Sıcak yaz aylarından olan Nisan ayına denk gelen Ramazan ayında, sahurda yenilecek olan besinler vatandaşların iyi bir şekilde zinde kalarak oruçlarını rahat tutmasını sağlıyor. Ancak tüketilecek olan yanlış besinler kişinin yaşam kalitesinin yanı sıra oruç tutarken zorlanmasına neden olabilir. Bu konuda bilgilendirmede bulunan Diyetisyen Yasin Ayyıldız, sahurda uzak durulması gereken besinleri açıkladı.
Ramazan ayında vücudun uzun süre aç ve susuz kaldığına dikkat çeken Diyetisyen Yasin Ayyıldız, dengeli ve yeterli beslenmenin önemli olduğunu ifade etti. Kişinin yeterli ve dengeli bir şekilde beslenmezse bağışıklık sisteminde zayıflama, kas kaybı, vücut da yağlanma gibi problemlerin ortaya çıkabileceğini belirten Yasin Ayyıldız," Bu problemleri önlemek için kesinlikle sahur yapılmalıdır. Oruç tutarken sahurda fazla tüketmeme rağmen çok acıkıyorum ve bu yüzden kendimi sürekli yemek yemeyi hayal ederken buluyorum şeklinde düşünüyorsanız sahur yaparken bazı besinlerin tüketiminde yanlışlık yapıyorsunuz demektir. Bazı besinleri sahurda oldukça sık tüketiyor olabilirsiniz. Bu durumda sizin kısa süreli tokluk ardından hemen acıkmanıza neden oluyor olabilir." dedi.
Sahurda tüketilmesi ve tüketilmemesi gereken besinler hakkında bilgi veren Ayyıldız şu ifadeleri kullandı:
"Besinlerin lif oranı-glisemik indeksi-glisemik yükü-şeker içeriği-yağ içeriği-pişirme yöntemleri bireyin açlık tokluk hissi üzerinde oldukça büyük bir etkiye sahiptir. Besinlerden bağımsız olarak hormon değerleri-insülin direnci-ilaç kullanımı da sizlerin açlık-tokluk mekanizmasını üzerinde rol oynamaktadır.
Diyet lif, insan ince bağırsağında sindirilmeyen buna karşılık kalın bağırsakta tamamen veya kısmen fermente olan, bitkilerin yenilebilir kısımlarıdır. Lif oranı yüksek besinler bireyi daha uzun süre tok tutmaktadır. Sahurda lif oranı yüksek sebzeler-tam tahıllı ürünler eklediğinizde uzun süre tok kalacaksınız. Fakat lif oranı düşük meyve suyu-beyaz ekmek-beyaz unlardan yapılan ürünler tüketildiğinde birey daha fazla açlık hissiyle karşılaşacaktır.
Glisemik indeksi yüksek olan besinler sahurda tüketildiğinde birey kısa sürede acıkma hissiyle karşılaşacaktır. Glisemik indeksi yüksek gıdalar arasında şekerlemeler-beyaz ekmek-beyaz undan yapılan gıdalar-sıcak patates-pirinç-şeker vardır. Tükettiğinizde kan şekerinizde yaşanan dalgalanmalar kısa sürede açlık ve daha fazla yorgunluk hissetmenize yol açmaktadır. Şeker içeriği yüksek gıdalar tüketildiğinde kişide serotinin salgısı artmaktadır. Kişi anlık olarak kendini mutlu hissetmekte fakat ilerleyen saatler acıktığını hissetmektedir. Şeker içeriği yüksek gıdalar arasında Bal-pekmez-çikolatalar-meyve suları-marmelatlar bulunmaktadır. Sahurda bu besinlere yer vermek bireyin sık sık acıkmasını ve beraberinde obeziteyi tetiklemektedir.
Pişirme yöntemleri gıdaların yağ oranında ve glisemik indekslerinde değişmelere neden olmaktadır. Yeterli ve dengeli beslenme sadece besinin içeriğiyle değil pişirme yöntemleriyle beraber mümkündür. Sıcak patates tüketildiğinde kişi çabuk acıkırken pişirip soğutulan patatesin glisemik indeksi düştüğü için uzun süre tokluk sağlamaktadır."
İşte sahurda yenmemesi gereken besinler...
Yapay tatlandırıcı içeren içecekler
Taze sıkılmış meyve suları
Sıcak ve kızartılmış patates
Aşırı yağlı yiyecekler
Tüketildiğinde kişi kendini tok hissetmeyerek iftarda çok daha fazla tüketme eğilimi gösterecektir. Bu besinleri sahurda tüketmekten kaçınmalısınız.