Üniversitede Örgün Eğitim İçin Devam Zorunluluğu

Üniversitede devam zorunluluğu var mı? Devam zorunluluğu olmayan bölümler nelerdir? Uzaktan eğitim nedir? Hangi bölümlerin uzaktan eğitimi var? Üniversitelerde devam zorunluluğu kalktı mı? Tüm sorularınızın cevabını haberimizde yer almaktadır.

Üniversitede devamsızlık sorunu her öğrencinin korkulu rüyasıdır. Öğrenciler hem derslere girmek istemezler hem de dersten kalmak istemezler. Bu amaçla üniversite öğrencileri örgün eğitimde kaç derse girmeme hakları olduğunu araştırıyorlar. Peki, üniversitede örgün eğitim için devam zorunluluğu ne kadardır? İşte detaylar...

Üniversite her yıl 2 dönem olup her dönem toplam 14 haftalık bir ders süreci ve bununla birlikte 10 günlük vize ve 10 günlük final süreleri ile yaklaşık 17 hafta süren bir maratondur. 14 haftalık ders süresi için üniversitelerin yönetmeliklerinde % 70 derse katılım söz konusudur. 14 hafta da sadece % 30 yapılacak devamsızlıklardan fazlası o dersten kalmaya yeterlidir. Örneğin haftada 2 saat olan bir dersin toplam bir dönemde 28 saat olduğunu söyleyebiliriz. Bir üniversite öğrencisi bu 28 saatin % 30’ u olan 8,4 saat derse katılmadığında dersten kalacaktır. 8 saat devamsızlık yapabilir ancak 9. Saat devamsızlığında dersten kalacaktır. Ancak bazı akademisyenler ve hocalar devamsızlık sorununu göz ardı edebilmektedir. Bu tamamen hocaların inisiyatifine kalmış bir durumdur.

Üniversitenin % 70 derse katılım zorunluluğunu dikkate almadan öğrencinin dersteki başarısı ile dersi geçip geçmemesi konusunda fikre kapılmaktadır. Bu hocaların bakış açısı ile alakalı bir durumdur. Bir dersi geçemeyip aynı yıl tekrar dersi almak zorunda kalan öğrencilerin yönetmeliğe göre ikinci veya üçüncü defa aldıkları tekrar derslerine girme zorunlulukları bulunmamaktadır. Sadece vize ve final sınavlarına girmesi yeterlidir. Ancak bazı hocalar ve akademisyenler bu üniversite yönetmeliğini dikkate almayarak tekrara yapılan derse öğrencilerin yine de devam etmesini istemektedir. Kısacası bir dersin %70 devam etme zorunluluğu olsa da bu hocadan hocaya ve üniversiteden üniversiteye göre farklılık göstermekte olup lise veya ilköğretim gibi değildir. Daha esnek yapısı ile her dersi ayrı değerlendirmeli ve ders hocasının istediklerine göre derse katılıp katılmama riskini değerlendirmelisiniz.

DEVAM ZORUNLULUĞU OLMAYAN BÖLÜMLER

Son yıllarda teknolojideki hızlı gelişme, yeni eğitim olanakları da sunmaya başladı. Bunlardan biri de üniversitelerin bünyesinde kurulan uzaktan eğitim merkezleri. Türkiye genelinde ve KKTC’de birçok devlet ve vakıf üniversitesi uzaktan eğitim ağını genişletmeye başladı.

Önlisans, lisans ve yüksek lisans programlarının da bulunduğu uzaktan eğitim sistemi içinde insan kaynakları, eğitim bilimleri, tarih, iletişim, sosyal bilimler, mühendislik, veterinerlik, güvenlik, iktisat gibi geniş bir yelpazede eğitim veriliyor. Yükseköğretim Kurulu'ndan alınan bilgiye göre, şu an 68 devlet ve vakıf üniversitesinde uzaktan eğitim merkezi bulunuyor. Merkezlerdeki programlara başvurabilmek için ÖSYM sınavlarına girmek ve yeterli taban puanı almak şart. Uzaktan eğitim programlarının puanları örgün eğitimin birinci ve ikinci öğretim puanlarından biraz daha düşük oluyor. Hukuki açıdan örgün eğitimden hiçbir farkı yokken, uzaktan eğitim öğrencilerinin üniversiteye devam etme zorunlulukları bulunmuyor. Uzaktan eğitim alan öğrenciler ile aynı bölümde örgün eğitim alan öğrencilerin ders içeriklerinde hiçbir fark yok. Dersler internet üzerinden verilecek şekilde hazırlanıyor. Sınavlar çoğu zaman klasik yöntemle, yani belli gün ve saatlerde yapılıyor. Ara sınavlarda online uygulamalar olsa da final sınavları için klasik yüz yüze yöntemler tercih ediliyor.

Uzaktan eğitim için seçilen yöntem, dersin içeriğine ve hedef kitleye bağlı olarak farklılık gösteriyor. Bir uzaktan eğitim yöntemi bir ders için ideal olabilirken başka bir alan için de farklı uygulama tercih ediliyor.24 Nisan 2010’da Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren ‘Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik’e göre açık veya uzaktan öğretim öğrencileri artık örgün öğretim programlarına geçiş yapabiliyor. Öğrencilere verilen diplomalar da örgün eğitim mezunlarınınkinden farklı değil.

DEVAM ZORUNLULUĞU OLMAYAN ÜNİVERSİTELERİN UZAKTAN EĞİTİMLERİ

Afyon Kocatepe, Akdeniz, Amasya, Anadolu, Ankara, Atatürk, Bartın, Bingöl, Bitlis Eren, Bülent Ecevit, Celal Bayar, Cumhuriyet, Çanakkale Onsekiz Mart, Çukurova, Dicle, Dokuz Eylül, Ege, Erzincan, Eskişehir Osmangazi, Fırat, Gazi, Gaziantep, Hacettepe, İnönü, İstanbul, Kahramanmaraş Sütçü İmam, Karabük, Karadeniz Teknik, Kırıkkale, Kocaeli, Marmara, Mehmet Akif Ersoy, Mersin, Muğla Sıtkı Koçman, Namık Kemal, ODTÜ, Ondokuz Mayıs, Sakarya, Selçuk, Süleyman Demirel, Trakya, Uşak, Yıldırım Beyazıt ve Yüzüncü Yıl üniversiteleri.

İlk yorum yazan siz olun

Eğitim Haberleri