İsviçre'nin Davos kentinde düzenlenen 50’inci Dünya Ekonomik Forumuna (WEF) katılan Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal, NTV'ye açıklamalarda bulundu.
Murat Uysal'ın açıklamalarından satır başları şu şekilde:
"Davos'ta uluslararası kurumların yetkilileriyle ikili görüşmeler yapıyoruz. Türkiye için Davos oldukça oldukça pozitif bir havada geçiyor. Geçtiğimiz yıl yaşanan kur şokundan sonra Türkiye ekonomisinin gücünü kanıtlaması, risk primlerinin düşüşü, enflasyondaki kademeli aşağı iniş Türkiye açısından önemli unsurlar olarak öne çıkıyor.
"ENFLASYON VE PARA POLİTİKASINDA İNCE AYAR YAPILMASI GEREKEN BİR DÖNEME GEÇTİK"
(Faiz indirimleri) Temmuz ayından bu yana 2019'da 1200 baz puanlık faiz indirimi yapmıştık. 2019'da enflasyondaki görünümde döviz kurunun istikrarlı seyri, talep koşulları, ithalat fiyatları, işlenmemiş gıda fiyatlarından kaynaklanan önemli manevra alanı oluşmuştu. Geldiğimiz noktada enflasyon ve para politikasında ince ayar yapılması gereken bir döneme geçtik. O yüzden ocakta ölçülü bir indirim yaptık. Enflasyon beklentilerindeki iyileşme, yıl sonu enflasyon beklentilerinin bizim tahminimizle uyumlu bir şekilde seyretmesi bize bu adımları ölçülü atma imkanı verdi. Bundan sonra gelen verilere dayalı olacak.Enflasyondaki görünümü yakından takip ederek adımlarımızı şekillendireceğiz.
"PİYASADAKİ HAREKETLİLİĞİN YATIRIM VE İSTİHDAMA YANSIMASINI BEKLİYORUZ"
Kredi mevduat oranlarında faiz adımlarının ötesinde yansımasını gördük. Finansal koşullarda net bir şekilde iyileşme oldu. 1400-1500 baz puanlara varan kredi ve mevduat faizlerinde düşüş görüyoruz. Piyasadaki hareketlilik başladı. Tüketim taraflı başlamış olmakla birlikte yatırım ve istihdama da yansımasını bekliyoruz.
ENFLASYONDA TEK HANELİ SEVİYE
Yıl ortasından itibaren tek haneli seviyeleri enflasyonda görebileceğimizi söyleyebilirim. Para politikasındaki duruşumuz da bununla uyumlu şekillenecek.
"POZİTİF REEL GETİRİ ÖNGÖRÜYORUZ"
Bundan sonraki dönemde artık orta vadeli görünüm, piyasa beklentisi daha aşağıda tek haneli bir enflasyon görünümüne işaret ediyor. Beklenen enflasyona bakınca pozitif reel getiri öngördüğümüzü söyleyebilirim.
"REEL KURUN NET İHRACATA KATKISI DEVAM EDECEK"
İç talebin ağırlığının artacağı bir döneme giriyoruz. Reel kurun net ihracata katkısı devam edecek. Finansal istikrar ve fiyat istikrarını bir arada değerlendirdiğimizde Merkez Bankası oynaklığa önem veriyor. Aşırı oynaklığa izin vermeyecek şekilde.