Üniversitede kayıt dondurma nedir? Üniversite kayıt dondurma nasıl yapılır?

Üniversitede kayıt dondurma nedir? Üniversite kayıt dondurma nasıl yapılır? soruları YÖK tarafından isteyen öğrencilere kayıt dondurma hakkı verildiğini bildirilmesinin ardından araştırılmaya başlandı. Biz de sizler için araştırdık. İşte tüm detaylar.

Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) eğer öğrenciler isterse kayıt dondurma hakkı kullanabileceklerini belirtmesinin ardından internette kayıt dondurmanın ne olduğu araştırılmaktadır. Peki Üniversitede kayıt dondurma nedir? Nasıl yapılır? Tüm merak edilenler haberimizde.

ÜNİVERSİTEDE KAYIT DONDURMA NE DEMEK?

Maddiyat, ailevi sebepler, askerlik, sağlıksal sorunlar salgın nedeni gibi haklı sebepten dolayı üniversite öğrenimine devam edemeyecek durumda olan kişiler için üniversiteler kayıt dondurma olanağı sunarak, bu kişilerin belirli bir süre sonunda öğrenimlerine kaldıkları yerden devam edebilme hakkı sunulmatadır.

ÜNİVERSİTEDE KAYIT DONDURMA NASIL YAPILIR?

Kayıt dondurma işlemleri belirli bir sistem içerisinde, eğitim süreci başladıktan sonra gerçekleştirilmektedir.

Başvuru nedeninizi anlatan ve gerekli mazeretleri içeren bir dilekçe yazılır.
Dilekçe içerisinde bahsedilen mazeretler için gerekli resmi belgeler ve evraklar temin edilir.
Başvuru süreci geçmeden, dilekçe ve mazeret belgeleri ile gerekli başvuru öğrenci işlerini ulaştırılır.
Üniversite tarafından başvuruya verilen cevap 15 gün içerisinde belli olur ve öğrenciye yanıt verilir.

ÜNİVERSİTEDE KAYIT NEDEN DONDURULUR?

Kayıt dondurma işlemleri yapıldığı takdirde öğrenci için dersler başarısız olarak gözükmemekte ve kişinin okulu bitirdiği yarıyıl süreci daha az olmaktadır. Bunların yanı sıra her üniversite için öğrencilerin 2 senelik bir başarısızlık hakkı bulunmaktadır. Kayıt dondurmalar ise başarısızlık olarak kayıt edilmemekte ve kişi üniversiteye geri döndüğünde kaldığı yerden devam etmektedir.

ASKERLİK SEBEBİYLE KAYIT DONDURULABİLİR Mİ?

Askere gitmek için kayıt dondurmak isteyen öğrenciler, askerlik başlangıç tarihini gösterir celp kararını yükseköğretim kurumuna beyan etmeleri gerekmektedir. Aksi durumda başvuruları kabul edilmez. Askerlik sebebiyle kayıt donduran öğrenciye askerlik süresi kadar izin verilmektedir. Askerlik bittikten sonra bu durum yükseköğretim kurumuna bildirilmeli ve bir dahaki yarıyılda diğer öğrencilerle beraber normal kayıt yenileme işlemi yapmalıdır.

ÜNİVERSİTEDE KAYIT DONDURMA NE KADAR OLABİLİR?

Öğrenciler, ilgili yönetim kurulunun uygun bulacağı haklı sebeplerle bir kerede en az bir , en fazla iki yarıyıl izin alabilirler. Öğrenciye verilen öğrenimine ara verme izinlerinin toplamın normal öğrenim süresinin yarısını aşamaz. Yani önlisans öğrencileri için en fazla 2 yarıyıl, lisans öğrencileri için ise en fazla 4 yarıyıl süre ile kayıt dondurulabilir.

İzinli olunan dönem öğretim süresinden sayılmamaktadır. Bu şekilde izin alan öğrenciler fakülte/yüksekokula devam edemez, öğrenci kimliği alamaz yada izinli olduğu dönemde sınavlara giremez.

Eğitim Haberleri