Tüm dünyada yaklaşık 2 senedir etkisini gösteren koronavirüs pandemisi için alınan önlemler, grip vakalarındaki sayıları azaltmıştı.
Ancak Türk Toraks Derneği Solunum Sistemi Enfeksiyonları Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Füsun Eyüpoğlu, risk gruplarındaki kişilerde grip enfeksiyonuna yakalanma oranının artacağını ve hastalığın daha ağır seyredebileceğini açıkladı.
"Zatürre, solunum yetmezliği, nörolojik ve kalple ilgili komplikasyonlar gelişerek ölüme neden olabilmektedir." diyen Prof. Dr. Eyüboğlu, risk grubundaki bireyleri sıraladı: "5 yaş altı (özellikle 6 ay-2 yaş arası) çocuklar ve 65 yaş üzeri erişkinler, gebeler özellikle son üç ayı ekim-mayıs arasında geçecek olanlar en riskli grup." dedi.
"Altta yatan kalp, böbrek, akciğer, sinir sistemi hastalığı olanlar, obez kişiler, diyabet gibi metabolik hastalığı olanlar, 18 yaş altında olup sürekli aspirin kullanmak zorunda olanlar, kendileri influenzanın ağır seyretme riski taşımasalar da yukarıdaki risk grupları ile yakın temasta olan kişiler ve sağlık çalışanları için de risk var." dedi.
Türk Toraks Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Oya İtil de grip ve Kovid-19 birbirlerinden ayırt edilebilmek için bazı bilgiler paylaştı. Prof. Dr. Oya İtil grip belirtilerinin de Kovid-19 ile çok benzer olduğuna dikkat çekti.
"Ani başlangıçlı ateş öyküsü, öksürük veya boğaz ağrısı en tipik bulgularıdır. Kas ağrısı, kırgınlık ve baş ağrısı, solunum sıkıntısı da eşlik edebilir."
"Bu bulgular Kovid-19 ve diğer solunum yolu enfeksiyonlarına oldukça benzer. Grip virüsü genellikle öksürme, hapşırma ile ortama saçılan damlacıklar yoluyla insandan insana bulaşır."
"Okul öncesi ve okul çağı çocuklarda hastalık daha hızlı yayılır. Okulların açılması ile önümüzdeki dönemde grip enfeksiyonunun toplumda yayılım hızında artış bekleniyor."
"Belirtiler başlamadan 24 saat önce bulaştırıcılık başlar, sonraki 5-7 gün bulaştırıcılık devam eder. Genellikle gribin klinik belirtileri 1-2 hafta içinde tamamen düzelmektedir." şeklinde duyurdu.