Üniversite Sınav Sistemi 2018, YGS LYS Yerine Tek Sınav Nasıl Olacak

LYS Ve YGS Kalktı, peki yeni sistem nasıl olacak. Üniversite giriş sınavında tek sınav nasıl uygulanacak. Tüm detaylar haberimizde.

Yeni Tek Sınav Sistemi Nasıl Olacak, LYS YGS Yerine Ne Geliyor

Üniversiteye giriş sistemindeki değişikliğin ayrıntıları belli oldu.
Yeni sisteme göre artık LYS-YGS ayrımı kalkacak, tek sınav yapılacak. Sınavda baraj puanı uygulaması devam edecek.
 

PUAN TÜRÜ 4'E DÜŞECEK

Puan türü 18'den 4'e düşürülecek. Bunlar sayısal, sözel, eşit ağırlık ve dil olacak.

5 GÜN YERİNE HAFTA SONU

Toplam 5 günde yapılan sınavlar artık yılda bir kez hafta sonunda yapılacak.

TÜRKÇE-MATEMATİK PUAN TÜRLERİNDE ETKİLİ

Türkçe ve matematik puanının tüm puan türlerinde etkisi olacak. Milli Eğitim müfredatı sınavlarda sorular için belirleyici olacak.

BU YILDAN İTİBAREN GEÇERLİ

Yeni sınav sistemi bu yıldan itibaren uygulanacak. 

YÖK BAŞKANI DEĞİŞİKLİĞİ AÇIKLAMIŞTI

YÖK Başkanı Yekta Saraç, üniversiteye girişte yapılan düzenlemeler hakkında açıklamalarda bulunmuştu. Saraç, "Yeni düzenleme ile sınavı bir hafta sonunda başlayıp bitirmeyi planlamaktayız. 18 puan türünü azaltmaya gidiyoruz" ifadelerini kullanmıştı.

2017 - 2018 eğitim öğretim yılında Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) kalkacak mı? Özellikle bu sene sınava hazırlanan öğrenciler gözünü Milli Eğitim Bakanlığı'ndan gelecek habere çevirdi. Son dönemde TEOG sınavının kalkmasıyla birlikte binlerce öğrenci ve veli LYS ve YGS sınavı olacak mı? Sorusunu sormaya başladı. Üniversiteye geçiş için çok önemli iki sınav olan YGS ve LYS'nin kalkıp kalkmamasıyla ilgili tüm gelişmeler haberimizin detayında...

TEOG'un kaldırılmasının ardından üniversite giriş sınavları olan YGS ve LYS sınavlarının da yakın bir zamanda kaldırılması bekleniyor.

BU SENE YGS VE LYS OLACAK MI?

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından henüz resmi bir açıklama gelmemesine karşın 2017 - 2018 eğitim öğretim yılında YGS ve LYS sınavlarının düzenlenmesi bekleniyor. Fakat çalışmalar hızla devam ediyor. Üniversite sınavının kalkması ve MEB'den konuyla ilgili son dakika açıklamaların gelmesi durumunda haberimizin detayından okuyabilirsiniz...

RECEP TAYYİP ERDOĞAN'DAN TEOG, YGS VE LYS AÇIKLAMASI

Recep Tayyip Erdoğan, gazetecilerin soruları üzerine Temel Öğretimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemine değindi. Kendisinin düşüncesini açıkladığını, Başbakan Binali Yıldırım ile de TEOG konusunu görüştüğünü anlatan Erdoğan, YGS ve LYS ile ilgili de çalışma olduğunu açıkladı. Erdoğan, geçtiğimiz günlerde TEOG ile ilgili şunları kaydetti:

"Bu konuyla ilgili olarak bir defa çocuklarımızı bindirilmiş kıtalar olarak görmek istemiyoruz. Bu imtihan kıskacı altında çocuklarımızın bitmesini, tükenmesini görmek istemiyoruz. Hazırlıklarımız var, bu hazırlıkların hepsini hükümetimiz, Milli Eğitim Bakanlığı vasıtasıyla zaten açıklayacaktır ama artık aileler, çocuklar rahat etsin, sadece kendi derslerine odaklansınlar. Gerek ortaöğretimde gerek lisede artık canla başla kendi performanslarını ortaya koyacaklar. Ona yoğunlaşarak üniversiteye de gidecekler."

Üniversiteye giriş sınavlarıyla ilgili bir değişiklik olup olmayacağı da sorulan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "O da olacak, o konuda da çalışılıyor" değerlendirmesini yaptı.

LYS VE YGS KALKARSA NASIL BİR SİSTEM GELECEK?

Aynı yıl içinde birden fazla eşdeğer sınavın yapılması, lisede bitirme sınavlarının düzenlenmesi, üniversitelerdeki bazı programlara sınavsız girme gibi alternatifler üzerine tartışılıyor. Aslında bunların ipuçları, hükümetin 65. Eylem Planı’nda ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) stratejik belgesinde yer almıştı. MEB’in 2017 Performans Programı’nda 65’inci hükümet programına yer verilerek özetle şu ifadeler kullanılmıştı:

“Öğrencilerimiz üzerindeki sınav baskısını azaltmak amacıyla yükseköğretime geçişteki sınavların yılda birden çok yapılması temin edilecek. Mevcut üniversitelere ilave olarak bundan sonra kurulacak yeni üniversite ve fakülteler için; öğrenci ve öğretim elemanı sayısı ile kurulmuş bulunan fakültelerin doluluk oranları gibi objektif kuralları baz alan bir mekanizma geliştirilecek.”

‘ARALIĞIN SONUNA KADAR BİTİRİLECEK’

Resmi Gazete’nin 30 Ekim 2016 tarihli sayısında ‘2017 Yılı Programının Uygulanması, Koordinasyonu ve İzlenmesine Dair Bakanlar Kurulu Kararı Eki’nde ise, ‘nitelikli insan ve güçlü toplum’ başlığı altında özetle şu ifadelere yer verildi:

“Öğrencilerin üzerinden sınav baskısını azaltmak amacıyla yükseköğretime geçiş sınavlarının yılda birden fazla yapılabilmesi için gerekli altyapı çalışmaları tamamlanacak.” ÖSYM, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve MEB işbirliğinde yapılacak çalışma için verilen süre ise aralık ayının sonu olarak gösterildi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan sinyali verdi, TEOG’dan sonra LYS de kalkıyor. Yeni sistem için MEB ve YÖK ortak çalışacak. Hem liselere hem de üniversiteye girişi kapsayacak yeni model kasımda Bakanlar Kurulu’na sunulacak

Milli eğitim Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulu'nun bir süredir üzerinde çalıştığı yükseköğretime geçiş modeline ilişkin çalışmalara da hız verildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatı üzerine iki kurum birbiriyle uyumlu ortak bir model üzerinde uzlaşacak. Öne çıkan modelin satır başları şöyle:

YÜKSEKOKULLARA SINAVSIZ GİRİŞ: Buna göre, üniversiteye girişin ilk basamağı olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda (YGS) lise başarısının daha çok etkili olması öngörülüyor. MEB'in liseyi bitirme sınavı yapması durumunda bu sınav sonucuyla üniversite bazı bölümlere sınavsız yerleştirme söz konusu olabilecek.

DAHA AZ ÖĞRENCİ İLE REKABET: Lisans programlarında ise merkezi sınavlar ön görülüyor. Ancak meslek yüksekokulu ve açıköğretimler sınavsız yerleştirildikten sonra lisans için yaklaşık 500 bin öğrencinin merkezi sınava katılması amaçlanıyor. Böylelikle rekabetin daha az sayıda öğrenci arasında gerçekleşmesi bekleniyor.

LİSEDEN SONRA 3 KEZ SINAV: LYS yerine öngörülecek yeni modelde öğrencilerin tek bir sınavla bir yıl boyunca tüm hayatlarını stres altına almamaları için ÖSYM'nin yıl içinde eş değer sınavlar yapması gündeme gelecek. Hükümet programında da yer alan birden fazla sınav uygulamasının ÖSYM tarafından elektronik ortamda 3 eşdeğer sınav olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Öğrenci isterse tek sınavla isterse 3 sınavdan aldığı en yüksek puan ile üniversite yerleştirme başvurusunda bulunabilecek.

A-B-C SINIFI ÜNİVERSİTE: Üniversiteler kalitelerine göre A-B-C sınıfı akreditasyon notları alacak ve sürekli bir üst kaliteye atlanması için program uygulanacak. Uzun vadede üniversiteler arasındaki kalite farklılığı kapandığında üniversitenin ilgili bölümlerinin tercihleri doğrultusunda öğrenci alımı sınavsız gerçekleşebilecek.
 

Gündem Haberleri