Uzmanı açıkladı! İşte koronavirüs testi pozitif olanların tüketmesi gereken besinler
Pandemi sürecinde koronavirüs testi pozitif çıkıp evde karantinada olan vatandaşların tüketmesi gereken besinleri Diyetisyen Gülçin Işık ,sabah.com.tr'ye açıkladı. İşte Koronavirüs testi pozitif olanlar hangi besinleri tüketmeli? sorusunun cevapları ve daha fazlası...
111
KARANTİNADA NASIL BESLENMELİYİZ?
Gıdaların kalorilerine dikkat edilmesini belirten Diyetisyen Gülçin Işık: "Önemli olan yediğimiz gıdalarla harcadığımız enerji birbirine dengeli halde kalmasını sağlamaktır. Bunun için ev içinde egzersizler ve beraberinde yediğimiz gıdaların kalorilerinin çok yüksek olmamasına dikkat etmek özellikle önemlidir.
211
Pandemi sürecinde selüloz içerikli yiyecekler; hem dışkılama bakımından daha rahat, hem de kalori açısından fakir hem de hazım açısından daha uzun süre tokluk sağlayan ve bağırsak hareketlerini düzenli hale getirebilecek etkiler barındırmaktadır. Havuç, kereviz, pırasa, lahana, karnabahar, ıspanak gibi gıdalar hem kitle oluşturup tokluk sağlayarak hem de düşük kalorili yiyecek sınıfında bulunmaları dolayısıyla yemek tercihlerinde özellikle karantina döneminde tercih edilmelidirler." dedi.
311
KORONAVİRÜS POZİTİF OLUP KARANTİNADA OLANLAR NASIL BESLENMELİ?
Vitaminlerin önemine dikkat çeken Işık: "Koronavirüs pozitif olup karantinada olan kişiler immun sistemi ve koronavirüs ile ilgili vitamin araştırmaları ışığında D vitamininden zengin, çinko içeriği yüksek, C vitamini içeren, omega-3 ve omega-6 dan zengin gıdalardan oluşmalıdır.
411
Bu gıdalar daha çok hayvansal kökenli, doğal yağlarla yapılmış, içeriğinde organik besi hayvanlarının kullanıldığı sakatat, balık, kırmızı et, ördek ve hindi eti gibi besin kaynaklarıyla sağlanabilecekler yemekler, yanında taze sıkılmış portakal, mandalina, greyfurt suyu, yeşil sebze, kırmızı biber, bol limon, lime içeren salata farklı sebze alternatifleri, havuç, pancar, turşu dilimleri, turşu suyu içeren salatalar özellikle ön planda tutulmalıdır." diyerek besinlerin önemine dikkat çekti.
511
KORONAVİRÜSÜ GEÇİREN HASTALARDA İSE…
Diyetisyen Işık:" Tıpkı karantinada olan, korona pozitif çıkan bireylerin dikkat ettikleri gibi koronavirüsü geçiren hastalar sonrasında da dirençlerini korumak için dengeli beslenmeye devam etmelidirler. Vücudun ihtiyaç duyduğu protein karşılanmalı, vitamin/mineral içeriği yüksek besinlerle beslenilmesi gerekir.
611
Su içmeyi ihmal etmemek gerekir. Süt ürünlerinde keçi sütü daha organik olması dikkat çekmektedir. Ayrıca organik yumurta, organik tavuk, mevsiminde yer alan sebze meyvelerle bağışıklık daha da güçlendirilmelidir. Mevsimi olmayan yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Bunun yanı sıra alkol ve sigara, kalbi, karaciğer yoracak kızartmalar, insülin direncinde olumsuz etki yaratacak ağır hamur işleri, şerbetli tatlıklardan uzak durulmalıdır." Diyerek koronavirüs geçiren kişileri uyardı.
711
AMBALAJLI VE İŞLENMİŞ GIDALARA DİKKAT!
Kovid-19'un gıda tüketim alışkanlığını değiştirerek ambalajlı ve işlenmiş gıdaların tercih edilmesine neden oldu. Uzun vadede tüketilen bu gıdaların sağlık sorunlarına neden olabileceğini anlatan Diyetisyen Gülçin Işık, sözlerine şöyle devam etti:
811
Ambalajlı ve işlenmiş gıdalar kalori dengesini bozar. Yüksek miktarda kalori içermeleri dolayısıyla kan şekeri regulasyonunu bozar. Vücut lipit profilini kötü etki eder. Damar yaşlanma hızını artırır. Tansiyon yüksekliği ve iç organ yağlanmasını artırır. Bağışıklık sistemini kötü etkilemesi sebebiyle hastalıklara yakalanmayı sıklaştırabilir.
911
Buna bağlı oluşan hastalıkların komplikasyonlarını ağırlaştırabilir. Obezite ve uyku sorunlarına yol açabilir. Özellikle bu dönemde çok sık rastladığımız şikayetlerden uyku düzensizlikleri paketli gıdalar tüketmenin yan etkisi olarak göz önünde bulundurulmalıdır. Unutulmamalıdır ki uyku, bağışıklık sisteminde çok önemli bir yer tutar.
1011
VİRÜS VE BAKTERİ ENFEKSİYONLARINDA…
Diyetisyen Işık: "Koronavirüs, soğuk algınlığı etkeni olarak bilinen bir virüstür. Bu nedenle kolonize olduğu bölgeler özellikle dışa açılan mukozal yüzeylerdir. Virüsle ilgili öngörülen birçok farklı sendrom ve hastalık bölgesi tanımlanmış olmasına rağmen, bunlar kesin olarak kanıtlanmış değillerdir.
1111
Virüs ve bakteri enfeksiyonlarında ortak mücadele insan vücudunun savunma sistemi hücreleri tarafından ve antikorlar tarafından yapılır. Beslenme hem bu virüslerin kolonize olduğu boğaz ve burun mukozası ve yutak mukozası bölgesinde asit baz dengesini değiştiren, yaşamlarını zorlaştırıcı etkenler barındıran, ve vücudun savunma sistemi hücrelerini destekleyen her besin maddesi virüse karşı savunmayı artırabilir. "