Geçimlerini samancılıkla sağlayan Şanlıurfalı saman işçileri, Siverek'ten Diyarbakır'a giderek çalışıyorlar. Gündüz, Diyarbakır'ın kavurucu sıcaklığında çalışmak bir zulüm olduğundan, gecenin kör karanlığında ay ışığında çalışıyorlar. Zaten zor bir iş olan samancılık, gündüz sıcaklığında çok daha zor ve yorucu olduğundan gece çalışmayı tercih ediyorlar. Ay ışığıyla, el ve kafa fenerleriyle akşamın hafif serinliğinde ekmek parası kazanmaya çalışan samancılar, saman dolu ağır torbaları kamyonlara yükleyerek alın teri döküyorlar. Günlük yaklaşık 500 TL kazanan samancılar, kör eden saman tozlarıyla da mücadele etmek zorunda kalıyorlar.
EN AZ 6 KİŞİLİK EKİPLERLE ÇALIŞILIYOR
Samancılar, en az 6 kişilik ekipler halinde çalışmak zorunda kalıyor. Samanların torbaları çok ağır olduğu için ekip çalışması ile birlikte kamyona yükleniyor. 3 kişi kamyonun içinde torbaları yüklerken 2 kişi torbaları yüklemeleri için kamyonun içindeki işçilere veriyor. Bir kişi de onlara yardımcı oluyor. Ekip halinde koordineli bir şekilde çalışıldığında işçilerin işleri epey kolaylaşıyor.
"SAMANLARDAN ÇIKAN TOZLAR KÖR EDİYOR"
Samancılık işiyle uğraşan ve gece çalışan işçilerden biri olan Emrah Dağ, "Saman işçiliği için Şanlıurfa'dan Diyarbakır'a geliyoruz. Gündüz sıcak olduğu için daha çok gece saatlerinde çalışıyoruz. Geçimimizi samancılık işi ile kazanıyoruz. 300, 400, 500 TL'ye kadar kazanabiliyoruz. Daha ağır olması için torbaları yere vuruyoruz. Samanlardan çıkan tozlar adeta kör ediyor. Hem de torbaların ağır olmasından dolayı bel ağrısı yaşıyoruz. Sonuçta kilo başı para ile para kazanıyoruz. Torbalar ne kadar ağır olursa bizim için o kadar iyi" şeklinde konuştu.
"SAMANCILIKLA GEÇİNİYORUZ"
Bir başka işçi Erkan Akarsu da,"Yaz aylarının bunaltıcı sıcak havalarından dolayı daha çok gece saatlerinde çalışıyoruz. Sıcak havada bu iş çok zor oluyor ve çok terliyoruz. Nefesimiz daralıyor. Saman torbaları genellikle 30-40 kilo aralığında geliyor. Aile geçimimizi samancılıkla sağlıyoruz" şeklinde açıklama yaptı.
"ZOR OLDUĞU İÇİN GECE ÇALIŞIYORUZ"
Samanların yüklendiği kamyonun şoförlüğünü yapan Aydın Dağ da, "Samancılık işi çok zor bir meslektir genellikle yaz aylarında olur. Zor bir iş olması sebebiyle bu işi gece yapıyoruz. Gündüz işçilerimiz çok zorlanıyor. Gece serin olduğu için o yüzden daha çok gece çalışıyoruz. Saman işçiliğinde daha çok toz olduğu için gece çalışılması kolaylık sağlamış oluyor. İşçilerimiz günde ortalama 400 - 500 TL kazanabiliyor. Türkiye'nin her yerine saman taşıyoruz. Mersin, Adana, Kahramanmaraş, Kars, Sarıkamış, Ardahan, Erzurum, Iğdır, Elazığ, Bitlis, Van, Muş, Bingöl, Tunceli, Şanlıurfa, Malatya, Adıyaman, Osmaniye gibi illere saman taşıyoruz" dedi.