Üniversite kayıt işlemleri hakkında ÖSYM beklenen açıklamayı yaptı! Üniversite işlemleri nasıl ve ne zaman yapılacak? Üniversitelere online kayıt yapılıyor mu? İşte üniversite kayıtlar için tüm bilgileri sizler için derledik. İşte tüm detaylar...2017 ÜNİVERSİTE KAYIT İÇİN GEREKLİ BELGELER
Adayın mezun olduğu ortaöğretim kurumundan aldığı diplomanın aslı veya onaylı örneği ya da yeni tarihli mezuniyet belgesi
Aday ek puandan yararlanarak yerleştirilmiş ancak alanı diplomasında veya mezuniyet belgesinde belirtilmemişse, hangi okul ve alandan mezun olduğunu gösterir resmî belge (METEM programlarından mezun olanların diplomalarında okul adı olarak, diplomayı düzenleyen merkezin adı yazılmaktadır.)
Katkı payının/öğretim ücretinin ödenmesi ile ilgili belge
Kayıttan önce belirlenip üniversite tarafından ilan edilecek diğer belgelerin aslı veya üniversite onaylı suretleri
ÖSYS ile bir yükseköğretim programına yerleşen yükümlülerin askerlik durumları, üniversiteler tarafından http://kamu.turkiye.gov.tr i nternet adresinde görülebilecek.
Adayların askerlikle ilgili sorunları için askerlik şubelerine, kredi konusunda ayrıntılı bilgi için de üniversite rektörlüklerine veya Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumuna başvurmaları gerekmektedir.
Yükseköğretim programlarına yerleşen adayların yerleştirme sonuçları (engel bilgileri de d,hil) , Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına (YÖK) ÖSYM tarafından elektronik ortamda iletilecek.
ÜNİVERSİTE KAYITLARI NASIL YAPILIR?
LYS yerleştirme sonuçlarının netleşmesi sonrasında ise 11-16 Ağustos tarihlerinde adaylar kazandıkları üniversite ve bölüme elektronik kayıt yapacak. Öğrenciler e-Devlet platformundaki "turkiye.gov.tr/yok-universite-ekayit" sayfasına e-Devlet şifreleri ile giriş yapıp üniversiteye e-kayıt yapabilecek.
2017 ÜNİVERSİTE KAYITLARI NE ZAMAN BAŞLIYOR?
ÖSYS sonuçlarına göre bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri 14-18 Ağustos arasında yapılacak. Elektronik kayıtlar ise 11-16 Ağustos'ta alınacak. Kazanan adayların, gerekli belgeleri tamamlayarak kayıt süresi içerisinde ilgili üniversitelere başvurmaları zorunlu. Bu süre içerisinde başvurmayan veya kayıt işlemlerini tamamlamayan adaylar, haklarını kaybedecek. Elektronik kayıt yapanlar, üniversiteleri tarafından duyurulan belgelere ve tarihe göre işlemlerini gerçekleştirecek.
ELEKTRONİK KAYIT NASIL YAPILIYOR?
LYS yerleştirme sonuçlarının netleşmesi sonrasında ise 11-16 Ağustos tarihlerinde adaylar kazandıkları üniversite ve bölüme lektronik kayıt yapacaklar. Öğrenciler E-Devlet platformundaki
"turkiye.gov.tr/yok-universite-ekayit" sayfasına E-devlet şifreleri ile giriş yapıp üniversiteye e-kayıt yapabilecekler.
Heyecanlı bekleyiş devam ediyor. 2017 LYS tercih sonuçları ne zaman açıklanacak diye bekleyen binlerce üniversite adayı öğrenci, LYS tercih sonuçlarının açıklanmasını bekliyor ve ÖSYM'den gelecek haber için gözlerini sonuç açıklama sitesine (sonuc.osym.gov.tr) dikmiş durumda
LYS ÜNİVERSİTE SONUÇLARI SORGULAMAK İÇİN TIKLAYIN
Tercih sonuçları ÖSYM'nin internet adresinden açıklandı. Adaylar T.C. kimlik numaraları ve şifreleriyle nereye yerleştiğini öğrenebilir. Yerleştirme sonuç belgesi basılmayacak ve adayların adreslerine gönderilmeyecek.
LYS EK YERLEŞTİRME NE ZAMAN BAŞLAYACAK?
Yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından başlayacak kayıt işlemlerinde, kayıt yaptırmayan ve yerleştirme için yeteri başvuru alınmayan bölümlerde kalan boş kontenjanlar açıklanacak. Açıklanan kontenjanlara göre ek yerleştirme tercihleri alınacak.
EK YERLEŞTİRME NEDİR? EK YERLEŞTİRME NE ZAMAN YAPILACAK?
Yükseköğretim bölümlerine kayıt olunduktan sonra boş kalan kontenjanlar, üniversiteler tarafından ÖSYM'ye bildirilmektedir. Ardından da ÖSYM tarafından 2017-ÖSYS sonuçlarına göre genel yerleştirme işlemlerinin sonunda boş kalan kontenjanlara ek yerleştirme yapılmaktadır.
Merkezi yerleştirme kapsamında tercih yaptıktan sonra tercih sonuçlarıyla birlikte bir üniversiteye yerleştirilen adaylar, ek yerleştirme için başvuru yapamazlar.
Ek yerleştirmede ön lisans ve lisans programlarına merkezi genel yerleştirmedeki en küçük puanlarının altında puana sahip olan adaylar yerleştirilmemektedir. Aynı zamanda kesin kayıt sonunda da kontenjan açığı bulunan programlara ön kayıtla öğrenci alınmamaktadır.
Ek yerleştirme için tercih ücreti ÖSYM tarafından 15 TL olarak belirlenmiştir. Ek yerleştirme için tercih yapan adaylardan ek yerleştirme ücretini yatırmayanların ek yerleştirme için yapmış oldukları tercihler işleme alınmayacaktır.
EK YERLEŞTİRME İÇİN BOŞ KONTENJANLAR
ÖSYM tarafından açıklanan 2017-ÖSYS yerleştirme sonuçlarına göre, 994 bin 766 aday üniversite tercihi yaptı. Üniversitelerin örgün lisans ve ön lisans programlarına ise 696 bin 241 aday yerleşti.
Üniversitelerin örgün lisans programlarında 50 bin 817, örgün ön lisans programlarında ise 163 bin 613 olmak üzere 214 bin 430 kontenjan boş kaldı.
ÖSYM, 2017-ÖSYS yerleştirme sonuçlarına ilişkin sayısal bilgileri internet sitesinden paylaştı. Buna göre, tercih yapma hakkı olan 1 milyon 846 bin 880 adaydan 994 bin 766 kişi tercihte bulundu. Tercih değerlendirme sonucunda, üniversitelerdeki örgün eğitim verilen 910 bin 671 kontenjandan 696 bin 241'ine yerleştirme yapıldı.
Üniversitelerdeki örgün lisans programlarına 422 bin 950, ön lisans programlarına ise 273 bin 291 aday yerleşti.
Lisans programlarında 50 bin 817, ön lisans programlarında ise 163 bin 613 olmak üzere 214 bin 430 kontenjanın boş kaldığı görüldü.
Örgün öğretimdeki devlet üniversitelerinin lisans programlarında 26 bin 967, ön lisans programlarında 127 bin 682, vakıf üniversitelerinin lisans programlarında 16 bin 40, ön lisans programlarında 33 bin 185, KKTC'deki üniversitelerin lisans programlarında 6 bin 836, ön lisans programlarında 2 bin 700, yurt dışındaki üniversitelerin lisans programlarında 974, ön lisans programlarında 46 kontenjan boş kaldı.
LYS EK YERLEŞTİRME TERCİHİNİ KİMLER YAPABİLECEK?
Merkezî Yerleştirmede bir örgün yükseköğretim programına yerleştirilmiş adaylar ile kontenjan sınırlaması olan açık öğretim programlarına yerleştirilmiş olan adaylar, kontenjan sınırlaması olmayan açık öğretim ön lisans programlarına Ek Yerleştirme için başvuru yapabilecekler.
Yükseköğretim programlarının 2017-ÖSYS sonuçlarına göre (sınavsız geçiş d,hil) yapılan genel yerleştirme sonunda boş kalan veya kaydolmama nedeniyle dolmayan kontenjanlarına ÖSYM tarafından merkezî olarak Ek Yerleştirme yapılacaktır.
Yerleştirme işlemleri kapsamında ilk tercihini yapmayan adaylar ek yerleştirmelerde tercih verme hakkına sahiptir.
LYS EK YERLEŞTİRME TERCİH KLAVUZU NE ZAMAN YAYIMLANACAK?
Ek yerleştirme kılavuzu, üniversite kayıtlarının tamamlanmasının ardından açıklanacak.
KYK YURT BAŞVURULARI NE ZAMAN YAPILACAK?
Gençlik ve Spor Bakanlığı Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK), yeni eğitim-öğretim yılı için yurt başvurularını Ağustos ayında almaya başlayacak.
KYK'dan yapılan açıklamaya göre, ülke geneli ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki (KKTC) toplam 748 yurtla, 600 binden fazla üniversiteli gence ev sahipliği yapan kurum, bu yılki yurt başvurularını ağustos ayında alacak.
Gençlik ve spor Bakanlığı Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK), yeni eğitim-öğretim yılı için yurt başvurularını ağustos ayında almaya başlayacak. Ülke geneli ve KKTC'deki toplam 748 yurtla 600 binden fazla üniversiteli gence ev sahipliği yapan KYK, öğrencilerin başvurularını "e-devlet"te yer alan öğrenim bilgilerine göre değerlendirilecek.
BAŞVURU İŞLEMLERİ NEREDEN YAPILACAK?
Öğrenciler, yurtlara başvuru tarihi ve başvuruların sonuçlanmasıyla ilgili her tür bilgiye kurumun resmi internet adresi "yurtkur.gsb.gov.tr"den ulaşabilecek.
BAŞVURU SONUÇLARI NEREDE AÇIKLANACAK?
Başvuruların değerlendirmesi sonrasında, burs veya kredi tahsisi yapılan öğrenciler Kurumun kyk.gsb.gov.tr internet adresinde ilan edilmektedir.