Balık mevsiminin gelmesiyle birlikte, vatandaşlar balık bolluğu yaşanan tezgahlara yöneldi. Haftada en az bir kez tüketilmesi önerilen balık hakkında acı ve bilinmeyen bir gerçek ortaya çıktı.
Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, özellikle bu mevsimde balığı una bulayıp kızartanlara üzen haberi vererek açıklamalarda bulundu. Müftüoğlu, balığı una bulayıp kızartmanın son derece sağlıksız ve zararlı olduğunu belirtti.
Balık pişirirken büyük hata yapıldığına dikkat çeken Müftüoğlu, "Mümkün olduğu kadar derine batırıp pişirin. O zaman kızartmanın daha az zararını görürsünüz. Bir de balık kızartırken dışına un sürüp kızartmayın. Dışındaki un kanserojen hale geliyor. Kızartmalık yağı bu pahalılığa rağmen tekrar tekrar kullanmamaya özen gösterin" diye konuştu.
Müftüoğlu, kızartma yağları arasında en iyisinin sızma zeytinyağı ve fıstık yağı olduğunu önemle vurgulayarak şu ifadelere yer verdi: "Sızma zeytinyağı ya da fıstık yağı. Bu ikisinde dumanlanma çok yüksektir. Kızartmada bir numaraya zeytinyağını koyabilirsiniz. Kızartacağınız şeyi mümkün olduğu kadar yağ iyice ısındıktan sonra kızartma işine dahil edin."
"Yağ soğuk siz patatesin doğrayıp soğuk yağda bekletmeyin. Patatesin yüzde 30'u yağlı oluyor. Kızgın yağda yağın içine gömülecek şekilde atarsanız kalorisi daha düşük olur. Zararı da daha azdır. Kızartılacak şeyi olabildiği kadar küçük parçaya bölün. Ne kadar küçükse o kadar hızlı kızarır."