YKS tercih sonuçlarının açıklanmasının ardından öğrencilerde burs ve yurt telaşı başladı. Aynı zamanda Eylül ayına yaklaşmamızla birlikte de üniversitelerin açılma tarihi merak edilmeye başlandı. Peki üniversiteler ne zaman başlıyor 2019-1010? üniversiteler ne zaman açılacak? Tüm merak edilenler haberimizde...
ÜNİVERSİTELER NE ZAMAN BAŞLIYOR 2019-2020?
Üniversitelerin açıldığı tarih ile ilgili kesin bir tarih bulunmuyor. Kayıt dönemlerinin geçmesinin ardından her üniversite ve fakülte eğitim öğretim takvimine göre farklı tarihlerde derslere başlayabilecek. Genel olarak üniversitelerde Eylül ayı içerisinde derslere başlanması bekleniyor. Bazı üniversitelerde bu tarih Ekim ayı başına da sarkabiliyor. Bu nedenle kayıt yapılan üniversiteden okul açılış tarihi hakkında bilgi alınması gerekiyor.
Üniversitelerin açılacağı tarihle ilgili en net bilgi, üniversite ve fakültelerin internet sitelerinde yer alan akademik takvimler aracılığıyla edinilebilecek.
ÜNİVERSİTE KAYITLARI NE ZAMAN YAPILACAK?
23-29 Temmuz tarihlerinde gerçekleştirilecek tercih döneminin ardından üniversite kayıt süreci 19-23 Ağustos tarihleri arasında yapılacak. Elektronik kayıtlar ise 16-21 Ağustos 2019 tarihlerinde gerçekleştirilecek.
Elektronik kayıt yapan adaylar, üniversiteleri tarafından duyurulan belgelere ve tarihe göre işlem yapacaklardır.
Bir yükseköğretim programına kayıt hakkı kazanan ancak, ortaöğretim kurumlarından mezun olamayarak bütünleme veya tek ders sınava girecek adayların da belirlenen tarihlerde yükseköğretim kurumlarına geçici kayıtları yapılacaktır. Bu adayların mezun olduklarına ilişkin belgelerini, 31 Aralık 2019 tarihine kadar yükseköğretim kurumuna ibraz etmeleri halinde asıl kayıtları yapılacaktır. Bu tarihe kadar mezun olduklarını belgelemeyenlerin geçici kayıtları silinecek ve bu durumda olup belirlenen tarihlerde geçici kayıtlarını yaptırmayan adayların kayıtları yapılmayacaktır.
ÜNİVERSİTE KAYITLARI İÇİN GEREKLİ BELGELER NELERDİR?
Adayın mezun olduğu ortaöğretim kurumundan aldığı diplomanın aslı veya onaylı örneği ya da yeni tarihli mezuniyet belgesi
Aday ek puandan yararlanarak yerleştirilmiş ancak alanı diplomasında veya mezuniyet belgesinde belirtilmemişse, hangi okul ve alandan mezun olduğunu gösterir resmî belge (METEM programlarından mezun olanların diplomalarında okul adı olarak, diplomayı düzenleyen merkezin adı yazılmaktadır.)
12 adet 4,5 cm x 6 cm boyutunda fotoğraf
Katkı payının/öğretim ücretinin ödenmesi ile ilgili belge
Kayıttan önce belirlenip üniversite tarafından ilan edilecek diğer belgelerin aslı veya üniversite onaylı suretleri
ÜNİVERSİTE KAYDIYLA İLGİLİ BİLGİLER NELERDİR?
a) Adayların kayıt için bizzat başvurmaları (elektronik kayıt hariç) gerekmektedir. Posta ile kayıt yapılmaz.
b) Kayıt için istenen belgelerin onaysız sureti veya fotokopisi kabul edilmez.
c) Belgeler eksik ise kayıt yapılmaz.
d) Belirtilen tarihler arasında kaydını yaptırmayan aday herhangi bir hak iddia edemez.
e) Yükseköğretim kurumları, kayıt yaptıracak adaylardan sağlık kurulu raporu isteyebilir.
f) Üniversiteler, gerçeğe aykırı beyanda bulunarak kayıt yaptıran adaylar hakkında gerekli yasal işlemleri yapmaya yetkilidir.
ÜNİVERSİTE KAYDI AŞAMASINDA NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Adayların kayıt için bizzat başvurmaları (elektronik kayıt hariç) gerekmektedir. Posta ile kayıt yapılmaz.
Kayıt için istenen belgelerin onaysız sureti veya fotokopisi kabul edilmez.
Belgeler eksik ise kayıt yapılmaz.
Belirtilen tarihler arasında kaydını yaptırmayan aday herhangi bir hak iddia edemez.
Yükseköğretim kurumları, kayıt yaptıracak adaylardan sağlık kurulu raporu isteyebilir.
Üniversiteler, gerçeğe aykırı beyanda bulunarak kayıt yaptıran adaylar hakkında gerekli yasal işlemleri yapmaya yetkilidir.
Elektronik kayda, özel yetenek programları ile yükseköğretim kurumlarınca elektronik kaydı uygun görülmeyen programlar (sağlık raporu isteyen programlar gibi) dâhil edilmeyecektir.
Aynı anda örgün iki ön lisans veya iki lisans programına kayıtlı öğrenciler, elektronik kayıt ekranında kaydı yapılmayarak yerleşmiş olduğu Yükseköğretim Kurumuna yönlendirileceklerdir.
ÜNİVERSİTENİN TARİHSEL GELİŞİMİ
Üniversitenin kavramsal tanımı üzerine araştırmacıların çeşitli görüşleri Kortan’ın (1981) belirttiği üzere: “Üniversiteler, Ortaçağ’da 12. yüzyıldan, günümüze dek gelişen ve toplumdaki önemi her geçen gün daha da artan bir bilim kurumu olarak yaşamını sürdürmektedir. Burası başlangıçta “öğretmenler” ile öğrencilerin birliği anlamına gelen, “Universitas magistrorum et scholarium” olarak adlandırılan ve uğraşıları bilim alanlarını kapsayan grubun yaşadığı bir yerdi.
Sanayi ve endüstri devrimini gerçekleştirmiş toplumlar bu süreçte elde ettikleri zenginlikleri, kalkınmayı sürekli kılabilmek için bilgi teknolojilerine aktarmaya başlamışlardır. Sanayi sonrası bilgi toplumu olma yolunda önemli adımlar atmışlardır. İçinde yaşadığımız 21. yüzyıl bu nedenle bilgi çağı olarak da anılmaktadır. Bu çağda bilgiyi aramak, üretmek, yaymak, toplumsal bir görevdir. Bu görevi yerine getiren en önemli kurumlardan biri üniversitelerdir.
Ülkemizde:
104 devlet üniversitesi
66 vakıf üniversitesi bulunmaktadır.
Günümüzde üniversite bulunmayan şehir kalmamıştır. Hızlı nüfus artışı, ekonomik kalkınma, bilginin öneminin artması ile paralel olarak üniversite sayısında artış yaşanırken, bir yandan da mevcut üniversitelerin kapasiteleri artmıştır.
Üniversiteler ne işlevsel olarak ne de fiziksel olarak çağın gerisinde kalamazlar. Üniversiteler günümüzün en önemli kurumlarındandır çünkü topluma yön verirler ve toplumda itici güç rolünü üstlenirler. Bilgide ve teknolojide yaşanan gelişmeler üniversiteleri değişmeye zorlar. Yeni üniversite yapıları çağın gereksinimlerini karşılayabilmelidir.
Günümüzde üniversitelerin tanımı ile ilgili en kabul gören görüş: üniversiteler, gerçekleri arayan, bilim üreten, bilim yayan, en üst düzeyde araştırma ve eğitimin yapıldığı, içeresinde fakülte, yüksekokul, enstitüleri ve araştırma merkezlerini barındıran, ödüllendirme, derecelendirme ve diploma verme yetkisine sahip olan kurumlardır.