İyi bir tedavi ile üstesinden gelinebilen ancak her dört kişiden birisinin yaşamı boyunca geçirdiği ve halk arasında kurdeşen olarak bilinen Ürtikerin neden olduğu merakla araştırılıyor.Özellikle bahar aylarında olan ve stresin tetiklediği ürtikere dair tüm detayları sizler için araştırarak bir araya getirdik.Peki Ürtiker nedir? Neden olur? Ürtikerin belirtileri nelerdir? Tedavisi nasıl olur?Ürtikerin bitkisel tedavisi var mıdır? Ürtiker hastaları nelere dikkat etmelidir? İşte tüm soruların yanıtı
KURDEŞEN (ÜRTİKER) NEDİR?
Kurdeşen, bazen bir alerjen tarafından tetiklenen kırmızı, kabarık, kaşıntılı bir deri döküntüsüdür. Kurdeşen, vücut bir alerjene tepki gösterdiğinde oluşur ve histamini ve diğer kimyasalları deri yüzeyinin altından serbest bırakır. Histamin ve kimyasallar deri altında inflamasyona ve sıvı birikmesine bu da ve bu da kurdeşene neden olur
ÜRTİKERİN NEDENLERİ NELERDİR? NEDEN OLUR?
Kurdeşene neden olabilecek çok sayıda etken vardır. Soğuk hava, güneş ışınları, stres, çeşitli ilaçlar, kimyasal madde içeren besinler hastalığı tetikleyen en genel nedenlerdir. Bu etkenlerden kolayca etkilenen alerjik bünye de hastalığın nedenlerinden biri olarak kabul edilebilir. Bunun dışındaki nedenler hastalığın çeşidine göre farklılık gösterebilmektedir.
ÜRTİKER NASIL TEDAVİ EDİLİR? ÜRTİKERİN TEDAVİSİ VAR MIDIR?
Ürtiker tedavi edilebilir bir hastalıktır. Tedavi ve hasta takibi dermatologlarca yapılmalıdır. Özellikle “akut ürtiker”li olguların çoğu antihistamin dediğimiz haplarla ve kısa süreli kortizon kullanımıyla birkaç gün içinde geriler. Yaygın döküntü ve şişliklerin gözlendiği ağır olgularda ilaçlar (acil serviste ya da dermatoloji kliniklerinde) enjeksiyon yoluyla uygulanır ve hasta bir süre gözlem altında tutulur.
EĞER ÜRTİKERSENİZ BUNLARI YAPMAYIN
- Fiziksel ve psikolojik zorlanmalar (aşırı yorgunluk, egzersiz, stres vb.) ürtikeri tetiklemektedir.
- Bu hastalar sıcak ortamlardan, alkollü içeceklerden, özellikle ağrı kesici, ateş düşürücü, kas gevşetici ilaçlardan ve diğer bitkisel kökenli tedavilerden kaçınmalıdırlar.
- İlaçlar içerisinde özellikle ağrı kesiciler (parasetamol grubu hariç) aspirin, penisilin grubu antibiyotikler ürtikere en çok neden olan ilaçlar olduğundan kullanılmamaları önerilir.