Uzmanından bayram uyarısı! Ramazan Bayramı'nda "uygun fiyatlı" bayram şekeri ve çikolatalara dikkat!
Bayram alışverişinin olmazsa olmazı şekerleme ve çikolataların bayramda aşırı tüketim sonucu sağlığı kötü etkileyebileceğini belirten Gıda Mühendisleri Derneği Başkanı Abdussamed Boyu, aldığınız ürünlerin kalitesi ve fiyatları yönünden de kötü yönde ekiler yaratabileceğini söyleyerek önemli açıklamalarda bulundu.
122
Çikolatanın, gerçek çikolata yağından kakaoyla birlikte üretilen sağlıklı ve lezzetli bir ürün ancak kokolinin, üretiminde gerçek çikolata yerine farklı bitkisel yağlar kullanılarak kakaoyla birlikte üretilen çikolata benzeri bir ürün olduğunu belirten Boyu, "Kalitesi ve fiyatları farklıdır. Gerçek çikolatanın kalitesi, lezzeti ve fiyatı her zaman kokolinden daha yüksektir." dedi.
222
Çoğu tüketicinin iki ürün arasındaki farkı bilmediği için fırsatçılar tarafından kandırıldığını ifade eden Boyu, "Fiyatına bakarak aldanmayın. Aslında gerçek çikolata diye satılan ürünlerin kokolin olma ihtimali yüksek.
322
Çikolata ayrı bir üründür, kokolin ayrı bir üründür. İkisi de uygun koşullarda üretildiğinde tüketilmesinde sakınca olmayan ürünlerdir. Ancak tüketici, satın alacağı ürünün ne olduğunu bilerek, etiket bilgilerini kontrol ederek bilinçli bir tercih yapabilmelidir.
422
Yoğun tüketim olduğu için sadece bayram dönemlerinde uygunsuz şartlarda üretim yapan birçok merdiven altı firma; kokolin üretiminde, yüksek erime noktasına sahip, trans yağ içeriği yüksek olan, fazla tüketildiğinde kalp ve damar hastalıklarına neden olan kalitesiz yağlar kullanmakta ve halkın sağlığını riske atmaktadır.
522
Bu tür yağların kullanıldığı ürünler yendiğinde ağızda mumsu bir tat bırakmaktadır. Gerçek çikolata, oda sıcaklığında bile yumuşar, elde tutulduğunda kendiliğinden kısa sürede erir." şeklinde konuştu.
622
ETİKET BİLGİLERİNE DİKKAT EDİLMELİ
Tüketicilerin, çikolata alırken öncelikle etiketini iyi incelemesi, etiket bilgilerinden emin olduktan sonra tercih yapması gerektiğini vurgulayan Boyu, şunları kaydetti:
Çikolataların depolama sırasındaki sıcaklığının değişmesi, çikolatanın içerisindeki parlak görüntüyü veren yağların erimesini sağlıyor. Bu, yüzeye çıkan yağların katı hale gelip beyaz bir görüntü oluşturmasını, yani "çiçekleme" dediğimiz durumu doğuruyor. Bu da kalite açısından ürünün kusurlu olmasına neden oluyor.
722
Çikolatayı alırken etiketinin okunur olması da önemlidir. Çikolatadaki kakao yağı, özelliği gereği vücut ısısında eriyor. Bu nedenle çikolatayı ağzınıza aldığınızda erimesi önemli bir husus. Ayrıca, ürünün Tarım ve Orman Bakanlığından işletme kayıt numarasının olup olmadığına dikkat edilmeli.
822
Bazen ambalajda bu izinlerin olduğu bölgeye etiket yapıştırılabiliyor. Ürünü alan kişi, ürünün ambalajını kontrol etmeli, delik ve yırtık olmadığından emin olmalı. Çikolata alırken özellikle dikkat edilmesi gereken bir diğer husus, fındıklı, fıstıklı olarak üretilen çikolatada kullanılan iç malzemenin kalitesi.
922
Abdussamed Boyu, yumuşak dolgulu şekerlerde kullanılan jelatinlerde helal sertifikasının önem taşıdığını belirterek, "Yumuşak dolgulu şekerlerde helallik önemli. Helal sertifikalı jelatin olması lazım. Menşesi belli olmayanlarda ise domuz jelatini olma durumu var." dedi.
1022
Atıştırmalık ürünlerde en büyük problemin sentetik renklendiricilerin kullanımı olduğuna işaret eden Boyu, renklendirici katkı maddelerinin, gıdaların üretim ve depolanmaları sırasında kaybolan doğal renginin yeniden kazandırılması veya zayıf olan rengin kuvvetlendirilerek tüketici beğenisine sunulması amacıyla kullanıldığını aktardı.
1122
Boyu, "Günümüzde renklendiriciler özellikle çocukların severek tükettiği kek, cips, bisküvi, çikolata, sakız, puding, aromalı süt, meyveli yoğurt, şekerleme ve jelibon gibi atıştırmalık olarak nitelendirilen ürünlere ilave edilmektedir.
1222
Gıda katkı maddeleri yönetmeliğine göre, sunset yellow (E 110), kinolin sarısı (E 104), karmosin (E 122), allura red (E 129), tartrazin (E 102) ve ponzo 4R (E 124) renklendiricileri içeren gıdaların etiketlerinde 'çocukların aktivite ve dikkatleri üzerine olumsuz etkileri bulunabilir' bilgisi yer almak zorundadır." diye konuştu.
1322
Yapılan bazı araştırmaların, şekerlemelerde uygun renklendirici kullanım oranının izin verilen limitin üstünde, hatta yasaklanmış renklendirici kullanımının olduğunu gösterdiğini kaydeden Boyu, "Haliyle üreticisi belli olmayan ambalajsız ürünlerde bu risk hayli yüksektir. Dolayısıyla bayram döneminde çocuklarımızın şekerleme tüketimine dikkat edilmesi gerekmektedir." dedi.
1422
Boyu, bayram döneminde çok tercih edilen ürünlerden birinin de lokum olduğunu hatırlatarak, "Bu üründe de yine renklendirici kullanımı önemli bir konu. Renklendirici kullanılması durumunda mutlaka 'çocukların aktivite ve dikkatleri üzerinde olumsuz etkileri bulunabilir' bilgisi etikette yer almalıdır.
1522
Diğer taraftan fındık, fıstık ve cevizli olarak üretilen lokumlarda aflatoksin ve okratoksin riskine dikkat edilmesi gerekir." uyarısında bulundu.
1622
UCUZ ŞEKERLEMELERE DİKKAT!
Gıda Mühendisleri Derneği Başkanı Boyu, bayram dönemlerinde tüketimin fazla olması nedeniyle çok ucuz fiyata şekerleme ve tatlı gibi ürünlerle karşılaşıldığını aktararak, şunları kaydetti:
"Tatlılar ise açık satılan ürünlerdir. Bu ürünlerde dikkat edilmesi gereken konu, üretim ve satış noktalarının uygunluğu. Kesinlikle dışarıda açıkta satılan ürünler tercih edilmemeli.
1722
Güvendiğiniz, sürekli alışveriş yaptığınız, üretim ve satışa dair izinleri olan, personelinin hijyenine özen gösteren firmaların kaliteli ürünleri tercih edilmeli.
1822
Şüphelenilen durumlarda, işletmenin resmi kurumlarca üretim ve satış izinleri olup olmadığı, denetlenip denetlenmediği sorulmalı, gerekirse izin belgeleri, hatta denetim raporları sorulmalı.
1922
Uygunsuz bir durumda ALO 174, CİMER ya da Bakanlık WhatsApp şikayet hattına vakit kaybetmeden şikayet edilmeli.
2022
Uygun fiyata bayram şekeri ve çikolata tüketeceğim diye sağlığınızı riske atmayın. Bu noktada gıda işletmeleri bayram döneminde, hem de sonrasında, yılın her döneminde mutlaka etkin denetime tabi tutulmalı. Gıda güvenliği, üreticinin insafına bırakılmamalıdır."