E-devlet üzerinden sunulan soy ağacı hizmetinde vatandaşlar öğrendiği sonuçlar karşısında şaşırmaya devam ediyor. 1800'lü yıllara kadar soy bilgilerini sorgulayan vatandaş ilk açıldığı andan itibaran sistemin kilitlenmesine sebep olmuştu. Teknik düzenlemelerle ve kotayla yeniden yürürlüğe giren hizmete vatandaş mutlu olsa da, uzmanlar bu konuda vatandaşı uyardı. Sosyal medyada soy ağaçlarını başklarıyla paylaşan vatandaşı uzmanlar uyardı. Bu durumun bir çok olumsuzluklara sebep olduğunu söyleyen uzmanlar, bilgilerde anne kızlık soy isimi ve cilt no yazan kısımların dolandırıcıların eline geçmemesine dikkat çekti.
SOY AĞACINIZI SOSYAL MEDYADA PAYLAŞMAYIN!
Oluşturulan talebin ardından bazı vatandaşlar öğrendikleri soy ağacı bilgilerini açık bir şekilde sosyal medyada paylaşırken bazı vatandaşlar ise bilgileri kapatarak sosyal medyada paylaşmaya başladı.
Hürriyet'te yer alan habere göre; Bankalar yaptıkları uyarılarda hiç kimseyle anne kızlık soyadınızı paylaşmamanız için uyarı üstüne uyarı yaparken vatandaşların soyağacı bilgilerini açık bir şekilde sosyal medyada paylaşması kişisel veri güvenlikleri için tehlike oluşturuyor. Güvenliğiniz için soyağacı bilgilerinizi kimseyle paylaşmayın.
3 MİLYONDAN FAZLA SORGULAMA
e-Devlet üzerinden geçen akşam kullanıma açıldığı dakikadan bu saate kadar olan sürede 3 milyon 641 bin belge üretildi.
1800 DOĞUMLULAR SAĞ GÖRÜNÜYOR
İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve e-devlet üzerinden erişilen Alt Üst Soy Belgesi’nde 1800'lü yıllarda doğan birçok vatandaş sağ olarak görülüyor.
İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve e-devlet üzerinden erişilen Alt Üst Soy Belgesi’ne göre 1844 yılında doğan bir vatandaş sağ olarak görülüyor. Bu durum ise vatandaşlar tarafından sosyal medyaya taşındı.
Sosyal medyada yayılan gönderinin ardından e-devlet'e giren vatandaşlar, aynı sorunun kendilerinde de görüldüğünü yine sosyal medyadan paylaşarak duyurdu.
1800’lü yıllarda doğanın sağ olarak gösterilmesinin yanı sıra sistem üzerinde aynı yıllarda doğan kişilere soyadı verilmesi de dikkat çekti. Soyadı Kanunu ise 1934 yılında yürürlüğe girmişti.
SOYAĞACINIZI ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYINIZ
ALT-ÜST SOY BİLGİSİ SORGULAMA NASIL YAPILIR?
e-Devlet resmi sitesi olan https://www.turkiye.gov.tr adresini açarak, kullanıcı girişi bölümünden giriş seçeneklerinden birini seçerek giriş yapınız.
Daha sonra "Hizmetler" kısmına gelerek Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü kategorisini seçiniz. Bu bölümde alt kategorilerinde "Alt-Üst Soy Bilgisi Sorgulama" seçeneğini seçin.
E-DEVLET ŞİFRESİ NASIL ALINIR?
E-Devlet şifresi olmayanlar, herhangi bir PTT şubesinden şifre alabilirler. Şifre için 2 Türk Lirası ücret alınır ve kapalı zarf içinde verilir. E-Devlet şifresi, kişisel bilgilere ulaşım imkanı verdiği için güvenlik açısından başka kişiler ile paylaşılmamalıdır.
E-Devlet şifresinin unutulması halinde, turkiye.gov.tr internet sitesinden yeni şifre oluşturulabilir. Bunun için, daha önceden uygulamaya cep telefonu numarasının kayıt edilmiş olması gereklidir. Uygulamada kayıtlı cep telefonu numarası yoksa, PTT şubelerinden yeni şifre alınabilir ya da giriş için diğer seçenekler kullanılabilir.