Dünya genelinde yayılan Omicron varyantı vaka sayılarında rekorlara neden oluyor. Uzmanlar ise sürekli olarak maske, mesafe ve aşının önemini dile getiriyorlar. Salgına dair son durumu ise İstanbul Üniversitesi-İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek açıkladı.
Prof. Dr. Tufan Tükek "Turkovac'ın etkinlik anlamında Sinovac'tan daha iyi olduğunu biliyorduk." dedi. Daha aktif ve daha koruyucu olduğunu söylerken 2 kata yakın da bir koruyuculuk sağladığını belirtti. Bunların yanı sıra şu ana dek ciddi bir yan etki de görülmediğini belirtti.
Ağırlıklı olarak İstanbul, İzmir, Ankara merkezli bir salgının gerçekleştiğini söylerken, salgının daha da yayılacağını; bu merkez şehirlerde devam ederken aynı zamanda Anadolu'da yayılacağını ve yüksek rakamlara çıkacağını belirtti.
Salgındaki üst sınırı belirlemenin kolay olmadığını belirten Tükek, Avrupa ve Amerika'nın milyonları gördüğünü söyledi. Buradaki rakamların 200-300 bini görebileceğini belirtti. Diğer yandan da toplum bağışıklığına doğru gidildiğini belirtti. Omicrondan daha hızlı bir virüsün gelmemesi durumunda bunun salgının bitme noktasında bir şans olacağını ifade etti.
Bu virüsün immünizayonu çok zorlamadığını ve hastaneye yansımalarının da yüksek olmadığını ifade etti.
Tükek, "Domuz gribi ya da diğer influenza dediğimiz hastalık belli ölçüde bildiğimiz korona virüse benzeyen ona benzer semptomları olan hatta bazen ondan daha ağır semptomları olabilen bir tablo oluşturuyor. Esas kaybımız daha yaşlılarda oluyor. Kronik hastalığı olan, 50-60 yaşın üzerindeki popülasyon risk oluşturuyor." dedi
Bu sene başında aşı temin edilerek, birçok kişinin aşısını yaptırdığını belirten Tükek, influenza aşısını yaptıran kişilerin de hastalığı daha rahat geçirdiklerini belirtti. Sağlık çalışanları ve 65 yaş üstü kişilerin zaten influenza aşısını yaptırması gerektiğini söyledi.
Şu anda asıl sorunun influenzanın koronaya benzemesi olduğunu bunun da test sayısını çok yükselttiğini söyledi.
Korona virüsün olmadığı dönemlerde bu aşının üzerinde çok durulmadığını, şu anda salgın nedeniyle oldukça önemsendiğini söyledi.
Prof. Dr. Tükek vaka sayılarıyla ilgili olarak ise şu an için tahminen pik noktasına ulaşılmadığını söyledi.
Önce İstanbul için bir miktar yavaşlamaya başlayacağını söyleyen Tükek, "Hızı üst limite ulaştıktan sonra bir yatay çizgi çekiyor her salgın, bu da öyle olacak. Muhtemelen ben bunu 2 ay olarak görüyorum. Şubat sonundan itibaren Türkiye için rahatlama başlayacak. Avrupa'da biraz daha erken olacak onu zaten göreceğiz, onu gördüğümüz zaman biz de umutlanabiliriz."
Avrupa'nın salgını bizden bir ay erken yaşadığı için yine bir ay önce salgından çıkacağını söyleyen Tükek, "Biz de onlardan bir ay sonra tahmin ediyorum, biraz daha yavaşlama olacak. Belki martı da geçebilir çıkış, insanlar birincide hafif geçirdiği zaman ikincide hafif geçireceği anlamına gelmiyor, ağır geçirebilir o yüzden en güzeli korunmak. Gerçekten insanların çoğu sevdiğini kaybetti, bunun önüne geçmek bizim elimizde mümkün mertebe kurallara uyalım” dedi.