, 7 sivil toplum kuruluşu, YÖK ve RTÜK temsilcilerinin katılımıyla "Ulusal Beslenme Konseyi" kurulacak

Sağlık Bakanlığı tarafından uygulanan "Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı" kapsamında 9 Bakanlık, 7 sivil toplum kuruluşu, YÖK ve RTÜK temsilcilerinin katılımıyla "Ulusal Beslenme Konseyi" kurulacak.

TÜRKİYE SAĞLIKLI BESLENME VE HAREKETLİ HAYAT PROGRAMI NEDİR?

Obezite günümüzde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin en önemli sağlık sorunları arasında yer almaktadır. Dünyada her yıl 2,8 milyon insan, fazla kilolu (obezite de dahil) olmak nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Obezite tedavi edilmediği takdirde yan etkileri ile hayat süresini kısaltan, hayat kalitesini bozan, doku ve organları olumsuz etkileyen kronik bir hastalıktır. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, fazla kiloluluk ve obezite Avrupa’daki yetişkinlerde Tip 2 Diyabetin %80’inden, iskemik kalp hastalıklarının %35’inden ve hipertansiyonun %55’inden sorumludur ve her yıl 1 milyondan fazla ölüme neden olmaktadır.

Fazla kilo ve obezite; tansiyon, kolesterol, trigliserit ve insülin direnci üzerinde olumsuz metabolik etkilere yol açmaktadır. Hareketsizlik yüzünden her yıl 3,2 milyon insan hayatını kaybetmektedir.

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de obezite önemli halk sağlığı problemlerindendir. Bakanlığımız DSÖ işbirliğinde yapılan STEPS 2017 çalışmasında Obezite sıklığı 19 yaş ve üzerinde % 32;  yetersiz fiziksel aktivite durumu 15 yaş ve üzeri bireylerde % 43.3 bulunmuştur. İlkokul ikinci sınıf çocuklarda 2016 yılında yapılan çalışmalarda obezite  %9,9, fazla kiloluluk %14.6 olarak tespit edilmiştir. 10-15 yaş çocuklarda ise obezite %12.4; fazla kiloluluk %21 bulunmuştur.

Giderek artan obezite epidemisi nedeniyle, ülkemiz ev sahipliğinde 15-17 Kasım 2006 tarihinde İstanbul’da “DSÖ Avrupa Obezite ile Mücadele Bakanlar Konferansı” düzenlenmiş, “Avrupa Obezite ile Mücadele Belgesi” imzalanmıştır. Obezitenin önlenmesine yönelik faaliyetlere hız vermek, belirlenen hedeflere ulaşmak, ihtiyaçlar doğrultusunda yeni hedef ve stratejiler belirlemek ve faaliyetlerin belirli bir çerçevede yürütülmesini sağlamak amacıyla “Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı “29 Eylül 2010 tarihli ve 27714 sayılı Resmi Gazete’de Başbakanlık Genelgesi olarak yayımlanmıştır. 2014-2017 yılında güncellenen programın 2016 yılında DSÖ ile birlikte ilerlemeye ilişkin değerlendirmesi yapılmıştır.

Sağlıklı beslenmenin ve fiziksel aktivitenin toplumda teşvik edilmesi Onuncu Kalkınma Planı 2014-2018 içerisinde önemli yer tutmuş olup hazırlanmakta olan Onbirinci Kalkınma Planında da yer almaktadır. Bakanlığımız stratejik planı ve Dünya Sağlık Örgütü ile birlikte yapılan değerlendirme raporu da dikkate alarak Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı 2018-2023 olarak güncellenmesi için 22-23 Şubat 2018 tarihleri arasında Ankara’da ilgili kamu kurum ve kuruluşlar, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve özel sektörün de katılımı ile çalıştay gerçekleştirilmiştir.

Gündem Haberleri